Vaccinurile anti-COVID folosite în România nu au contraindicaţii. De ce unii pacienţi au nevoie de o mai mare atenţie la inoculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produse de BioNTech-Pfizer şi Moderna după tehnologia ARN mesager, vaccinurile utilizate în România împotriva COVID nu au contraindicaţii, dar unii pacienţi au nevoie de o mai mare atenţie la inoculare.

În etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19 care începe mâine vor fi imunizate, între altele, persoanele în vârstă de cel puţin 65 de ani şi cele cu boli cronice, indiferent de vârstă. Experţii asigură că nu există contraindicaţii pentru efectuarea vaccinului bazat pe tehnologia pe ARN mesager al BioNTech în parteneriat cu Pfizer (serul Comirnaty) utilizat deja în România, dar şi al Moderna (serul mRNA-1273), care a ajuns ieri la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” şi va fi introdus şi el în schema de imunizare a populaţiei.

„Nu avem contraindicaţii pentru vaccinarea cu ser mARN. Poate putem discuta cel mult de unele precauţii, dar numai atât. Adică, cei care au avut, de exemplu, reacţii alergice grave, şoc anafilactic, eventual cu antecedente, pot avea unele probleme. Totuşi, şi aceste persoane se pot vaccina, dar numai după ce anunţă personalul medical de la centrul de inoculare. În cazul lor, doctorii trebuie obligatoriu să aibă pregătită trusa de urgenţă şi eventual şi echipamente specifice de terapie intensivă.

Serul este foarte bine suportat de organismul uman, iar la milioanele de doze realizate până acum reacţiile adverse sunt neglijabile. Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale

Repet, nu există practic contraindicaţii, cu excepţia vaccinării gravidelor şi copiilor. Şi nu pentru că serul ar fi un pericol pentru aceste două categorii, ci pentru că încă nu s-au efectuat studii clinice în acest sens. Oricum, serul este foarte bine suportat de organismul uman, iar la milioanele de doze realizate până acum reacţiile adverse sunt neglijabile”, a explicat profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale. 

Cei care fac şoc anafilactic nu mai fac a doua doză

De altfel, măsurile speciale sunt solicitate chiar de BioNTech şi Pfizer la administrarea serului Comirnaty. „Au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibile un tratament medical şi o supraveghere adecvate, în caz de reacţie de tip anafilactic după administrarea vaccinului. Se recomandă monitorizarea atentă (a pacienţilor - n.r.) timp de cel puţin 15 minute după vaccinare. Persoanelor care au manifestat anafilaxie la prima doză de Comirnaty nu trebuie, în principiu, să li se administreze a doua doză de vaccin”, arată producătorii serului.

Pacienţii pot fi imprevizibili

În acelaşi timp, pacienţii sunt supravegheaţi cu atenţie pentru că există persoane care se tem de injectare, iar acestea pot fi imprevizibile. „În asociere cu vaccinarea pot surveni reacţii asociate cu anxietatea, incluzând reacţii vasovagale (sincopă), hiperventilaţie sau reacţii asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauţie, pentru evitarea leziunilor cauzate de leşin”, mai arată BioNTech şi Pfizer.

Problemele de coagulare, gripa şi răceala

Producătorii spun că atenţie deosebită trebuie arătată şi la vaccinarea unor pacienţi cu probleme de coagulare a sângelui, tocmai din această cauză cei care au astfel de maladii trebuie să le declare medicului înainte de inocularea serului. „În mod similar altor injecţii intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudenţă persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze”, precizează producătorul. 

În fine, BioNTech şi Pfizer au transmis că în cazul unei gripe vaccinarea trebuie amânată, dar că o simplă răceală nu contraindică inocularea serului. „Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoţită de febră puternică sau cu infecţie acută. Prezenţa unei infecţii minore şi/sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării”, a precizat producătorul. 

Bolile cronice incluse în Etapa a ll-a

Responsabilii campaniei de vaccinare au inclus în categoria ,,boli cronice”, care se încadrează în această etapă a II-a de imunizare împotriva noului coronavirus, mai multe maladii. Este vorba de diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecţiunile cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, inclusiv sindromul Down, hepatice severe şi moderate, boli autoimune şi imunodepresii severe, pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi şi pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA. Persoanele care suferă de aceste maladii, dar şi cele cu vârsta de peste 65 de ani se vor putea programa la vaccinare individual, cu ajutorul unor aparţinători sau prin medicul de familie pe platforma online precum şi prin intermediul unui call center, la numărul 021-41.44.425 începând de mâine de la ora 15.00. Aparţinătorii vor putea înscrie până la 10 persoane din familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite