Val de căldură în România. Măsurile anticaniculă luate de autorităţi: „S-au stabilit noi recorduri absolute ale temperaturii medii la nivel global”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În weekend vor fi şi 37 de grade Celsius FOTO Adevărul
În weekend vor fi şi 37 de grade Celsius FOTO Adevărul

Valul de căldură care mătură statele europene în această perioadă a ajuns şi în România. Zilele de weekend vor fi toride, cu temperaturi care vor atinge chiar şi 37 de grade Celsius, în special în Oltenia şi în sud-vestul ţării. Specialiştii spun că astfel de situaţii, în care canicula apare timpuriu, se vor ivi tot mai des.

„Suntem îngrijoraţi pentru că am constatat o accelerare a încălzirii globale. Ultimele luni au stabilit, toate, noi recorduri de temperatură la nivel global. Practic, sunt ani la rând care au doborât recorduri absolute ale temperaturii medii la nivel global”, au explicat specialişti în climatologie pentru „Adevărul”. 

În mod obişnuit, temperaturile normale pentru final de iunie nu ar trebui să depăşească 30 de grade Celsius pe timp de zi. Cu toate astea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică, valabilă de vineri, de la ora 13.00, până sâmbătă, la ora 04.00, când vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, în special în Maramureş, Transilvania, Crişana, Banat şi Moldova, precum şi în zonele de deal şi munte. „Disconfortul termic se va simţi aproape în fiecare zi în Olt, dar şi Bucureştiul va fi afectat de temperaturile foarte ridicate”, a explicat meteorologul de serviciu. 

Echipajele de urgenţă, suplimentate

Tocmai din acest motiv, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf), a suplimentat numărul de echipaje, fiind pregătite să intervină 56 de echipaje de urgenţă, 27 de echipaje de consultaţii şi 11 maşini de transport. 

„Încercăm să ajungem la 60 de echipaje de urgenţă. Important pentru aceste zile cu temperaturi ridicate este ca populaţia să nu se expună voluntar la soare în intervalul 11 - 18, să consume minimum doi litri de lichide pe zi, neîndulcite, să consume fructe şi legume proaspete şi să aibă grijă la termenul de valabilitate al cărnurilor, mezelurilor sau brânzeturilor”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Graşu, şefa SABIf. 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat, joi, comandamentul pentru combaterea efectelor caniculei, anunţând măsurile care vor fi luate în această perioadă, respectiv montarea a 20 de corturi în spaţiile aglomerate, a zece containere pentru acordarea măsurilor de prim-ajutor, reducerea timpului de aştepare în staţiile RATB şi controale în pieţe pentru depistarea produselor alterate şi scoaterea lor de la comercializare, în condiţiile în care Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că temperaturile vor creşte în acestă perioadă. 

Corturi anticaniculă în Capitală 

Astfel, vor fi montate 20 de corturi în Piaţa Victoriei, Piaţa Romană - rond ASE, Piaţa Romană - metrou, Piaţa Universităţii - Spital Colţea, Piaţa Universităţii - Arhitectură, Piaţa Unirii - bulevardul Regina Maria, Piaţa Unirii - 11 iunie, Piaţa Moghioroş, Piaţa C.A Rosetti, Piaţa Iancului - metrou, Dristor - metrou, Parcul Herăstrău, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, Magazinul Bucur Obor, Parcul Carol, Gara de Nord şi Parcul Cişmigiu. De asemenea vor fi instalate zece containere medicale, cu dotări, pentru cei care tranzitează capitala, dar şi pentru bucureşteni, unde vor beneficia de prim-ajutor cei care au nevoie. Acestea vor fi amplasate în Piaţa Victoriei, în Herăstrău, Piaţa Romană, la Unirii, Dristor, Parcul Carol, Piaţa 11 Iunie-Regina Maria, Cişmigiu, Arhitectură şi Obor.

Firea a spus că a solicitat tuturor direcţiilor şi instituţiilor din subordinea Primăriei Capitalei să asigure în sedii, în timpul orelor de program, puncte pentru caniculă - un spaţiu dotat cu apă şi aer condiţionat, unde cetăţenii pot intra să se adăpostească de caniculă. În cadrul acestor puncte vor fi asistente medicale care pot acorda prim- ajutor, a mai susţinut primarul general. 

Gabriela Firea a cerut conducerii RATB să verifice dacă funcţionează aerul condiţionat în mijloacele de transport în comun şi să se reducă timpul de sosire în staţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite