Un raport al Băncii Mondiale a declanşat furia sindicatelor din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele s-au înmulţit în toată lumea, în ultimii ani
Protestele s-au înmulţit în toată lumea, în ultimii ani

Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC) acuză Banca Mondială că se contrazice singură în două rapoate recente, atunci când vorbeşte despre impactul dereglementării pieţei muncii asupra unei afaceri.

ITUC se referă la o afirmaţie apărută la pagina 100 a Raportului „Doing Business 2013, pe care Banca Mondială l-a dat publicităţii ieri.

În paragraful respectiv se spune că reducerea perioadei de preaviz şi a compensaţiilor plătite în cazul concedierilor „rezolvă unul dintre factorii principali care-i împiedică pe angajatori să creeze noi locuri de muncă”.
Cei de la ITUC cer Băncii Mondiale să scoată de acum înainte, cu totul, capitolul despre muncă din rapoartele anuale „Doing Business”.

În primul rând, afirmaţia la care se referă punctual ITUC, şi care nu se bazează pe nimic (potrivit sindicaliştilor), contrazice un alt raport recent al Băncii Mondiale, „World Development Report 2013”, în interiorul căruia se precizează că studiile empirice bazate pe metodologii riguroase dezvoltate în ultimele două decenii demonstrează un impact insignifiant sau modest al reglementărilor din domeniul muncii.

Mai mult, a spune că dereglementarea pieţei muncii crează joburi înseamnă a nega o afirmaţie a Grupului Independent de Evaluare (IEG) al Băncii, care susţinea în 2008 că nu există niciun fundament pentru astfel de aserţiuni.

Mai mult, atrage atenţia ITUC, în raport se pretinde că măsurile recente din domeniu ar fi în acord cu principiile organizaţiei sindicale internaţionale ar fi fost de acord cu anumite măsuri capărute în „Doing Business 2013”, ceea ce este imposibil: de exmplu, ITUC nu ar accepta niciodată ca salariile minime să fie sub 25% din valoarea adăugată pe lucrător.

ITUC reprezintă 175 de milioane de lucrători din 153 de ţări.


Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite