Vaccinarea diftero-tetanică va fi reluată în şcoli. Nicolae Bănicioiu: „Testele au demonstrat că produsul este bun!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinarea diftero-tetanică va fi reluată în şcoli, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a analizat loturile retrase şi a constatat că produsul este conform. În urmă cu mai bine de o lună, mai mulţi elevi au făcut reacţii adverse.

„Am fost informat de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale că testele pentru loturile de vaccin diftero-tetanic folosite în cadrul campaniei naţionale de imunizare a elevilor din clasa a VIII-a şi a IX-a, din ianuarie 2015, şi pentru care au fost suspiciuni privind apariţia unor reacţii adverse, arată că produsele sunt conforme, nefiind identificate neconformităţi de calitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Pe 22 ianuarie, două loturi de vaccin diftero-tetanic au fost retrase de autorităţi, care au cerut o analiză riguroasă a serului, după ce 53 de copii au înregistrat reacţii adverse în urma administrării vaccinului. Elevii erau din cinci judeţe diferite, subliniază Mediafax.

Ulterior, ANMDM a testat în laborator probele considerate a fi neconforme. „Agenţia Medicamentului consideră că reacţiile înregistrate se încadrează în limitele specificate de producător ca reacţii posibile după vaccinare”, a completat Bănicioiu. Potrivit acestuia, după vaccinarea diftero-tetanică au fost înregistrate manifestări uşoare şi tranzitorii care nu au pus în pericol viaţa elevilor.

Manifestările, uşoare şi tranzitorii

La momentul respectiv, Ministerul Sănătăţii a anunţat şi producătorul vaccinului despre situaţia apărută. „Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări uşoare şi tranzitorii, care s-au remis spontan şi nu au pus în pericol sănătatea elevilor. Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menţionăm că, administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post- vaccinare normale (reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată etc.)”, a anunţat în ianuarie Ministerul Sănătăţii.

Anchetă a DSP Bacău, după ce 18 elevi vaccinaţi diftero-tetanic au ajuns la spital

Direcţia de Sănătate Publică Bacău a declanşat o anchetă după ce 18 elevi de clasa a VIII-a au ajuns la spital la scurt timp după administrarea vaccinului diftero-tetanic, în cadrul campaniei naţionale de imunizare împotriva tetanosului şi difteriei.

Potrivit autorităţilor sanitare băcăuane, cei 18 elevi care au ajuns la Spitalul Municipal Oneşti provin de la două şcoli din comuna Gura Văii, iar miercuri au fost vaccinaţi de acelaşi medic de familie împotriva difteriei şi tetanosului.

Alţi nouă copii de 14 ani, elevi în clasa a VIII-a la o şcoală din Curtea de Argeş, au ajuns la spital, marţi seară, acuzând stări de rău, la scurt timp după ce au fost vaccinaţi cu ser diftero-tetanic în cadrul campaniei de vaccinare derulate de autorităţi în unităţile de învăţământ din judeţul Argeş.

Pe aceeaşi temă:

Mai mulţi elevi din Curtea de Argeş au ajuns la spital cu dureri de cap şi vărsături, după ce au fost vaccinaţi

Zece elevi de la Şcoala Generală Numărul 1 din Curtea de Argeş au fost aduşi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Piteşti cu simptome asemănătoare unei infecţii, după ce au fost supuşi vaccinării, în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite