UPDATE Gripa face ravagii. Doar azi s-au înregistrat 3 decese. Ministrul Sănătăţii anunţă că suntem la un pas de epidemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
deces gripa

Gripa a mai făcut trei victime la nivel naţional, numărul total al acestora ajungând la 14. Astăzi s-au stins doi bărbaţi (din Timiş şi Bucureşti) şi o femeie de 81 de ani din municipiul Arad. „Suntem la un pas de epidemie, am avut o săptămână epidemică, dacă două săptămâni la rând numărul de cazuri se menţine la acelaşi nivel, atunci putem vorbi de epidemie", a declarat vineri,  Sorina Pintea.

Ministrul a insistat că vaccinarea este cea mai bună armă împotriva gripei, pentru că nu ne protejăm doar pe noi, dar şi pe cei din jur care, din diverse motive, nu s-au putut vaccina.

Totodată, sunt însă extrem de importante şi măsurile de igienă. Cei care observă simptome sunt sfătuiţi de specialişti să consulte medicul şi să urmeze tratamentul, dar şi să evite deplasările în comunitate pentru a nu răspândi virusul.

La nivel naţional au fost luate măsuri de protecţie, de la limitarea sau interzicerea vizitelor în spitale, la trierea elevilor şi copiilor la grădiniţe.

„Am transmis direcţiilor de sănătate publică o informare, şi Ministerului Educaţiei, astfel încât, împreună, să putem monitoriza numărul de viroze şi să vedem dacă ajung la un nivel periculos. Dascălii pot să facă la rândul lor triajul epidemiologic.

Şi adulţii ar trebui să stea acasă, să evite locurile aglomerate, să ne prezentăm de urgenţă la medicul de familie sau chiar la urgenţe. Principalele persoane afectate au fost pacienţi cu afecţiuni oncologice, bolnavi cronic, persoane cu imunitatea scăzută", a spus Pintea.

Trei morţi într-o zi

Vineri au fost anunţate alte 3 decese produse de gripă. Numărul persoanelor care au murit în acest sezon gripal se ridică, astfel, la 14 persoane.

Majoritatea celor care au murit erau din grupele de risc şi aveau şi alte boli, gripă venind deja pe fondul unui sistem imunitar afectat. Însă au existat şi persoane sănătoase, dar care au murit în urmă complicaţiilor apărute odată cu manifestarea gripei.

Anul trecut, până pe 18 ianuarie, muriseră două persoane din cauza gripei. Până 7 ianuarie fuseseră vaccinate 626.000 de persoane din grupele la risc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite