UPDATE Băsescu: 40% din diagnosticele medicilor din România sunt greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu acuză slaba pregătire a medicilor români
Traian Băsescu acuză slaba pregătire a medicilor români

Şeful statului a declarat că, potrivit unui raport al comisiei prezidenţiale pe sănătate, 40% dintre pacienţii români au fost diagnosticaţi şi trataţi greşit. Informaţia prezentată de preşedintele Băsescu a fost infirmată de Colegiul Medicilor din România. Administraţia Prezidenţială a preciazat ulterio că şeful statului "regretă neclarităţile rezultate în urma discursului" său.

Declaraţia şoc a fost făcută de preşedintele Băsescu la dezbaterea de la Palatul Parlamentului pe Legea Educaţiei Naţionale. Potrivit şefului statului, cauza principală pentru o astfel de rata de rateu în sistemul medical este slaba pregătire a medicilor români.

Reacţia şefului medicilor către preşedintele Băsescu: „Vă mulţumesc că mi-aţi atras atenţia că am fost un prost exercitând profesia de medic”

"Proaspetele afirmaţii venite din Franţa spun foarte clar, negru pe alb, ca medicii români sunt foarte slab pregatiţi", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a citat raportul unei comisii prezidenţiale, potrivit căruia "rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc, care este un efect al sistemului de educaţie".

"Unui om care are o boală i se prescrie o reţetă pentru o altă boală, un om care nu trebuie să fie operat este operat", a explicat şeful statului.

UPDATE: Traian Băsescu şi-a cerut scuze pentru declaraţiile privind rata mare a rateurilor din sistemul medical

Şeful statului a revenit asupra declaraţiilor privind rata mare a rateurilor din sistemul medical din România. Administraţia Prezidenţială vine cu precizări referitoare la declaraţiile preşedintelui.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă neclarităţile rezultate în urma discursului susţinut luni, 29 martie a.c., în cadrul unei dezbateri publice pe tema noii legi a educaţiei", se arată într-un comunicat eliberat de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit documentului citat, Traian Băsescu "a avut în vedere, în primul rând, nevoia creşterii calităţii educaţiei noilor generaţii de medici".

"Preşedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, care arată că ţara noastră se află pe primul loc în interiorul Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele evitabile (decese care prin acţiunea medicală, de regulă sunt evitate în celelalte ţări membre UE).

Un alt argument este actuala aglomerare a spitalelor ca urmare a diagnosticelor incomplete sau incorecte. În România, potrivit documentului menţionat, multe afecţiuni care sunt tratate în cadrul spitalelor ar putea fi soluţionate la nivelul asistenţei primare sau în ambulator. Astfel, în document se precizează că până la 57% din cazurile tratate în spital ar trebui tratate în afara acestuia conform practicii europene. Totodată, acelaşi document arată că numărul intervenţiilor chirurgicale asupra persoanelor spitalizate este de aproape trei ori mai mare decât media UE
", se arată în comunicat.

În raportul citat de şeful statului, se arată clar că "modelul educaţional din sănătate are o performanţă redusă, nici una dintre instituţiile medicale româneşti neaflându-se în primele 500 din lume, în nici unul dintre clasamentele importante existente".

Toodată, raportul comisiei prezidenţiale din domeniul sanitar vorbeşte şi despre şansele mari ca un copil român să moară înainte de prima sa aniversare.

"Datele disponibile arată că un copil care s-a născut în România în anul 2007 are de 6 ori mai mari şanse de a deceda înaintea primei sale aniversări, în comparaţie cu un copil născut în aceeaşi perioadă în Suedia şi de aproape 3 ori mai mare decât unul născut în Ungaria", se arată în raportul comisiei.

De asemenea, românii continuă să sufere de boli aproape eradicate în statele europene. "Spre exemplu: incidenţa hepatitei B este dublă faţă de media UE, România are cea mai mare incidenţă a tuberculozei din UE, iar femeile din România au cea mai mare rată a decesului prin cancerul de col uterin, riscul de deces prin această afecţiune fiind de peste 10 ori mai mare în România decât în ţări precum Franţa sau Finlanda şi de 3-4 ori mai mari decât în Slovacia sau Cehia, deşi această formă de cancer este actualmente uşor de prevenit şi de vindecat prin depistarea precoce", se arată în documentul citat.

Jumătate dintre decesele bărbaţilor puteau fi evitate

Totodată, o concluzie a raportului citat de şeful statului prezintă o realitate tristă: aproape jumătate din decesele la bărbaţi şi peste o treime din cele la femei puteau fi evitate. "Altfel spus, datorită disfuncţiilor sistemului sanitar în România mor anual peste 60 000 de oameni, în fiecare an „dispărând” populaţia echivalentă a unui oraş de talia Sloboziei sau Giurgiului", se precizează în raportul comisiei prezidenţiale pe sănătate din 2008.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite