Un copil bătrân: Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experimentul reformării PSD a eşuat la porţile Iadului. Victor Ponta, tânărul desemnat să scoată partidul din mocirla guvernărilor Iliescu-Năstase, s-a asociat cu aceştia şi a decretat, în stil gigibecaliot, că şeful statului este Dracu’, ba chiar tatăl tuturor dracilor: Băsescu Scaraoţchi.

Ca glumiţă politică merge, mai ales că vine din partea unui flăcău care face alergie la noţiunea de inteligenţă. Să nu-i scoţi în faţă un Pleşu, un Liiceanu, Cărtărescu sau Patapievici, că-l ia cu ameţeli şi începe să dea cu pietre.

Şi totuşi, în troaca politicii româneşti, simplista proiecţie diavolescă a don'şorului Ponta poate trece drept o creaţie ghiduşă. Continuarea este însă o grosolănie adusă de pe maidanul politicii: „Cred că trebuie să-l trimitem la... Dracu', normal; să nu-l mai ascultăm orice ar spune, să-l pocnim pe unde îl prindem..."

Pssst!... A vorbit „micul Titulescu"! Şeful celui mai mare partid din România şi speranţa social-democraţiei valahe la Preşedinţia ţării. Fostul ministru şi viitorul ce-o mai fi. Tânărul care, chemat să reformeze partidul baronilor, se comportă deja ca un copil bătrân. Nicio diferenţă între vorbele de duh ale lui Ponta (trimiterea „la Dracu'" a şefului statului) şi cele slobozite din piepturile bombate de cultură ale poliţiştilor care manifestau sub zidurile Palatului Cotroceni („Ieşi afară, javră ordinară!"). În fond, mesajul e acelaşi: javră ordinară, ieşi afară şi du-te la Dracu'!

Dar Ponta nu s-a oprit aici. Nici n-a încheiat bine socotelile cu numărul 1 în stat, că s-a năpustit şi asupra numărului 2: Mircea Geoană. Pe acesta nu l-a invitat, ca pe Băsescu, să se ducă „la Dracu'", ci chiar l-a expediat în ograda împieliţatului, suspendându-l din partid.

N-a mai contat nici faptul că Mircea Geoană este fostul preşedinte al PSD, cel de la care a preluat ştafeta Victor Ponta. Este prima dată, în cei 21 de ani de democraţie postcomunistă, când preşedintele unui partid important, după ce pierde „volanul" prin vot, este suspendat de foştii săi colegi. Scena aduce a linşaj barbar, după regula: ai pierdut, te-am halit! Mai rămâne ca Geoană să fie atârnat de mâini şi de picioare, la proţap, deasupra focului, în chiotele isterice ale dansatorilor tribali care abia aşteaptă să rupă o halcă din trupul nefericitului.

Năzdrăvănia nici măcar nu mai poate fi considerată o greşeală, căci este deja răzbunare cu repetiţie. În august, Geoană a primit interdicţia de a vorbi timp de şase luni. Acum a fost suspendat pe şase luni. Deducem că până în februarie are o dublă sancţiune: este şi suspendat, şi cu lacăt la gură.

Prostănac o fi să mai rămână într-un asemenea partid al cuţitelor lungi!  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite