Undă verde pentru transplantul de inimă la copil, începând din această toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începând din iunie, se va face transplant de inimă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” FOTO Adevărul
Începând din iunie, se va face transplant de inimă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” FOTO Adevărul

Începând din luna iunie, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală va funcţiona un centru de excelenţă în transplantul cardiac pentru copii. Anunţul a fost făcut de profesorul Dan Enescu, managerul unităţii sanitare.

„Ar fi nedrept să spun că, imediat ce vor deschide Centrul de excelenţă în cardiologie, vom începe transplantul de cord la copii. Sunt operaţii complicate, pe care le vom realiza cu echipe de la Târgu Mureş şi din Israel”, a explicat profesorul Dan Enescu, managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Potrivit acestuia, echipa care va efectua operaţiile este formată dintr-un chirurg, doi cardiologi şi un pompist, care menţine cordul în funcţiune, dar şi un specialist pe anestezie terapie intensivă. Toţi medicii au fost pregătiţi în Israel, a completat chirurgul plastician, citat de Mediafax.

La nivel naţional, sunt înregistrate 1.00 de cazuri noi de malformaţii cardiace, însă doar jumătate pot fi rezolvate în spitalele de stat, a subliniat Dan Enescu, potrivit căruia nucleul de transplant cardiac pentru copii şi-ar putea începe activitatea în toamnă, când vor veni în ţară primele echipe de chirurgi din Israel, alte echipe urmând să sosească din Statele Unite ale Americii, anul viitor.

Clădirea centrului, aproape finalizată

Centrul de excelenţă în tratarea copiilor cu probleme cadiace a fost realizat cu ajutorul Primăriei Sectorului 1, care a alocat 16,3 milioane de lei, al Ministerului Sănătăţii, care a dat aproape 30 de milioane de lei pentru aparatură şi al Rotary International District 2241 România şi Republica Moldova.

În prezent, clădirea centrului este aproape gata, urmând să fie adusă şi montată aparatura medicală. Atunci când va fi deschis, cel mai târziu în iunie, în centru va lucra prima echipă medicală pregătită în clinica Wolfson din Israel.

Miercuri a fost lansată şi campania "Salvaţi inima unui copil", care are ca obiectiv strângerea de fonduri pentru continuarea pregătirii medicilor români la Târgu Mureş şi în Israel. În cadrul campaniei a fost lansat şi un număr de sms - 8837 -, pentru donaţii, de unde se speră că vor fi colectaţi 40.000 de euro.

Citeşte şi:

Dr. Alin Nicolescu, şeful secţiei de cardiologie de la „Marie Curie“: „Până la 1.000 de copii ar trebui operaţi pe inimă în România“

Dr. Alin Nicolescu explică de ce în ultimii ani a crescut uşor numărul copiilor cu malformaţii cardiace şi spune care sunt soluţiile terapeutice în prezent în România.

Anul 2013: undă verde pentru operaţiile pe cord la copii. Peste 200 de intervenţii, efectuate în Bucureşti şi în Târgu-Mureş

Anul 2013 a fost unul de bun augur pentru chirurgia cardiacă la copii. Micuţii cu diverse malformaţii la inimă au fost operaţi atât la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu-Mureş, cât şi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde secţia de chirurgie cardiacă, în care au fost investite milioane de euro, a fost dată, în sfârşit, în folosinţă.
 

Sute de copii sunt refuzaţi de spitalul Marie Curie: unitatea are nevoie de bani pentru salvarea bebeluşilor

Asociaţia Inima Copiilor construieşte o nouă secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţii de la Marei Curie. Anual, sute de copii nu pot fi ajutaţi şi sunt refuzaţi de spital pentru că nu există spaţiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite