Vă mai amintiţi de...Agatha Bârsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vă mai amintiţi de...Agatha Bârsescu
Vă mai amintiţi de...Agatha Bârsescu

S-a născut la Bucureşti, în 1857, în familia unui militar de carieră. Primele studii le-a făcut la Sibiu şi la Viena. A urmat apoi cursurile Conservatoarelor din Bucureşti şi din Viena.

Debutul artistic s-a produs pe scena Teatrului Curţii Imperiale de la Viena. Succesul repurtat i-a adus alte roluri, printre care Margareta din „Faust“, Ofelia din „Hamlet“ sau Desdemona din „Othello“ şi, ceva mai târziu, aprecierea s-a concretizat într-un contract pe viaţă, oferit de Burgtheater şi în acordarea titlului de „Actriţă a Curţii Imperiale“. Până în 1890 a fost invitată de onoare a multor teatre din Europa şi din America.

Era considerată una dintre marile tragediene ale epocii. A fost Medeea şi Sapho din piesele cu acelaşi nume ale austriacului Grillparzer, a fost Antigona lui Sofocle, Maria Stuart din piesa lui Friedrick Schiller, regina din „Ruy Blas“ de Victor Hugo. A fost o reprezentantă de seamă a stilului romantic de interpretare teatrală, cu o capacitate remarcabilă de trăire scenică şi de ceea ce se numeşte „trecerea rampei“.

Din 1899, este angajata Teatrului Naţional din Bucureşti, continuând, în acelaşi timp, turneele internaţionale. În 1925, se retrage practic de pe scenă. Devine profesor la Catedra de Mimică şi Declamaţiune a Conservatorului din Iaşi, funcţie pe care o va deţine până la sfârşitul vieţii. În această perioadă a mai apărut sporadic pe scena ieşeană în roluri în care strălucise în tinereţe.

La dispariţia ei, în 1939, ziarul „Ziua“ scria:„În teatrul românesc, numele Agathei Bârsescu apare ca un fenomen, urcă, treaptă cu treaptă, toate culmile gloriei, trece peste hotare, în Germania, până dincolo, departe, în Lumea Nouă. Succesele i-au fost mari, atât de mari, încât ea poate fi pe drept cuvânt socotită  nu numai o glorie a teatrului românesc, ci şi a scenei mondiale“. În muzeul Teatrului „Vasile Alecsandri“ sunt expuse fotografii originale şi obiecte care au aparţinut artistei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite