Unul dintre cei mai buni rugbişti ai Australiei şi ai lumii, concediat din cauza unor opinii incorecte politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
israel folau

Israel Folau este cel mai bun marcator de eseuri din istoria Super Rugby, una dintre cele mai puternice competiţii de rugby din lume. De asemenea, el este cel mai cunoscut şi cel mai bine plătit jucător de rugby al Australiei. În acelaşi timp, Israel Folau este şi un creştin evanghelic asumat.

Săptămâna trecută, Israel Folau a reacţionat la ştirea că Tasmania a devenit primul stat australian unde parlamentul a votat ca părinţii să „opteze” pentru genul copilului pe certificatul de naştere – cu alte cuvinte, că părinţii pot alege „genul” copilului în funcţie de preferinţele lor. El a scris pe Twitter că „diavolul a orbit atât de mulţi oameni în lume – şi singurul mod de a ne elibera este să ne întoarcem la Iisus Hristos”.

Citatele din Apostolul Pavel de pe Instagram şi concedierea lui Folau

 Într-o altă postare, făcută pe Instagram, Israel Folau a adăugat un citat din Apostolul Pavel, din Epistola către Galateni. Citatul dat de Folau este acesta: „Iar faptele trupului sunt cunoscute, şi ele sunt: adulter, desfrânare, necurăţie, destrăbălare, închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri, pizmuiri, ucideri, beţii, chefuri şi cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am şi spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu” (Galateni 5, 19-21; folosesc traducerea de pe bibliaortodoxa.ro). Citatul era însoţit de o imagine care întărea ideea că cei care nu se pocăiesc vor ajunge în iad – şi de un îndemn la pocăinţă: oamenii îşi pot schimba viaţa dacă se întorc la Iisus Hristos. Imaginea se bazează pe un citat din Corinteni 1, 6:9-10 – tot din Apostolul Pavel: „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.”

Federaţia de rugby a Australiei l-a avertizat pe Folau arătând că „conţinutul postat este inacceptabil”. Mulţi jurnalişti şi comentatori australieni şi internaţionali l-au acuzat pe Folau de homofobie” şi de „discursul urii”. Un editorialist de la Sydney Morning Herald a scris că Israel Folau trebuie „concediat urgent şi fără discuţii de peste tot” – cel puţin, până se „pocăieşte” pentru convingerile sale creştine.

Apoi federaţia i-a reziliat contractul de jucător profesionist, iar selecţionerul Naţionalei Australiei a anunţat că nu îl va convoca la Cupa Mondială din Japonia din cauza afirmaţiilor cu „caracter homofob”. Decizia vine la doar câteva săptămâni înainte de Cupa Mondială – în condiţiile în care Folau fusese unul dintre jucătorii cu un rol-cheie la cucerirea medaliei de argint, la Cupa Mondială din Anglia din 2015.

La 30 de ani, Israel Folau se află într-un moment de vârf al carierei, şi a semnat recent un contract contract cu echipa de club New South Wales Waratahs, unde ar fi urmat să rămână până în 2022.

„Voi susţine în continuare ceea ce afirmă Biblia”

Folau a declarat pentru ziarul Sydney Morning Herald că nu intenţionează să dea în judecată Federaţia Australiană de Rugby şi s-o acuze de discriminare religioasă. Întrebat dacă va renunţa la cariera de jucător profesionist de rugby, el a răspuns: „Indiferent care este voia Sa, fie că e ca eu să continui să joc, fie că nu, sunt mai mult decât bucuros să fac ceea ce El îşi doreşte ca eu să fac”. A arătat că îi va lipsi jocul de rugby, însă „Credinţa în Iisus Hristos este pe primul loc.”

Israel Folau a mai adăugat: „Voi susţine în continuare ceea ce afirmă Biblia. Voi împărtăşi aceste lucruri cu dragoste. Pot să văd şi cealaltă faţă a monedei, unde reacţiile oamenilor reprezintă exact opusul felului în care eu împărtăşesc aceste lucruri. (...) Îi iubesc pe toţi cei care spun lucruri negative despre mine... Aleg să îi iubesc, deoarece Dumnezeu îi iubeşte.”

Billy Vunipola avertizat pentru un like dat postării lui Folau

Rugbistul englez Billy Vunipola l-a susţinut pe Folau dând like postării acestuia de pe Instagram. El a arătat că „vine un moment în care insultaţi lucrurile în care eu cred încă din copilărie, în care trebuie să spun – gata, e suficient. Ceea ce Folau spune nu este că nu îi place de aceşti oameni sau că nu îi iubeşte. Ceea ce spune este că felul cum ne trăim vieţile trebuie să fie mai aproape de felul cum Dumnezeu a intenţionat ca noi să ne trăim vieţile”.

Vunipola a primit un avertisment de la clubul londonez Saracens pentru like-ul pe care l-a dat postării lui Folau de pe Instagram. Avertismentul va fi reţinut în istoricul său disciplinar pentru o perioadă de cinci ani şi poate fi luat în calcul într-o viitoare procedură disciplinară.

În timpul ceremoniei religioase de pe 14 aprilie de la biserica evanghelică din Kenthurst, unde a participat şi Folau, s-a vorbit despre „persecuţie religioasă” în cazul lui Folau. Jucătorul de rugby a fost felicitat pentru „curajul” său de a nu se dezice de învăţătura biblică.

Paradoxul „cazului Folau”

Este adevărat că forma pe care a dat-o Folau mesajului său de pe Instagram – în special în textul de pe imagine – este una discutabilă. Folau putea să spună strict că el crede că aceste comportamente nu reprezintă o „normă”, ci, din punct de vedere al teologiei morale creştine, ele reprezintă un păcat. Dar aceasta este ceva oarecum secundar. Discuţia, aici, este despre faptul că Israel Folau a fost atacat şi demis pe baza unui mesaj exprimat strict pe plan religios. Mesajul lui Folau nu a atins, în nici un fel, planul secular, nu a făcut nici o referinţă la vreo componentă juridică sau socială. Aşadar, dacă cei care l-au acuzat şi demis pe Folau sunt atei sau anticreştini, aşadar nu cred în dogma creştină, de ce au fost deranjaţi de referinţele strict teologice din mesajele lui Folau?

De exemplu, dacă susţii că nu crezi în Moş Nicolae, de ce ai fi deranjat dacă cineva scrie pe Instagram că toţi cei care nu sunt cuminţi vor primi de Moş Nicolae o nuia, dacă nu îşi schimbă comportamentul (iar Moş Nicolae le va aduce multe daruri minunate, dacă şi-l schimbă)? Aş putea fi deranjat dacă cineva se referă la nuia şi o descrie drept „noduroasă” sau „contondentă” şi l-aş putea acuza de „fundamentalism”. Dar asta nu schimbă problema de fond: omul se referă la ce crede el, strict în planul credinţei lui. În mod evident, el nu cere ca Statul sau autorităţile publice să îmi aducă o nuia. Dar eu susţin, în continuare, că nu cred în Moş Nicolae sau în Iepuraşul de Paşte, aşadar de ce mă atinge în vreun fel acest lucru? Pe de altă parte, dacă cei care l-au atacat şi demis pe Folau sunt creştini şi cred cu adevărat în virtute, în păcat şi în iad, atunci Folau nu a făcut decât să exprime, chiar dacă într-o formă discutabilă, un adevăr dogmatic.

În orice caz, penalizarea convingerilor incorecte politic, care însă nu atentează în nici un fel la integritatea altor persoane, a fost dusă în acest caz până la extrem, în raport cu activitatea de performanţă a unui mare sportiv; fapt care creează un precedent grav. Se pune întrebarea: ce regulament intern a încălcat Israel Folau care să-l descalifice total din punct de vedere sportiv? Sau ce legătură are rugbiul cu convingerile religioase ale cuiva? De ce anume Folau devine incompatibil cu sportul de performanţă pentru nişte postări cu un mesaj religios de pe Twitter şi Instagram, şi pe baza căror norme – mai ales în condiţiile în care contractul lui Folau nu are inclusă nici o clauză cu privire la folosirea social media? Două articole care discută această întrebare, pe rugbypass.com şi pe dailymail.co.uk. De aici tragem concluzia unui caz grav de persecuţie religioasă şi de terorizare socială a celor care îndrăznesc să exprime public convingeri religioase incorecte politic – a se vedea şi sancţionarea pe cinci ani a lui Billy Vunipola, pentru un like dat postării de pe Instagram a lui Folau. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite