Val de enteroviroze la copii. Cum se manifestă boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Medicii se plâng că a început sezonul enterovirozelor, favorizat de începerea şcolilor şi de aglomeraţii dar şi de scăderea temperaturilor din ultima perioadă.

„A început sezonul enterovirozelor, nu e ceva neobişnuit. Elevii mănâncă fructe nespălate, mai tuşesc şi nu pun mâna la gură, au şi febră, mâinile sunt cum sunt. Contează şi faptul că a început şcoala. Enterovirozele apar în general primăvara şi toamna”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Gabriel Munteanu. 

Enterovirusurile reprezintă o familie largă de virusuri responsabile pentru multe dintre infecţiile prezente la copii. Aceste virusuri se întâlnesc mai ales în tractul intestinal, dar pot cauza o varietate de boli.

Aceste virusuri pot supravieţui zile întregi la temperatura camerei. Temperaturile foarte scăzute nu le face inactive. Cu toate acestea, sunt destul de uşor de distrus cu ajutorul temperaturilor foarte mari şi cu ajutorul dezinfectantilor. Infecţiile cauzate de non-polio enterovirus, spre exemplu, sunt foarte comune, mai ales la copiii mici. 

Infecţiile mai severe se manifestă mai ales la copiii cu un sistem imunitar deficitar. Ele se pot manifestă sub formă unor boli variate ce afectează diverse părţi ale corpului: febra aftoasă (mâinile, picioarele, gură), herpangina şi conjunctivitele hemoragice se numără printre bolile specifice cauzate de enteroviroze. 

De obicei, enterovirozele sunt cunoscute că boli cu stări febrile nespecifice. În general, copiii cu enteroviroza au febra şi se simt rău aproximativ 3 zile. 

Enterovirozele pot fi prevenite, prin spălarea mâinilor, mai ales după ce mergem la toaletă sau după ce schimbăm scutecul bebeluşului, precum şi înainte de masă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite