Unul din doi pacienţi români nu respectă tratamentul corect cu antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu respectă indicaţiile medicilor atunci când primesc tratament cu antibiotice pentru anumite afecţiuni. Mai exact, peste 34% din pacienţii români care urmează un tratament cu antibiotice uită să ia cel puţin o doză pe parcursul terapiei, în timp ce doar 32,6% respectă cu stricteţe intervalul de administrare al dozelor. Aşa arată un studiu recent derulat de o companie farmaceutică.

„Aceste două greşeli sunt cel mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor la care se adaugă şi faptul că după 3 zile de administrare, doar 44% dintre pacienţi mai respectă tratamentul prescris. Restul ori renunţă complet la medicaţie, ori nu mai respectă intervalul de administrare. Conform statisticilor, în medie, fiecare român a urmat în ultimele 12 luni un tratament cu antibiotice”, se arată în cercetare.

Specialiştii susţin că apariţia unor bacterii rezistente la antibiotice este doar una din consecinţele administrării incorecte a tratamentului. În plus, afecţiunea poate dura mai mult şi pot apărea complicaţii serioase, fiind necesar un tratament mai lung şi mai costisitor, potrivit sursei citate.

Bacteriile rezistente la antibiotice rămân în organism

„Comportamentul individual îi afectează şi pe cei din jur pentru că bacteriile rezistente la antibiotice rămân în organism sau pot fi transmise şi altor persoane, chiar dacă acestea nu au luat nici un antibiotic. De aceea, atunci când se primeşte o prescripţie cu antibiotice de la doctor trebuie respectat cu stricteţe numărul de administrări prescrise, intervalul orar dintre acestea şi durata tratamentului”, au completat cercetătorii.

Pe 18 noiembrie, la nivel european se atrage atenţia asupra consumului de antibiotice şi utilizarea corectă a acestora.

Citeşte şi:

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Antibioticele pe care le luăm nu mai au putere împotriva infecţiilor, au doar efecte secundare, iar microbii rezistenţi fac tot mai multe victime în toată lumea. Acesta este scenariul apocaliptic al specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru viitorul apropiat.

Antibioticele pot cauza infecţii intestinale grave la copii

Antibioticele prescrise de medici copiilor pot cauza infecţii bacteriene la copii. Infecţiile cauzate de excesul de antibiotice se manifestă prin cazuri severe de diaree, febră şi crampe abdominale, potrivit unui nou studiu.

Mai multe bacterii, mai puţine medicamente

La nivel european consumul de antibiotice este în descreştere, iar populaţia europeană este din ce în ce mai informată în privinţa faptului că antibioticele nu omoară virusurile, potrivit unui sondaj recent realizat de Comisia Europeană. Totuşi, din cauza excesului de antibiotice de până acum, bacteriile prezintă o rezistenţă din ce în ce mai mare.

Prof. dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie: „În răceală, medicamentele nu tratează nimic!“

Specialistul care a elaborat prima Lege a Medicamentului din România şi care a înfiinţat Agenţia Naţională a Medicamentului, prof. dr. Ion Fulga, ne spune cum ar trebui să ne folosim de aceste „unelte“ pentru a ne transforma din bolnavi în sănătoşi şi nu invers.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite