Vă mai amintiţi de... Comediantul Dumitru Furdui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Furdui s-a născut la 27 octombrie 1936, la Băileşti, şi a murit în 1998, la Paris. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ în 1957.

A devenit cunoscut şi iubit de public pentru rolurile sale de comedie în teatru şi film. A debutat în 1958 în pelicula „Doi vecini“, regizată de Geo Saizescu, avându-i colegi de platou pe Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Ion Lucian, Carmen Stănescu. Au urmat „Setea“, „Soldaţi fără uniformă“, „Un surâs în plină vară“ sau  „Împuşcături pe portativ“.

L-a jucat pe Cristoloveanu în „Brigada Diverse intră în acţiune“ (1970), alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, sau Dem Rădulescu. N-a lipsit din comediile de neuitat „B.D. în alertă“ sau „B.D. la munte şi la mare“. A fost remarcabil în rolul inginerului agronom Geo în filmul „Toamna bobocilor“, regizat de Mircea Moldovan.

În teatru a făcut roluri memorabile în „Balerina portocalie“, în „Câinele grădinarului“, în „Sânziana şi Pepelea“ sau în „Triumful talentului“, difuzate la Teatrul Naţional Radiofonic. A scris şi memorialistică, cele două volume reunite sub titlul „Teatrul în comunism“ fiind publicate postum în 1999. „Cartea lui se citeşte cu plăcere, având o triplă calitate: informează, reaminteşte, meditează“, a scris Bogdan Ulmu în „File dintr-un jurnal teatral“.

În anul 1982 s-a refugiat politic în Franţa, unde a apărut sporadic în câteva pelicule: „Roselyne et les lions“, „Rue du Bac“ sau „La rançon du chien“.

Dumitru Furdui s-a confesat într-unul dintre volumele sale de memorialistică: „Orice ocazie ţi se iveşte să o studiezi cu atenţie şi dacă e-n măsură să îţi schimbe viaţa, cât de cât în bine, să o urmezi. Nimic mai regretabil decât să te gândeşti pe urmă că ai avut o oportunitate şi n-ai folosit-o!“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite