Un pachet de ţigări pe zi creşte de 20 de ori riscul de cancer pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
20 de ţigări pe zi, risc crescut pentru sănătate FOTO Adevărul
20 de ţigări pe zi, risc crescut pentru sănătate FOTO Adevărul

În ciuda încercărilor care există la nivel european de combatere a tabagismului, consumul de tutun stă la baza apariţiei bolilor netransmisibile, cum ar fi tuberculoza sau cancerul de plămân. Un expert din Moscova arată că 20 de ţigări fumate pe zi creşte de 20 de ori riscul de cancer la plămân.

„S-a demonstrat că riscul este de 20 de ori mai mare în cazul persoanelor care fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi decât în cazul persoanelor nefumătoare”, a arătat medicul Mihail Davâdov, directorul Centrului de oncologie Blohin din Moscova.

Acesta a mai subliniat necesitatea diagnosticării timpurii a cancerului, considerând că este esenţială introducerea unor programe de screening pentru segmentul de populaţie care nu se plânge de probleme de sănătate.

1.200 de români, pe lista de aşteptare pentru tratamentul cancerului

Şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, e de părere că ar trebui direcţionate fonduri către depistarea cancerului.

În ceea ce priveşte lista pacienţilor români care sunt în aşteptare pentru tratamentele oncologice, aceasta ajunge la 1.200 de persoane, după cum a ţinut să puncteze Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).  

„Sunt 5.200 de bolnavi cu cancer care primesc tratamente scumpe aprobate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, 1.200 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare pentru a obţine un tratament scump. Pentru desfiinţarea listelor de aşteptare am avea nevoie de 15 milioane de lei”, a declarat Cristian Buşoi.

Fonduri suplimentare pentru oncologie

Preşedintele CNAS a precizat că, înainte de a fi alocate fonduri suplimentare pentru programul de oncologie, vor fi revăzute protocoalele terapeutice, pentru a nu fi stimulată doar prescrierea anumitor produse.

Pe de altă parte, mai mulţi pacienţi care suferă de cancer şi care ar fi trebuit să beneficieze de oncologice scumpe nu mai primesc tratament de aproximativ trei, patru săptămâni.

„Ne-au contactat pacienţi din patru judeţe din ţară. Sunt întrerupte tratamentele scumpe, din lipsă de fonduri la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Dacă această situaţie nu se va rezolva, pacienţii sunt decişi să îşi apere drepturile în justiţie”, a declarat pentru adevarul.ro Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite