Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani.  Valeriu Gheorghiţă: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, faţă de 1 la 1.600 în cazul infectării cu COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a explicat, la Digi24, că datele care relevă eficacitatea şi siguranţa vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani împotriva Covid-19 sunt foarte bune, iar riscul de miocardită la copii, de care se teme toată lumea, este „foarte, foarte mic”.

Valeriu Gheorghiţă a explicat că în Statele Unite, unde sunt peste 37 de milioane de doze de vaccin pediatric administrat la categoria 5-11 ani, s-au raportat 12 cazuri de miocardită din 8,7 milioane de doze II administrate - pentru că după doza II s-au observat aceste cazuri.

„Practic, rata de raportare la băieţi este de 4 cazuri la 1 milion faţă de rata de miocardită după COVID, la aceeaşi grupă de vârstă, care este de 1 la 1.600 de cazuri. (...) Deci cam aceasta este diferenţa. Iar în toate cazurile raportate, evoluţia a fost simplă, uşoară, cu o internare de câteva zile, cu recuperare completă în toate aceste situaţii”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Prioritate la vaccinare pentru copiii cu afecţiuni cronice

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, dintr-un total de 1,2 milioane câţi ar fi eligibili. Astfel, Valeriu Gheorghiţă a explicat că autorităţile şi-ar dori să fie vaccinaţi în primul rând copiii cu afecţiuni cronice, care au obezitate, afecţiuni cardiovasculare, diabet, boli cronice renale, neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii).

„Uitându-ne la copiii care au fost spitalizaţi cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care aceşti copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet. Mai mult, după COVID, există se pare un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a spus Valeriu Gheorghiţă, conform sursei citate. 

Întrebat dacă şi-ar vaccina copiii (o fetiţă de 6 ani şi un băieţel de 11 ani), Valeriu Gheorghiţă a răspuns: 

„Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschişi la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ţinând cont, bineînţeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcţionează un vaccin şi care sunt avantajele, mi-au zis: „Tati, o să aşteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de faţă”, adică copiilor cu afecţiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze şi îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare. Aş încuraja părinţii care au copiii cu afecţiuni cronice să se adreseze pentru vaccinare, pentru că în felul acesta îi protejăm mai bine faţă de o formă mai gravă de boală. Copiii se vor simţi în siguranţă când merg în colectivitate, împreună cu ceilalţi copii”, a mărturisit Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Începând din 26 ianuarie, vaccinarea anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani este posibilă şi în România, iar imunizarea se va face numai cu Pfizer, tot în două doze, cu interval de 21 de zile între ele, însă doza va fi de 10 micrograme, practic o treime din doza care se face unei persoane de peste 12 ani. Platforma RO-Vaccinare permite deja programarea, dar vaccinarea se poate realiza şi fără programare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite