Uniţi pentru Autostradă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 4 noiembrie a.c., s-a organizat la Iaşi o acţiune de sensibilizare a autorităţilor naţionale cu privire la necesitatea construirii unei autostrăzi care să lege regiunea Moldova de Ardeal pe ruta Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Mai pe scurt, aproximativ două mii de oameni au alcătuit un lanţ uman pentru a trimite simbolic cu gândul la solidaritatea dintre oameni şi, dacă tot vine Centenarul, la solidaritatea dintre regiunile istorice ale României. Iniţiativa civică a fost organizată de asociaţiile „Moldova Vrea Autostradă” şi „Împreună pentru A8”, la acţiune luând parte personalităţi culturale şi politice ale Iaşului, în frunte cu primarul Mihai Chirica. Lanţul uman de la Iaşi a fost organizat sub motto-ului „Uniţi pentru Autostradă”.

Cu această ocazie, asociaţia „Moldova Vrea Autostradă” a lansat un manifest.

Conştientă că o Românie puternică presupune dezvoltarea economică echitabilă a tuturor regiunilor istorice, că dezvoltarea economică este intrinsec legată de infrastructură şi că toate regiunile istorice ale României sunt la fel de importante pentru economia ţării – cu atât mai mult în preajma Centenarului Unirii, asociaţia „Moldova Vrea Autostradă” a pus pe hârtie următoarele puncte:

  • TRATAMENT EGAL. Noi credem că Moldova trebuie să primească acelaşi tratament ca şi celelalte regiuni ale României în politicile publice de dezvoltare a infrastructurii rutiere naţionale.  
  • CHEIA DEZVOLTĂRII. Noi credem că o autostradă care să lege Moldova de Europa este cheia dezvoltării economice echilibrate a României pe termen lung.  
  • UNIRE REALĂ. Noi credem că la 100 de ani de la Marea Unire, fără infrastructură modernă, Unirea nu este încă definitivată. Noi credem că autostrada este cea mai palpabilă formă de a respecta promisiunile făcute în trecut, în anul 1918, şi de a ne garanta un viitor prosper aici.  
  • ADUCE INVESTIŢII. Noi credem că o mai bună conectare rutieră directă a Moldovei cu Europa ar scoate această regiune izolată din sărăcie şi ar stimula atragerea de investiţii importante.  
  • OPREŞTE EMIGRAREA. Noi credem că dezvoltarea infrastructurii rutiere spre Europa ar diminua considerabil actuala rata de emigrare a tinerilor şi a persoanelor active din această parte a României.  
  • AJUTĂ ŞI REPUBLICA MOLDOVA. Noi credem că, printr-o autostradă spre Europa, altor trei milioane de români de peste Prut li s-ar oferi perspectiva prosperităţii, facilitându-le accesul la spaţiul de valori european.  
  • AVEM DREPTUL. Noi contribuim corect cu taxe şi impozite la bugetul României, cu mult peste ce primim înapoi de la bugetul de stat, de aceea avem dreptul la investiţii în infrastructură similare cu ale celorlalte regiuni ale ţării.  
  • CREDEM ŞI IMPUNEM. Noi credem că Moldova încă mai are capitalul uman, seriozitatea şi puterea să se schimbe. De aceea, noi, moldovenii, dorim să impunem un tratament egal până nu este prea târziu.  
  • VINO CU NOI. Dacă vrei un viitor bun, pentru tine şi copiii tăi, nu mai fi tăcut. Alătură-te acţiunilor noastre civice pentru a forţa Guvernul să lege, cât mai repede, Moldova de Europa.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite