UPDATE Apele Române: Atenţionarea de inundaţii pe Prut şi Dunăre s-ar putea prelungi cu o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizările de inundaţii de pe Prut şi Dunăre s-ar putea prelungi cu o lună, potrivit specialiştilor de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

"Pe Prut şi Dunăre trebuie să ne aşteptăm la o avertizare prelungită timp de o lună de zile. În plus, digurile sunt sub presiune de foarte mult timp şi pot apărea evenimente neprevăzute", a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, Ana Maria Tănase, purtător de cuvânt la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Există viaţă şi după inundaţii. Banatul a renăscut din mâl

Potrivit reprezentantului ANAR,  nivelul Prutului este în scădere. Pericolul nu a trecut având în vedere că meteorologii anunţă continuarea perioadei ploioase.

ANM: Ploi torenţiale în Dobrogea, Muntenia şi Moldova până sâmbătă seara

Prutul a atins cota de pericol la Oancea

IGSU: 20 de localităţi din nouă judeţe sunt afectate de inundaţii

În ultimele 24 de ore 20 de localităţi din nouă judeţe - Botoşani, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Neamţ, Iaşi, Olt, Teleorman şi Tulcea- au fost afectate de inundaţii, 109 persoane fiind evacuate, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În total, au fost inundate 247 de locuinţe, 91 gospodării şi anexe gospodăreşti, 58 obiective socio-economice. De asemenea, apa a invadat 2.774 de hectare păduri, 2.139 de hectare teren arabil, 2.101 hectare păşuni. 14 locuinţe au fost distruse. De asemenea, au mai fost afectate un drum judeţean, unul comunal şi un podeţ.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a informat că debitele sunt în scădere pe Dunăre, iar viitura de pe râul Prut se propagă pe sectorul Rădăuţi Prut, în aval de Stânca Costeşti.

Nivelul maxim a fost atins vineri la staţia Oroftiana (prima staţie de pe râul Prut, pe teritoriul românesc), 797 cm, iar sâmbătă se afla în scădere cu 95 cm.

La staţia Rădăuţi Prut (staţia amonte de acumularea Stânca-Costeşti), Prutul înregistrează un nivel de 645 cm, cu 45 cm peste cota de pericol.

Tendinţa de creştere a râului Prut la această staţie va continua până sâmbătă după-amiază.

Viitura formată pe râul Prut va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care se comportă foarte bine din punct de vedere tehnic, susţine ANAR.

Potrivit ANAR, dacă se menţine acelaşi nivel digurile vor rezista.

Şi Dunărea dă înapoi

Debitul Dunării,  la intrarea în ţară este în scădere, iar, datorită reducerii debitelui râului Siret.

ANAR aminteşte faptul că principala problemă rămâne presiunea apei asupra digurilor şi se va menţine o lungă perioadă, putând apărea evenimente neprevăzute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite