Un deputat PSD a propus ca salariile preoţilor să nu fie impozitate.Sunteţi de acord cu subvenţionarea Bisericii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) le cere parlamentarilor, în special majoritarilor de la USL, să oprească finanţarea de la buget a cultelor religioase şi să nu voteze propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Andrei – Valentin Sava, propunere potrivit căreia salariile clerului ar urma să nu mai fie impozitate.

Proiectul a fost depus în urmă cu două săptămâni.

Statul subvenţionează în momentul de faţă, cu aproximativ 800 de milioane de lei pe an, salariile, impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale ale celor circa  56.000 de reprezentanţi ai cultelor (17.000 de preoţi, 19.000 persoane aparţinând „personalului neclerical”, 10.000 de profesori de religie şi 10.000 de călugări).

Numărul total al acestor salariaţi este mai mare decât al medicilor din România, precizează ASUR, iar din cele 800 de milioane de lei ar putea creşte cu 60% salariile medicilor, s-ar putea reabilita secţiile de obstretică – ginecologie şi neonatologie din 60 de spitale, sau s-ar putea acorda câte un laptop performant fiecărui copil care începe şcoală.

Cele 800 de milioane, spune ASUR, sunt doar banii daţi pentru salarizarea personalului, dar statul subvenţionează în mod regulat şi construirea de biserici, astfel încât, “ajutorul” dat anual cultelor religioase este mult mai mare.

„Suntem în fața unui proiect de lege stupefiant, scandalos! Domnul deputat Sava, dintre toate categoriile de bugetari, pe cine dorește să sprijine? Pe profesori, la începutul unui nou an școlar? Pe medici? Pe militari? Nu, domnul Sava deplânge soarta preotțlor care, deși angajați ai unor organizații private, primesc ‘ajutor la salarizare’ din partea Statului și nenumărate alte beneficii, iar acum, în prag de alegeri vrea să le dea și mai mult – o scutire de impozite!” a declarat Alexandru Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

Deputatul PSD şi-a explicat iniţiativa prin faptul că marea parte a banilor Bisericilor se duce pe acte filantropice.

ASUR a făcut însă calculul şi spune că numai 5% din totalul subvenţiilor statului către cultele religioase, în special către Biserica Ortodoxă Română, s-a distribuit în 2009 şi 2010 pentru “activităţi social – filantropice”.

Asociaţia mai precizează:

“An de an, sute de milioane de lei din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale ţării spre a se cumpăra „bunăvoinţa” ierarhilor bisericeşti. An de an, deşi Educaţia şi Sănătatea sunt sub-finanţate, deşi se închid nenumărate şcoli şi spitale, BOR şi celelalte culte religioase cunosc un tratament privilegiat, cu toate că:

-    dispun de o avere estimată la peste 3 miliarde de euro şi obţin profituri consistente din activităţile economice desfăşurate
-    beneficiază de scutiri extensive de taxe şi impozite şi de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult
-    încasează importante sume de bani fără a emite documente fiscale
-   nenumărate biserici şi mânăstiri nu-şi achită minimul de datorii fiscale către Stat, în multe cazuri având întârzieri de ani de zile.

"În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!" se spune în finalul apelului ASUR.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite