Una din trei femei este victimă a violenţei domestice, dar în 14 judeţe nu există servicii de suport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 14 judeţe nu există servicii de suport pentru femeile victime ale violeneţi în familie FOTO Shutterstock
În 14 judeţe nu există servicii de suport pentru femeile victime ale violeneţi în familie FOTO Shutterstock

Una din trei femei este victimă a violenţei domestice, dar în 14 judeţe din ţară nu există servicii de suport pentru acestea. Mai mult, femeile din comunităţile mici nu îşi cunosc drepturile şi nu ştiu cum se pot apăra, arată reprezentanţii unor organizaţii nonguvernamentale prezente la o dezbatere pe tema violenţei domestice, organizată de Crucea Roşie.

Femeile victime ale violenţei domestice din 14 judeţe nu au unde să meargă pentru a cere ajutor, pentru că nu există servicii de suport şi nici spaţii de cazare, arată reprezentantul Fundaţiei Sensiblu, Cristina Horia,  în cadrul unei dezbateri privind creşterea rezilienţei femeilor victime ale violenţei domestice, organizată de Crucea Roşie.

"În momentul de faţă, în 14 judeţe, femeile nu au la dispoziţie servicii de suport, în special partea de cazare. Nu mai vorbim despre ce se întâmplă în sate şi comune, în comunităţile mici, pentru că serviciile sunt concentrate în marile oraşe. Practic, acolo femeia ar trebui să meargă şi să ceară ajutor. Dacă este să ne uităm la comunitatea în care trăieşte ea, distanţele între localităţile mici şi marile centre şi faptul că este posibil ca locuri să nu existe în centrele respective — asta face ca femeia dintr-o comunitate mică să rămână practic fără protecţie", a declarat reprezentantul Fundaţiei Sensiblu, Cristina Horia, potrivit agerpres.

Cristina Horia a arătat, totodată, că femeile din comunităţile mici nu îşi cunosc drepturile, iar posibilitatea obţinerii unui ordin de restricţie le este un instrument necunoscut. 

De asmenea, reprezentantul Fundaţiei Sensiblu consideră că trebuie ordinele de protecţie trebuie monitoizate mult mai bine, întrucât, în acest moment, există situaţii în care acestea sunt încălcate. 

Reprezentantul Poliţiei Capitalei, Aurelian Borcan, a subliniat că, potrivit statisticilor, în România, una din trei femei este victima violenţei în familie, fie că este vorba de agresibitate verbală sau fizică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite