Unde sunt banii pentru drumuri? - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă ridică problema drumurilor proaste din România, informează asupra celor 6.300 de salariaţi de la CFR trimişi în şomaj, iar numărul taximetriştilor pirat a crescut. Printre alte subiecte, promoţiile au invadat magazinele, iar pasajul Unirii a fost invadat de trecătorii care doreau să se vaccineze.

Unde sunt banii pentru drumuri?

Numai şoferii, prin numeroasele taxe şi impozite pe care sunt obligaţi să le achite, contribuie anual cu circa 5 miliarde de euro la bugetul statului, potrivit Jurnalul Naţional. Din care, pentru drumuri, Guvernul cheltuieşte doar 30%. Unde se duce restul banilor?

Pe de altă parte, prin Programul Operaţional Regional (POR), Uniunea Europeană a alocat României, pentru perioada 2007-2013, 4,4 miliarde de euro. Programul vizează dezvoltarea urbană, reabilitarea drumurilor judeţene şi a străzilor urbane, modernizarea infrastructurii serviciilor sociale, promovarea potenţialului turistic al României etc. Finanţarea programului este realizată în proporţie de 84% din fonduri UE şi restul din fonduri naţionale.

Cum s-au înghesuit trecătorii să se vaccineze în pasajul de la Universitate crezând că doar acolo e gratis

Sute de oameni s-au adunat ieri în pasajul de la Universitate pentru a fi vaccinaţi împotriva gripei de tip nou. Mulţi dintre ei credeau că este singurul loc unde se poate obţine un vaccin gratuit. Coada se întindea de la o scară la alta a pasajului.

Cei prezenţi la coadă au devenit ţinta ironiilor studenţilor care aveau treabă prin zonă, scrie Gândul. "Vă caută moartea pe-acasă şi voi vreţi vaccin", li se striga pensionarilor de la coadă. "Dacă e să mori, mori", cugetau alţii cu voce tare, când treceau prin dreptul mulţimii. "... în porcina voastră", înjurau şi cei mai supăraţi, care nu aveau suficient loc să urce scările spre Muzeul de Istorie.

În sezonul reducerilor, criza duce preţurile hainelor la limita de jos

Cine are cu ce, îşi poate înnoi garderoba, în ţară sau peste hotare, plătind preţuri cu 70% sau chiar 90% mai mici. Sezonul reducerilor de primăvară - la articole din colecţia toamnă-iarnă 2009 - va începe oficial vineri. Neoficial, promoţiile au invadat marile şi micile magazine încă de la Crăciun, când tăierile de preţ au ieşit la iveală sub formă de promoţii.

Tentaţi de anunţurile din vitrine, clienţii iau la rând magazinele: sunt firme în care reducerile sar de 80%, potrivit Evenimentul Zilei. Astfel, o jachetă pe care înainte de Sărbători o puteai cumpăra cu 200 de lei ajunge acum la 40 de lei, cosmeticele pot fi luate la doar 60% din preţul de anul trecut, iar la un accesoriu achiziţionat, al doilea are preţ mai mic cu 50%.

CFR Marfă „zboară” peste 6.300 de angajaţi fără salarii compensatorii

Conducerea CFR Marfa a trimis Inspectoratului Teritorial al Muncii documentele privind trimiterea în şomaj a 6.380 de salariaţi. Directorul general al CFR Marfă, Mihai Frăsinoi, a declarat, pentru Gardianul, că nu există plăţi compensatorii prevăzute în contractele colective de muncă ale salariaţilor.

„Nu sunt fonduri pentru plăţi compensatorii la CFR Marfă. Există discuţii privind alocarea unor fonduri de la buget pentru plata unor venituri de completare”, a spus Mihai Frăsinoi. Proiectul de disponibilizare prevede ca, la începutul lunii viitoare, cei 6.380 de angajaţi să primească preavizele şi, de la 1 martie, concedierile salariaţilor de la CFR Marfă să intre în vigoare.

Numărul taximetriştilor-pirat s-a dublat faţă de începutul anului

Numărul taximetriştilor-pirat din Capitală s-a dublat faţă de începutul anului trecut, spun poliţiştii de la Rutieră, scrie Cotidianul. Numai în patru zile de razii, agenţii de la circulaţie au amendat mai mult de jumătate din şoferii de taxi traşi pe dreapta. Cei mai mulţi circulau fără licenţe, fără aparate de taxat, iar alţii chiar şi fără permise de conducere. Unul dintre aceşti taximetrişti nu are aparat de taxat, iar preţul este dublu faţă de cel din regulament. Poliţiştii vă sfătuiesc să vă uitaţi atent la firmă şi la preţ atunci când vă urcaţi într-un taximetru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite