Vaccinarea împotriva Covid se va face doar la medicii de familie. Nu se ia în calcul renunţarea la măsura izolării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În curând, vaccinarea împotriva Covid-19 s-ar putea face doar la medicii de familie a precizat, luni, ministrul Sănătăţii Alexandrul Rafila, afirmând că există discuţii în acest sens la nivelul autorităţilor. Totodată potrivit lui nu se prevede şi o renunţare la izolarea persoanelor care sunt infectate cu noul coronavirus şi au simptome, având în vedere că aceasta este recomandată şi pentru cei care au o răceală obişnuită.

În ce priveşte campania de vaccinare, având în vedere că se închid multe dintre centre pentru că nu mai există adresabilitate, ministrul Sănătăţii a confirmat că se ia în calcul ca în viitor vaccinarea împotriva Covid să se facă doar la medicii de familie.

„Există astfel de discuţii. Centrele de vaccinare îşi au rostul atunci când discuţi de o urgenţă de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează. În momentul de faţă, când avem puţine persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, aşa cum există şi pentru alte tipuri de vaccin”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Întrebat, când ar putea să se implementeze această situaţie, ministrul a afirmat că „în curând.

 „Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”, a explicat el.

Întrebat dacă în momentul în care vom renunţa la starea de alertă vom putea trata omicon ca o banală răceală, astfel încât cei care sunt confirmaţi să nu mai fie nevoiţi să stea în izolare, ministrul a spus că „trebuie să stea în izolare”.

„Şi dacă este bolnav de gripă, este bine să stea în izolare, decât dacă ai o dorinţă mai deosebită să transmiţi boala mai departe. Discutăm de două lucruri diferite: una este gravitatea bolii, gravitatea evoluţiei şi altceva este izolarea. Şi la orice fel de viroză, este bine să stai câteva zile în izolare, încât să nu îţi îmbolnăveşti colegii, familia şi aşa mai departe. Nu avem de ce să renunţăm la izolarea persoanelor care sunt infectate şi au simptome", a explicat ministrul Sănătăţii

Ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat de asemenea dacă se vor mai face anchete epidemiologice după ridicarea stării de alerte, dat fiind faptul că personlul a fost detaşat în DSP-uri pentru perioada stării de alertă, şi a răspuns că acestea „se vor mai face”.

„Dar probabil că nu vor mai fi anchete în focar, se poate să evolueze virusul, să apară variante care să producă îmbonăviri poate chiar mai serioase dar puţine. Trebuie făcute anchete epidemiologice. 

În ceea ce priveşte personalul care a fost angajat la Ministerul Sănătăţii, la DSP-uri, la staţiile de ambulanţă, în unităţi sanitare, încearcăm să găsim o soluţie la nivelul Guvernului şi Parlamentului, încât aceşti oameni să poată să continuie. Mi se pare şi moral şi etic ca nişte oameni care au lucrat doia ani de zile sau poate un an d zile, au dus greul acestei pandemii, să poată  să îşi continue activitatea dacă doresc”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite