Vă mai amintiţi de... Maria Filotti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vă mai amintiţi de... Maria Filotti
Vă mai amintiţi de... Maria Filotti

Maria era în clasele primare, la o şcoală din Brăila, atunci când a văzut prima piesă de teatru. Se născuse la 9 octombrie 1883 şi avea să devină una dintre cele mai apreciate actriţe ale începutului de secol XX.

Atunci când îşi susţine examenul de bacalaureat la Liceul I. C. Massim, preşedintele comisiei de examinare este profesorul universitar Ştefan Sihleanu, director al Teatrului Naţional Bucureşti în acea perioadă. Sihleanu este cel care descoperă calităţile artistice înnăscute ale Mariei Filotti şi o determină să încerce examenul la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică. Acolo o va avea ca profesoară pe maestra Aristizza Romanescu.

În primăvara anului 1906, Maria acceptă propunerea făcută de scriitorul Haralamb Lecca, ce fusese numit director la Teatrul Naţional din Iaşi, şi semnează un contract pentru o stagiune la acel teatru. Mai târziu, în aprilie 1907, în cursul unui turneu alături de  Agatha Bârsescu, a fost chemată la Bucureşti pentru semnarea unui contract cu Teatrul Naţional. Fusese remarcată acolo cu doi ani în urmă de către Alexandru Davila, directorul Teatrului, în faţa căruia îşi susţinuse lucrarea de licenţă.

A debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în seara de 29 septembrie 1907, la deschiderea stagiunii, cu „Răzvan şi Vidra“ de Haşdeu. Succesele s-au ţinut lanţ: a jucat în 167 de piese dintre care în 45 a deţinut roluri principale, alături de nume mari ca: Nottara, Aristizza Romanescu, Aristide Demetriade, Tony Bulandra. Rolurile au acoperit registre multiple, de la ingenue până la femei fatale, regine, personaje clasice, personaje de legendă, cochete.

Timp de trei decenii a fost profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică Bucureşti. Din 1930 a fost aleasă preşedinta Sindicatului Artiştilor Dramatici şi Lirici. A fost membră, ca reprezentantă a României, în Comitetul Internaţional al Societăţii Universale de Teatru. Teatrul din Brăila poartă numele Mariei Filotti, din 1969.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite