Un an de închisoare pentru chinuirea animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Senatorii au adoptat un proiect de lege care condamnă cruzimea faţă de patrupede. Deţinătorii de animale trebuie să aibă un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea. De

>> Senatorii au adoptat un proiect de lege care condamnă cruzimea faţă de patrupede.

Deţinătorii de animale trebuie să aibă un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea. De asemenea, ei trebuie să asigure animalelor condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, să nu le abandoneze sau izgonească.

Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de lege privind protecţia animalelor adoptat ieri de senatori. În cazul în care animalele sunt supuse la rele tratamente sau la eforturi inutile, stăpânii lor riscă amenzi de maximum 15.000 de lei şi pedeapsa cu închisoare de până la un an.

Conform proiectului de lege, "răul tratament" este definit drept comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, precum şi supunerea animalelor la eforturi inutile.

Proiectul mai arată că prin "cruzime faţă de animale" se înţelege omorârea acestora cu intenţie; practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte între animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla activitatea; folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme, dacă acestea provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri.

"Operaţiile estetice", interzise

Cruzimea faţă de animale include intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, ciocului, colţilor sau dinţilor; despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă; capturarea animalelor prin alte mijloace decât cele prevăzute legal; folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.

Legea mai arată că este interzisă eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. Secretarul de stat Cristina Pocora susţine însă că în text s-au strecurat anumite greşeli, care vor face legea fie inaplicabilă, fie în dezacord cu legislaţia UE.

Anchetă privind moartea unui maidanez

O buzoiancă este anchetată de poliţie, după ce a fost denunţată că a aruncat de la etajul trei un maidanez. Incidentul s-a produs, luni, la orele prânzului, într-un bloc din cartierul buzoian Dorobanţi. Mai mulţi vecini de la parter au ieşit la uşă, scoşi afară de bubuitura produsă de impactul animalului cu cimentul.

Căţeluşul s-a prăbuşit lângă un gard viu, unde a agonizat mai multe minute. A murit la scurt timp, sub privirile neputincioase ale oamenilor care au vrut să îngrijească animalul rănit.

Femeia acuzată de vecini că a aruncat căţelul este preşedintele asociaţiei de proprietari din zonă. Aceasta spune că a scăpat animalul din greşeală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite