UNICEF România atrage atenţia asupra umilinţelor la care sunt supuşi copii vulnerabili VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UNICEF România vrea să atragă atenţia  asupra problematicii discriminării copiilor romi
UNICEF România vrea să atragă atenţia  asupra problematicii discriminării copiilor romi

UNICEF România atrage atenţia asupra problematicii discriminării copiilor romi sau a celor ce provin din mediile sărace prin lansarea unor scurtmetraje. Concret, în filmuleţe sunt relatate poveştile unor copii marginalizaţi atât de învăţământul românesc cât şi de societatea din România în general.

Cele trei filme, prin natura cazurilor selectate, arată că oricine poate fi discriminat şi poate discrimina la rândul său, chiar dacă este condus de cele mai bune intenţii, şi că primele victime ale discriminării sunt copiii, explică reprezentanţii Unicef România.

Cele trei filme scurte de tip docu-drama

O şcoală din România primeşte 47 de cereri de înscriere la clasa I. Directoarea înfiinţează o clasă separată pentru romi şi o alocă unei învăţătoare tinere, apoi transformă o magazie în sală de clasă. Părinţii fac plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Lista de aşteptare la medicul ginecolog e lungă. Unele paciente sunt amânate în favoarea altora. O femeie de etnie romă, însărcinată, este ignorată zile la rând şi examinată după mari insistenţe. Femeia face plângere la CNCD.

O fetiţă de etnie romă cu o dizabilitate minoră e dată afară de la grădiniţă. Directoarea spune că nu s-a integrat deşi fetiţa are prieteni şi face progrese. Bunica face plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Cele trei filme vin ca o completare a ghidului privind accesul neîngrădit al copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi protecţie, UNICEF a format 180 de profesionişti de la nivel judeţean şi local. De asemenea, a dezvoltat un ghid de lucru ce oferă informaţii despre formele de discriminare şi cum pot fi adresate şi prevenite de către lucrătorii comunitari.

Filmuleţele vor fi difuzate în emisiuni TV, evenimente publice, dezbateri, în cadrul unor cursuri universitare şi sesiuni de formare pe tema discriminării. 

UNICEF  România, împreună cu Guvernul României şi parteneri, a lansat în anul 2014 proiectul pilot Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii – Servicii Comunitare pentru Copii cu finanţare prin Norway Grants şi din resurse UNICEF. Modelul a fost testat în 45 de comunităţi din judeţul Bacău, include mai multe componente: Pachetul Minim de Servicii, Pachetul Educaţie Incluzivă de Calitate şi campanii de informare, conştientizare şi educare pentru copii şi părinţi deopotrivă.

Pachetul Minim de Servicii Sociale cuprinde servicii acordate la nivelul comunităţii în domeniul protecţiei sociale, sănătăţii şi educaţiei. Pachetul are caracter universal, putând fi accesat de orice familie, însă vizează în mod special copiii cei mai vulnerabili şi familiile acestoria. În mod concret, în fiecare comunitate trebuie să existe cel puţin un asistent social, o asistentă medicală comunitară şi un consilier şcolar.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite