Ucigaşii lui DJ Fofo, liberi după un an de la crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DJ Fofo (centru) s-a fotografiat alături de prietenii săi chiar în seara tragediei
DJ Fofo (centru) s-a fotografiat alături de prietenii săi chiar în seara tragediei

În dimineaţa zilei de 9 august 2011, Vlad Radu (30 de ani), DJ într-un cunoscut club tulcean, a murit după ce fusese bătut crunt, în faţa clubului în care lucra, de un grup de bărbaţi.

„Copilul meu a fost ucis în mijlocul străzii, i-a făcut creierii terci, iar eu acum stau să caut martori", suspină Vergina Radu, mama tânărului ucis în bătaie în faţa unui club din Tulcea. Totul s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 6 august. Vlad, cunoscut în oraş ca DJ Fofo, era la muncă, în clubul de pe plaja Ciuperca din municipiul Tulcea. În timpul nopţii, în club s-a iscat un scandal, în care a fost implicat şi fostul fotbalist de la Oţelul, Cosmin Mărginean.

La plecarea din club, Mărginean căuta scandal. I-a abordat pe Vlad şi prietenii lui, care se îndreptau spre case. În apărarea lui, Mărginean l-a chemat pe Marian Păruş. Fapta s-a petrecut peste drum de clubul tulcean, în staţia de autobuz din cartierul Vest: din câte spun martorii, Marian Păruş l-a lovit puternic în cap pe DJ Fofo, care a căzut secerat la pământ. La trei zile a murit într-un spital din Bucureşti.

„Mi-au explicat  şi mie medicii, ca să pot înţelege. El a fost reanimat, dar nu a mai avut activitate cerebrală. El practic era mort în momentul în care a căzut", îşi aminteşte mama lui Vlad, Verginia Radu.

„Poliţia nu a făcut absolut nimic!"

De un an, părinţii lui Vlad aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu dosarul în care este acuzat Marian Păruş.  „Când o să se încheie dosarul acesta o să fac plângere împotriva poliţiştilor care au fost în ziua aceea la faţa locului. Nu au făcut absolut nimic, nu au luat declaraţii. Noi acum căutăm prin toată ţara martorii, ei nu ne-au ajutat cu nimic", spune mama lui Fofo.

La un an de la tragedie, procurorii tulceni nu au finalizat încă un rechizitoriu, întrucât, spun ei, dosarul este complicat.

Certificatul medico-legal, după şapte luni

Expertizele medicale au durat luni întregi, iar mama victimei este de părere că avocaţii lui Păruş au tergiversat intenţionat toate aceste proceduri. „Am aşteptat şapte luni pentru certificatul medico-legal. De abia în ianuarie 2012 a ajuns la dosar. Ultima expertiză, semnată de patru medici, spune că decesul s-a produs în urma lovirii cu un corp dur, iar nu de un corp dur. Mi s-a explicat că nu are traume cauzate de căderea de asfalt, ci numai cea cauzată de lovitura de pumn", spune Verginia Radu.

Pe de altă parte, Lucian Furdui, avocatul lui Marian Păruş, spune că lucrurile nu sunt foarte clare la momentul de faţă. „Nu cred că putem spune acum cu certitudine că aceasta este cauza decesului. Există inadvertenţe la nivelul unor acte şi credem că se impune încă o expertiză, realizată de cineva din exterior, care nu a mai avut legătură cu speţa. Noi înţelegem că este o tragedie, dar credem că justiţia trebuie lăsată să îşi spună cuvântul, să aflăm exact ce s-a întâmplat în dimineaţa aceea", a precizat avocatul.

Procurorii tulceni ţin să ne asigure că nimic nu se va muşamaliza în acest dosar. La momentul de faţă, cazul este în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea. „Dosarul este în cercetare, nu s-a dispus nicio trimitere în judecată încă. Ştiu că s-a dispus prelungirea interdicţiei de a părăsi ţara", a precizat procuroarea Laura Subţirelu, purtătoarea de cuvânt al Parchetului.

Condamnări în dosare similare

Un caz celebru este cel al baschetbalistului american Chauncey Hardy (23 de ani), jucătorul echipei CSS Giurgiu, care a murit în octombrie 2011 după ce a fost bătut într-un club din Giurgiu.Baschetbalistul sărbătorea o victorie în momentul în care a fost agresat de un grup de interlopi, apropiaţi ai clanului Butoane.

După ce a fost lovit de mai multe ori, acesta s-a prăbuşit în apropierea ringului de dans. Sportivul s-a lovit la cap şi a intrat în comă. A murit la scurt timp după incident. În aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Ionuţ Tănăsoaia (25 de ani), considerat de justiţie singurul vinovat pentru moartea americanului, la cinci ani de închisoare.

În ziua în care s-a pronunţat decesul lui Vlad Radu (pe 9 august 2011), un alt bărbat din Tulcea a murit într-un mod similar: Adrian Simionov (40 de ani) a fost lovit cu pumnul pe stradă de Ionuţ Grecea (28 de ani), un vecin de pe strada Teilor din municipiu.

Până la finalul lunii august, Ionuţ Grecea a fost trimis în judecată. În octombrie 2011, Grecea a fost condamnat de o primă instanţă: Tribunalul Tulcea i-a dat cinci ani de puşcărie. La începutul lunii ianuarie 2011, Grecea a fost condamnat de Curtea de Apel Constanţa la şase ani de închisoare.

“Dosarul este în cercetare, nu s-a dispus nicio trimitere în judecată încă."
Laura Subţirelu purtătoarea de cuvânt a Parchetului Tulcea

Suspectul Marian Păruş, liber să se ocupe de afaceri

Nu a recunoscut niciodată că l-ar fi lovit pe Vlad Radu: Marian Păruş (41 de ani), sportiv tulcean, om de afaceri cunoscut în judeţ (firma Marix, de construcţii) este şi astăzi în libertate. În data de 9 august 2011, după ce s-a pronunţat decesul victimei, procurorii au cerut Tribunalului Tulcea emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Marian Păruş. Judecătorul din Tulcea a decis că Păruş este un pericol social şi trebuie să fie cercetat în stare de arest. Avocaţii lui Păruş au plecat la Curtea de Apel Constanţa, acolo unde au cerut casarea deciziei date la Tulcea. Pe data de 19 august 2011, magistraţii constănţeni au dispus eliberarea lui Păruş. În motivarea deciziei instanţei se arată că acuzatul a fost pus în libertate pentru că are studii superioare, este căsătorit, are doi copii în întreţinere, are o locuinţă şi există posibilitatea să fi fost provocat să dea acea lovitură.

Iniţial, completul de judecată a decis ca Păruş să nu părăsească localitatea de domiciliu pe perioada cercetărilor. O lună mai târziu, însă, acesta a cerut în faţa instanţei înlocuirea interdicţiei de a părăsi localitatea cu interdicţia de a părăsi ţara (dorea să se deplaseze în judeţ pentru a se îngriji de afacerile personale), solicitare acceptată.

Astăzi, Marian Păruş este în libertate, alături de familie, are grijă de afaceri şi aşteaptă, cu sprijinul a doi avocaţi, o decizie din partea procurorilor tulceni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite