Un 24 iunie „altfel“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exponate din cadrul expoziţiei „Ia argeşeană şi musceleană”, 20 iunie 2022. Sursa: arhiva persoanlă
Exponate din cadrul expoziţiei „Ia argeşeană şi musceleană”, 20 iunie 2022. Sursa: arhiva persoanlă

Ceva e diferit anul acesta cu 24 iunie. Văd peste tot în jurul meu oameni care poartă cu drag ia şi mă bucur că fiecare publică selfie-uri pe Facebook sau Instagram. Dar de data aceasta, ceva în plus şi foarte important… recenta adoptare a legii cu privire la „Ziua iei”.

Dincolo de satisfacţia mare de a vedea un proiect iniţiat cu suflet promulgat de Preşedintele României…e dovada că ia rămâne un element definitoriu al identităţii noastre, româneşti.

Fiecare cămaşă tradiţională are, cu siguranţă, o poveste a ei în spate. E un obiect de artă cu o istorie atât de frumoasă, cu valoare sentimentală importantă pentru noi, care ilustrează până şi cele mai bogate semnificaţii ale modului în care ia românească a fost o parte inseparabilă a spiritului femeilor din poporul nostru.

De aceea, consider că 24 iunie, începând din acest an, va fi şi o zi dedicată tuturor româncelor. De ieri, de azi şi de mâine. Celor care, secol după secol, au ţesut, cusut, brodat pentru a crea modele dragi nouă. Femeilor de astăzi, care nu lasă să se piardă meşteşugul şi celor de mâine care vor duce mai departe această pasiune.

Femeile Casei Regale a României, în special Elisabeta a României, Carmen Sylva după pseudonimul literar, au îndeplinit această misiune. Şi aşa ia a devenit o adevărată emblemă a poporului român.

Ia este cămaşa care întruchipează feminitatea în toate ipostazele ei. Dar mai mult decât atât, în croiala şi cusăturile sale, oricine poate citi calităţile artizanului. Ia este oricând o lecţie nu doar despre istorie şi cultură, ci şi despre ce înseamnă perseverenţa, răbdarea şi dorinţa de a crea ceva frumos şi special.

Tocmai de aceea, confecţionarea portului tradiţional este un veritabil tezaur al cunoaşterii universale.

Nu ştiu dacă noi, ca societate, facem tot ce trebuie pentru a duce mai departe arta tradiţională de confecţionare a iei. Dar eu voi purta mereu ia cu mult drag.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite