Ultimul gândac: bătălia Pantelimonului

Pe unde vin gândacii? Nu ştiu, domnişoară, a spus instalatorul de sub chiuvetă, cu jumătate de fund pe afară. Eu în locul dumneavoastră aş astupa orice spaţiu posibil din baia asta. Pe unde intră un firişor de praf, pe acolo poate intra şi un gândac, a adăugat el, subliniind că blocurile astea vechi sunt blindate cu gândaci pe interiorul pereţilor. E casa lor. E casa ta, dar e şi casa lor.
Lupta cu insectele conlocuitoare din apartament, care după toate gazările la care au fost supuse, tot apar, după toate curățeniile generale...iar reapar. Eu anul trecut, am descoperit un produs făcut în Israel, pe care l-am folosit după ce înainte performasem cu o soluție nemțească destinată salvării animalelor domestice de atacurile organizate de fel de fel de insecte. Produsul israelian K 300, se găsește prin magazine este un echivalent al Cyclon B folosit în timpul WW II, inițial împotriva șoarecilor, șobolanilor. Locurile unde pînă atunci nu dădusem cu pulverizabilul? Sub mese, sub chiuvete, pe sub ghivecele cu flori. După prima folosire am înțeles că sunt pe cale să realizez un genocid, dar era un război murdar, unul chimic, pe cînd domna Bălulescu a nimicit intrusul folosind nijloace eco, nepoluante, bocancul, mopul și...pe al treilea obiect l-am uitat și nu mă întorc la articol. Important, seara după ce am mîncat, dacă rămîn resturi de mîncare dar nu și chef de dus gunoiul, puneți-l într-o pungă nouă, etanșă și legați punga la gură, să nu ajungă conlocuitorii la păpică, să le stea în gît foamea că poate îi determină să plece.
Mare parte din apartamentele din Bucuresti sunt pline cu gandaci ptr ca este multa mizerie. Daca mai punem si gatitul cu geamul inchis...... basca uscatul rufelor in bucatarie de miros chilotii a sarmale.
In ziua de azi,la nivelul tehnologic la care au ajuns insecticidele ar fi imposibil ca gindacii asa zisi de bucatarie sa se inmulteasca.Singurul vector care il face sa se inmulteasca este..omul! Si asta pentru ca un asemenea gindac nu traieste mai mult de 200 de zile dar se inmulteste teribil de repede. Se gasesc si in casele individuale nu numai la bloc.Numai ca intr-o scara cu 40 de apartamente e mai dificil sa-i stirpesti decit la o casa. Si asta pentru ca in cele 40 de apartamente traiesc fel de fel de oameni:indiferenti, nepasatori, certati cu curatenia, milosi etc etc.Tuturor le-as spune ca banalul gindac de bucatarie e purtator direct de boli cum ar fi antraxul, tuberculoza si salmonella fiind deasemenea purtator de alergeni si nematozi. Daca s-ar face o operatiune de distrugere a gindacilor pe o singura scara de bloc si in doar 39 din cele 40 de apartamente operatiunea ar esua lamentabil.Si chiar daca toata lumea ar raspunde prezent la actiune si operatiunea nu se repeta de citeva ori rezultatul ar fi acelasi.Desigur, o actiune de asemenea amploare costa bani si trebuie efectuata de firme profesionale.Insa aici ar trebui sa intervina fondurile primariei care oricum cheltuie parale pe chestii inutile.Dupa care, fiecare terbuie sa-si intretina apartamentul ( astuparea tuturor orificiilor si aspatiilor unde s-ar putea cantona gindaci, amplasarea de plase de protectie la ferestre, aruncarea , seara a, a tutror resturilor alimentare) si sa-l tina in stare de curatenie.Apoi, ghena de gunoi si spatiile de acces trebuie sa fie farmacie, aici se pot folosi frecvent insecticide tip spray pentru a nu permite reaparitia gindacilor. Aceste actiuni ar trebui sa fie efectiuate in toate cladirile din Capitala si ar duce la eradicarea gindacului de bucatarie.Cam complicat pentru unii, nu-i asa?
Corect ce spui ! Am apartamentul plin de gandaci, aparuti de nicaieri ! In coditiile in care curatenia este beton in apartament ! Dar degeaba am eu curatenie, daca in bloc avem vreun jegos ca umple scara de gandaci...Blocul este dat in folosinta in 1989 ! Pana acum doi-trei ani nu am avut nici o problema cu gandacii.Insa de doi-trei ani incoace...m-au terorizat ! Am dat cu de toate...Cu bomba nucleara nu am dat ! Dispar cateva zile si apoi apar iar..cate unul...cate unul !
Pe unde intra gandacii: prin spatiul dintre usa de la intrare si toc (daca nu e suficient de etansa garnitura); prin ventilatorul de la baie (daca nu are plasa de tantari sau "jaluzele" de plastic etanse); prin tevile de scurgere, daca nu exista sifon; pe langa coloanele de gaz si apa; prin orice fel de crapaturi in perete. In bucatarie sunt atrasi de mirosul de la vasele din chiuveta si cosul de gunoi. Un cos de gunoi fara capac e de preferat unuia cu capac, mai ales daca nu e golit zilnic. Gaseam mereu gandacei pe langa cosul de gunoi pana in momentul in care mi-a trecut prin cap sa indepartez capacul.
V. Gaina : Soluţia e simplă : nu mai amuşina chiloţii .De fapt, chiloţii de regulă nu se amuşinează. Dacă nu ai ţinere de minte când ai schimbat ,mulţumeşte-te cu o inspecţie vizuală, ca să realizezi când trebuie schimbaţi .Da, când nu mai ai nici ţinere de minte,nici vedere bună, olfacţia e crucială .Că doar n-o supui pe " colega de cameră" la activităţi "biological hazardouse ".
Stiu si eu in București unele duamne care trăiesc la propriu in mizerie.
imi place cum scrieti ! sub aspectul povestiorelor de zi cu zi se ascund stilul de a trai , sub toate aspectele sociale , politice , psihologice ! Felicitari !
Poate era vreo drona. Oricum, lasati orice activitate, vindeti casa si apoi mutati-va in alta zona "bugs free".
Din ciclul Seinfeld, sau cat de captivanta si amuzanta este viata unui om banal...
Gandacii au existat si vor exista mult timp dupa ce specia noastra va dispare . Rezista chiar si unui razboi nuclear . Decat se ne luptam cu ei mai bine ne-am obisnui cu ei . Vor deveni parte a dietei oamenilor In loc sa-l omorati asa de brutal , mai bine mai cautati cativa si preparati o masa bogata in proeine ...:))) Cateva titluri din presa : "Laptele de gandaci, superfood-ul viitorului" sau "Gândacii de bucătărie sunt viitorul..." "Insectele sunt hrana viitorului. "....
proteine
Bună observație!
@ Prin Asia și Africa sunt unii care papă gîndaci și sunt și ,,bio".
Gîndacii se pot elimina usor cu Aroxol (are efect o saptamînă), sau cu borax pus pe traseele lor. Mai greu e cu mentalitatea curateniei si a mizeriei pandemice.
Până îți revii din șoc și-ți recapeți instinctul răfuielii, ca să pui mâna pe arme - mop, bocanci, de ce nu și o tigaie cu fundul foarte plat, care să anunțe blocul că se produce un masacru în legitimă apărare - gângania își poate lua tălpășița și-i pui sare pe coadă. Degeaba aștepți să atenteze la perpetuarea speciei umane în zilele următoare, chestia aia care nu e creier și deci nici rațiune, dar zace-n ea naiba știe unde și cum - o face să rămână ascună pe veci. Poate se-ntoarce de unde a venit, pe crăpătura aia unde intră praful, cum zice instalatorul cu juma de fund la vedere. Așa că aceste creaturi viclene, parșive și criminale prin fișa postului necesită o strategie fulgerătoare, pentru care să fii pregătită-n fiecare moment al vieții tale. Și anume, un spray lung, fără zgârcenii meschine, din orice deodorant din baie, sau un spray de curățat una sau alta, din bucătărie. Mărturisesc că odată am folosit jumătate din spuma de ras a soțului meu pe o amărâtă de libelulă, care-n coșmarul nopții părea un liliac, pe un perete din baie, chiar lângă fereastra lăsată deschisă, fiindcă era vară. Îmi fac procese de conștiință și azi, iar soțul meu și-a pitit spuma de ras într-un colț de dulăpior, unde eu mă prefac că nu o văd. Deci! Deci din punctul meu de vedere, DACĂ GÂNGĂNIILE NU APAR DES, atunci amețește-le cu un spray deodorant bine și abundent țintit, după care ai secunde bune, chiar un minut să te lămurești cu ce dușman combați și ce tactică folosești mai departe. DACĂ GÂNGĂNIILE APAR DES, atunci cumpără cel mai ieftin deodorant de pe piață și ține-l strategic la îndemână, că doar n-o să golești câte un flacon scump la fiecare două zile... Trebuie să facem economie, până aduce Daddy aurul în țară și-atunci scăpăm și de grija gângâniilor, că doar de-aia-i zice ”strategic”.
@Jane Doe. Degeaba te straduiesti tu ca sa scapi de el cind pe vecinul tau il doare in basca si isi ia cina cu ei pe masa. Daca un singur gindac gaseste conditii si spatiu elimina un feromon prin care ii atrage si pe ceilalti, apoi se inmultesc rapid, gindacul femela la 90 de zile deja e purtator de sute de oua.Asta inseamna invazie iar tu, desi faci tot ce trebuie ca sa ii elimini, te procopsesti cu un exemplar de la vecinul tau de palier, aducind gindacul in casa pe pantofi sau pe haine.Cit despre Daddy, asta e un gindac hraparet care vrea aurul doar pentru el.
Ah,ce mi-a placut episodul pe care l-ati descris,doamna Maya,am "vazut"raftul unde sta pitita spuma de ras,pe care,de acum incolo o considerati inexistenta. Tare frumos! (citesc,citesc,imi place mult Stefansson-va multumesc si...vrei sa fim pertu?)
Sigur că vreau, dacă dvs îmi dați voie. Așadar, mă bucur că ți-a plăcut postarea mea, Ina! Și mai ales, Stefansson. Un mărțișor cu bucurii de 1Martie și o primăvară minunată îți doresc cu tot dragul.
Constantine Constantine@ Ce să zic?... Aveți dreptate, deși imaginea vecinilor în cauză îmi dă fiori. Nu știți cumva, tigaia se poate folosi pe orice fel de gândaci, de orice mărime?