Unul din patru europeni n-a folosit niciodată internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii patroni sunt nevoiți să vândă din casă pentru a supraviețui crizei
Unii patroni sunt nevoiți să vândă din casă pentru a supraviețui crizei

România este ţara europeană cu cel mai mare procent de locuitori care nu au fost niciodată online, arată o analiză a Eurostat (biroul european de statistică).

Unul din patru cetăţeni ai UE-27 cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani nu a folosit niciodată internetul arată datele Eurostat culese în primul trimestru al acestui an.

Situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii cinci ani, procentul celor care nu cunosc internetul fiind în 2011 de două ori mai mic decât cel înregistrat în urmă cu cinci ani.

Imaginea de ansamblu a Europei este înrăutăţită de două grupuri de state: cele din sud, din jurul Mediteranei, şi cele din fostul lagăr comunist.

Explicaţiile sunt diferite pentru cele două zone. În Europa estică este vorba de sărăcie şi, ca atare, de costuri încă prea mari pentru parte din locuitori, pe când în cazul celor din sudul continentului este vorba  de specificul cultural.



România, cei mai puţini internauţi

La nivelul UE-27, unul din patru oameni nu a navigat niciodată pe net, nu l-a întrebat niciodată nimic pe google, n-au văzut nici măcar un viral de pe youtube. Media este stricată, printre alte ţări, de România, campioană absolută la acest capitol, unul din doi locuitori cu vârste între 16 şi 74 de ani spunând că n-a folosit niciodată netul.
 
Locurile doi şi trei revin Bulgariei (cu 46% din locuitorii care n-au accesat niciodată netul) şi Greciei (cu 45%). În Turcia, stat aşezat şi el în tabelel Eurostat, 555 din populaţia cu vârste între 16 şi 74 de ani nu a intrat niciodată pe internet.
 
În Europa, cel mai bine stă Islanda, unde numai 4% din locuitorii cu vârstele respective au declarat că nu au navigat niciodată în reţea. În UE-27, doar 5% din suedezii n-au folosit niciodată internetul.

Ţările nordice, cu nivel ridicat de trai, dar şi cu un stil de viaţă mai „singuratic” (cele mai multe gospodării formate dintr-o singură persoană), internetul a devenit una dintre cele mai folosite metode de păstrarea legăturii cu rudele sau prietenii, după cum arăta anul trecut o analiză privind profilul statistic al europeanului.
 
Bulgaria, cele mai puţine gospodării conectate

Procentul locuitorilor care nu au folosit niciodată internetul

La capitolul gospodării cu internet, România ocupă locul doi de la coadă, cu aproape una din două familii, conectată. Ţara noastră este „depăşită” usor (două puncte procentuale) de Bulgaria. La cealaltă extremă a clasamentului se situează Olanda, cu 94% din familii legate în reţea.
 
La capitolul cumpărături pe internet, România şi Bulgaria împart frăţeşte ultima oziţie a clasamentului european -  doar 13% din utilizatorii de net spun că au comandat bunuri sau servicii online, în ultimele 12 luni.

Nordicii sunt printre primii şi la cumpărăturile pe net, însă britanicii îi depăşesc, ei dovedindu-se a fiind maniaci în ceea ce priveşte shoppingul online – 82% din ultilizatorii de net au achiziţionat online cel puţin un produs.
 
La nivelul UE-27, unul din doi internauţi au folosit internetul pentru a obţine informaţii de la autorităţi, aproape unul din trei a completat documente publice sau şi-a plătit taxele pe net.

Ce fac europenii pe net

Jumătate dintre utilizatorii de internet citesc online presa, caută informaţii turstici şi fac rezervări la hotel sau pentru bilete de avion, şi tot cam atâţia caută informaţii despre sănătate.
 
Cele mai mari creşteri sunt înregistrate la citirea online a presei şi la accesarea site-urilor care oferă informaţii despre sănătate şi educaţie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite