Un oficial EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi tromboze: Este clar că există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei legături între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser.

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce", a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, conform Agerpres.

Mai multe studii au demonstrat că acest vaccin ar cauza cheaguri de sânge în organism. Cercetătorii din Greifswald, de la UMG, au analizat probe de sânge de la şase persoane afectate de aceste rare tromboze ale sinusurilor venoase, în urma vaccinării cu produsul AstraZeneca. Rezultatul: se pare că acest vaccin declanşează în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului. Acest răspuns al sistemului imunitar ar activa trombocitele - un demers foarte normal, care are loc de regulă atunci când suntem răniţi, de exemplu, iar sângele este astfel coagulat pentru a determina închiderea rănii. 

În Franţa a avut loc şi o anchetă la cererea femiliei unui student la medicină, în vârstă de 24 de ani, care a murit la 10 zile după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Cauza decesul s-a constat a fi sângerările interne cauzate de tromboză. Totuşi, Agenţia franceză a medicamentului a subliniat că raportul între beneficii şi riscuri este „favorabil”, dar nu a negat legătura pe care o are serul cu tromboza.

În ultimele săptămâni, mai multe ţări din Europa au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca după moartea unor persoane şi apariţia unor cheaguri de sânge la oamenii vaccinaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite