Un diversionist jalnic: Dan Nica

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu s-a apucat Guvernul Ponta să se instaleze la Palatul Victoria, că unul dintre membrii săi a şi comis o porcărie.

Cetăţeanul cu pricina, pe numele său Dan Nica, se pregăteşte să (re)devină ministru al Comunicaţiilor. În această calitate, a apărut la televizor, într-o emisiune găzduită de aliaţii săi de guvernare de la Antena 3, pentru a anunţa, pe un ton catastrofic, marea nenorocire care se întâmplă prin ministerele patriei: furtul masiv de documente! Am informaţii, de la ziarişti şi de la alte persoane, că actualii guvernanţi încearcă să şteargă urmele hoţiilor pe care le-au făcut, zicea dl Nica. Şi unde se întâmplă asta, la Ministerul Comunicaţiilor, pe care urmează să-l conduceţi? - întreba moderatoarea, suava Dana Grecu. La Ministerul Comunicaţiilor, dar şi la alte ministere, răspundea prompt dl Nica, repetând de vreo trei ori această „informaţie".

Dacă n-ar fi fost vorba despre celebrul domn Nica, am fi putut să luăm în serios aceste afirmaţii. Dar ne-am amintit imediat că avem de-a face cu un jalnic recidivist. Mai ţineţi minte? Pe 25 septembrie 2009, cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale, Dan Nica, viceprim-ministru şi ministru al Administraţiei şi Internelor în cadrul primului Guvern Boc (PDL-PSD), s-a trezit cuvântând astfel: „Avem informaţii că nu mai există autocare libere în România pentru 22 noiembrie şi 6 decembrie! Ne vom convinge dacă aceste autocare vor fi folosite pentru diverse destinaţii turistice, cum ar fi mănăstirile sau alte locuri din România, sau dacă cineva s-a hotărât să organizeze vreo operaţiune de turism electoral".

N-a fost greu să fie dovedite falsitatea şi tendenţiozitatea afirmaţiei lui Nica. De aceea, acesta a fost demis a doua zi de către premierul Emil Boc. Un excelent pretext pentru ca PSD să iasă de la guvernare, în încercarea de a-i spori şansele lui Mircea Geoană de a ajunge preşedinte (o manevră care avea să se dovedească inutilă).

Acum, dovedind o jenantă lipsă de imaginaţie, Dan Nica aplică aceeaşi reţetă diversionistă. Totul este vag, misterios, impersonal. Are informaţii, dar nu spune de la cine. Se sustrag documente de la Ministerul Comunicaţiilor, dar nu spune cine face treaba asta. Se şterg urmele şi prin alte ministere, dar nu precizează care sunt ministerele respective. Pe Nica nu-l interesează să-i dea în vileag pe cei care pârjolesc holdele şi otrăvesc fântânile, ci doar să creeze suspiciune. Punct ochit, punct lovit. Atâta doar că, la fel ca şi data trecută, minciuna îi va exploda în faţă.

Noua ieşire la rampă a lui Dan Nica ne avertizează, cinic şi brutal, să nu ne facem iluzii în privinţa schimbării modului de a face politică în România. Nimic nou faţă de guvernarea de acum zece ani, de exemplu: aceiaşi oameni cu aceleaşi năravuri. Nica a fost ministru al Comunicaţiilor şi în Guvernul Năstase, va fi şi în Guvernul Ponta. Mai rău e că aluatul a rămas la fel de prost, ba chiar s-a mai râncezit pe alocuri.

Dan Nica este un personaj reprezentativ al clasei politice din ultimii 22 de ani. El justifică perfect o afirmaţie a regretatului istoric Florin Constantiniu, plecat dintre noi de curând: „Clasa politică postdecembristă nu a avut - indiferent de partid - nici un proiect naţional. A avut, în schimb, un unic gând: să se căpătuiască. S-a repezit asupra României cu singurul gând al îmbogăţirii. Oamenii politici au acţionat ca nişte vandali, distrugând şi jefuind totul. Mongolii, ungurii, turcii, nemţii, ruşii nu au făcut românilor atâta rău cât au făcut politicienii postdecembrişti în două decenii".

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite