Un nou ghid pentru promovarea alăptării, lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Unicef au lansat, miercuri, un ghid pentru promovarea alăptării, menţionând că alăptarea în primii doi ani de viaţă va salva vieţile a peste 820.000 de copii din întreaga lume care au sub un an.

„Alăptarea este vitală pentru sănătatea copilului pe toată durata vieţii şi reduce costurile pentru instituţiile de sănătate, familiile şi guvernele. Alaptarea în prima oră de la naştere protejează nou-născuţii de infecţii şi salvează vieţi. Sugarii sunt expuşi unui risc mai mare de deces din cauza diareei şi a altor infecţii atunci când sunt doar parţial alăptaţi sau nu alăptează deloc. Alăptarea îmbunătăţeşte, de asemenea, IQ-ul, pregătirea şi participarea la şcoală şi este asociată cu un venit mai mare în viaţa adultă. De asemenea, reduce riscul de cancer mamar la mamă”, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Noile orientări descriu paşii practici pe care ţările trebuie să le ia pentru a proteja, promova şi susţine alăptarea în unităţile care furnizează servicii de maternitate şi de nou-născuţi. Ele oferă platformei imediate a sistemului de sănătate pentru a ajuta mamele să iniţieze alăptarea în prima oră şi să alăpteze exclusiv timp de şase luni.

Totodată, OMS descrie modul în care spitalele ar trebui să aibă o politică scrisă privind alăptarea, competenţele personalului, îngrijirea prenatală şi postnatală, inclusiv sprijinul pentru mame pentru alăptare. 

De asemenea, recomandă „utilizarea limitată a înlocuitorilor de lapte matern, alocarea în cameră, hrănirea receptivă, educarea părinţilor cu privire la utilizarea sticlelor şi suzetă şi sprijinul acordat atunci când mamele şi bebeluşii sunt evacuaţi din spital”, completează sursa citată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite