UNICEF: 2,7 milioane de copii trăiesc în instituţii rezidenţiale. România, printre ţările cu cei mai mulţi copii aflaţi în orfelinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2,7 milioane de copii trăiesc
în instituţii rezidenţiale
2,7 milioane de copii trăiesc în instituţii rezidenţiale

Cel puţin 2,7 milioane de copii din întreaga lume trăiesc în instituţii rezidenţiale, arată cele mai recente date furnizate de UNICEF. Specialiştii spun însă că cifra oficială reprezintă doar „vârful aisbergului“. Explicaţia e simplă: în majoritatea ţărilor analizate se regăsesc lacune mari în materie de colectare a datelor.

Potrivit raportului, Europa Centrală şi de Est este regiunea cu cele mai probleme din acest punct de vedere, 666 de copii din 100.000 fiind plasaţi în centre rezidenţiale. Practic, cifra e de cinci ori mai mare decât media globalp de 120 de copii la suta de mii de locuitori. Pe locul imediat următor se situează ţările industrializate şi regiunea Asia de Est şi Pacific. România ocupă un loc ruşinos în clasament, cu toate că încă din anii 1990 s-a angajat să reducă numărul copiilor aflaţi în instituţii de tip rezidenţial. În prezent, în ţara noastră, rata copiilor aflaţi în orfelinate este de 578 de copii la suta de mii de locuitori.

Până în 2020, România s-a angajat să închidă peste 180 de instituţii tradiţionale şi, astfel, să reintegreze o treime dintre copiii instituţionalizaţi într-un mediu familial. Împreună cu Banca Mondială, UNICEF sprijină Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie să dezvolte un plan de acţiune detaliat şi să mobilizeze finanţare de la bugetul de stat şi din fonduri europene.

„Această iniţiativă crucială implică ca serviciile bazate pe comunitate să fie dezvoltate şi disponibile – fiecare sat şi oraş din România să se asigure că toţi copiii care trăiesc instituţii şi familiile lor sunt sprijiniţi şi monitorizaţi. Aceste servicii vor ajuta de asemenea la prevenirea separării nenecesare a altor copii de familiile lor”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, potrivit unui comunicat de presă.

Situaţia reală  este mai gravă faţă de ce arată cifrele

Studiul UNICEF evidenţiază faptul că în multe ţări lipseşte încă un sistem funcţional care să asigure o imagine corectă a numărului de copii aflaţi în serviciile de îngrijire alternativă. În multe ţări, statisticile oficiale nu reflectă decât o mică parte din numărul real de copii îngrijiţi în instituţii de tip rezidenţial, şi, adesea, copiii din centrele private nu sunt luaţi în calcul. 

„Este esenţial ca guvernele să ţină o evidenţă mult mai riguroasă şi mai cuprinzătoare a tuturor structurilor de îngrijire în regim rezidenţial, şi, de asemenea, să monitorizeze permanent copii care trăiesc în astfel de unităţi, pentru a contribui la obţinerea unor statistici oficiale mult mai realiste”, a declarat Claudia Cappa, specialist statistici în cadrul UNICEF şi co-autor al studiului. „În acest fel, vom putea măsura dimensiunea problemei şi vom putea lucra cu guvernele pentru a interveni în consecinţă”.

Noua estimare UNICEF are la bază date din 140 de ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite