Uniţi Salvăm...ce?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniţi Salvăm

De pe 1.09.2013 "Uniţi Salvăm" a devenit de la un strigăt la un motto al celor care în '89 încă habar n-aveau pe ce lume sunt. Ştiu că printr-o revoluţie s-au schimbat lucruri şi asta vor sa se întâmple şi acum, dar nu sub aceeaşi formă.

Când am mers în urmă cu 2-3 săptămâni la grupul care a deschis pagina de Facebook "Uniţi Salvăm", 7-8 oameni am discutat cum să numim "comunitatea". Ne-am argumentat părerile, ne-am contrazis pentru că nu găseam formula potrivită, însă cert era un lucru: Roşia Montană nu este singurul motiv pentru care lumea protestează, iar noi trebuia să găsim ceva care să acopere orice motiv, prezent şi viitor, de nemulţumire faţă de clasa politică. O tipă de 20 şi ceva de ani, nici nu ştiu cum o cheamă, nu îi mai ştiu nici chipul, a propus "Uniţi Salvăm" pentru că deja era un slogan al "pieţei" şi pentru că poate fi completat pe viitor cu orice cauză. Cine a rămas să se ocupe de comunitatea care a ajuns acum la peste 33.000 de oameni nu ştiu, dar le suntem cu toţii recunoscători.

Uniţi Salvăm NU înseamnă refuzul de a exploata bogăţiile ţării, ci refuzul de a o face în maniera propusă de RMGC şi susţinută de un Guvern care emană prin toţi porii corupţie, incompetenţă şi laşitate. Unul care habar n-are ce ar face cu banii obţinuţi în urma proiectului - pentru că în mod normal ar fi trebuit să existe un plan care să răspundă la întrebarea: cum investim banii care revin Statului Român? Faci o autostradă de ei sau o fabrică? Sau se duc către fondurile pentru ajutor social (adică îi păpăm şi gata)? Mă iertaţi dacă există un astfel de plan şi nu ştiu eu, dar dacă ar fi aşa cine garantează că va fi pus în practică. Şi e şi capabil de acest lucru?

Uniţi Salvăm strigăm noi, triştii, credulii care am rămas în ţara în care sistemul îşi bate joc de viitorul tinerilor încă de când învăţătoarele le urează copiilor "Bine aţi venit în primul an şcolar!".  Ne-am conformat mai mult sau mai puţin la ce se întâmplă în jurul nostru şi, probabil, ca să ne protejăm moralul am încetat să mai acordăm atenţie la ce ni se întâmplă la scară înaltă.

Uniţi Salvăm spiritul civic sufocat de ură, nepăsare şi lipsă de respect. De ce nu am făcut asta până acum? Pentru că nu ai cum să mobilizezi oamenii cu lucruri nepalpabile. E ca şi cum ai striga slogane electorale. ["Dreptate până la capăt", vă amintiţi?]. Roşia Montană a fost scânteia, iar ce va urma... nimeni nu ştie, ci doar speră să se schimbe ceva în bine.

Uniţi Salvăm patrimoniile naţionale. Gândiţi-vă cum ar fi fost ca în loc de Roşia Montană să fi fost Delta Dunării sau Munţii Bucegi. Ar fi sărit bucureştenii ca focul dacă ştiau că li se distruge Valea Prahovei, acest loc "magic" în care mergem "să schimbăm aerul". Ceea ce nu te afectează direct acum nu înseamnă că pe viitor nu te poate afecta. 

Uniţi Salvăm speranţele pe care România ni le mănâncă. Şi înainte să pufniţi la cât de "glorios" sună ce-am zis, veniţi măcar într-o duminică la marş! Un neputincios, doi neputincioşi... 20.000 de neputincioşi care 6 zile îşi văd de propria viaţă încearcă în al 7-lea ceas să facă ceva nu numai pentru ei, ci pentru toţi.

Mai gândiţi-vă.

Duminică la ora 17.00 ne adunăm din nou în Piaţa Universităţii. Veniţi sau ignoraţi-ne, dar nu ne judecaţi.

Protest Roşia Montană

Foto: www.catalingeorgescu.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite