Zgârie-norii României: Sky Tower, cea mai înaltă clădire, turnul combinatului din Baia Mare, mai mare ca Turnul Eiffel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România există numeroase clădiri care se impun prin zeci de metri înălţime şi prin poveştile ascunse în spatele dimensiunilor impresionante. Turnul Combinatului din Baia Mare este mai înalt decât Turnul Eiffel, în timp ce Bucureştiul găzduieşte cea mai „ameţitoare“ clădire din ţară, Sky Tower, care măsoară 137 de metri.

Adevarul.ro vă spune povestea celor mai înalte clădiri din România şi vă prezintă lista construcţiilor „ameţitoare“ ale ţării.

Blocul „fantomă“. Cea mai înaltă clădire din Ploieşti nu este locuită

La finalizarea exterioară a blocului Adama din Ploieşti, în 2010, clădirea a devenit cea mai înaltă din Ploieşti. Criza a afectat însă afacerea, astfel că imobilul nu este locuit şi a căpătat renumele de „blocul fantomă“

Ceea ce ar fi trebuit să devină unul dintre cele mai aşteptate proiecte imobiliare din oraş, blocul Evocasa Uptown Ploieşti, s-a transformat, pentru ploieşteni în subiect de legendă urbană.

Intrigaţi de faptul că imobilul a fost parcă abandonat după un ritm foarte susţinut al lucrărilor, în perioada 2009-2010, oamenii au dat ca sigură ipoteza că blocul trebuie demolat pentru că este... înclinat.

image

Opinia este întărită de fotografiile făcute de-a lungul timpului în care blocul pare să aibă are un unghi de înclinare, dar şi de decizia dezvoltatorului imobiliar de a stopa lucrările interioare şi de a sista vânzările de apartamente din bloc. Este şi motivul pentru care i se mai spune şi „blocul fantomă“.

Cea mai înaltă construcţie din Bacău este Catedrala Catolică “Sfinţii Apostoli Petru şi Paul”. Aceasta are înălţimea de 77 de metri

image

Situată în centrul municipiului Bacău, Catedrala Catolică “Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” de pe strada Ana Ipătescu, este cea mai înaltă construcţie din Bacău.

Lucrările de construcţie au început la scurt timp după prăbuşirea regimului comunist şi s-au încheiat în 2005. Proiectul a fost executat de arhitectul Mihai Maica, constructor a fost inginerul Constantin Avram, iar parohul care a predicat credincioşilor adunaţi la prima slujbă a fost Ştefan Erdeş.

Lăcaşul de cult a fost sfinţit la 20 noiembrie 2005 de episcopul Petru Gherghel. Biserica are o formă neconvenţională de 66×44 metri, înălţime de 77 de metri şi o suprafaţă utilă de 1300 mp, cu 1.050 locuri pe scaune.

Catedrala are formă de amfiteatru cu parter şi două etaje, cu o cupolă imensă ce dă o strălucire deosebită interiorului bisericii, fără nici un stâlp contral de susţinere.

Altarul bisericii este încadrat în semicerc de un grup statuar format din şapte sfinţi, centrală fiind statuia lui Isus Cristos, care depăşeşte 2,5 m înălţime. Ele au fost realizate de doi tineri plasticieni din Iaşi. Cele trei clopote au fost realizate cu instalaţii electronice şi au fost turnate la Padova – Italia.

Clădirile care zgârie norii Capitalei. Sky Tower, cea mai înaltă construcţie din România: 37 de etaje, 137 de metri

La tot pasul întânim clădiri-gigant de sticlă şi oţel construite într-un stil specific zgârie-norilor americani. La perioade scurte de timp, în Capitală se mai ridică câte un bloc imens care detronează poziţia întâi din acel moment, în materie de înălţime. Astfel că, în prezent, cea mai înaltă clădire din România a devenit de anul acesta Sky Tower, care a atins performanţa de a măsura 137 de metri înălţime.

Vremurile în care tabloul  Bucureştilor era format din case, pravălii şi hanuri, a apus demult, iar cea mai înaltă construcţie era turnul Colţei (50 de metri).

Astăzi, Capitala este împânzită de giganţii arhitecturali. Adevarul.ro vă prezintă cele mai înalte turnuri din Bucureşti, în ordinea crescătoare a înălţimii lor.

Biserica Neagră, cea mai înaltă clădire din Braşov. Are 65 de metri înălţime, iar la slujbă pot participa 5.000 de persoane

Lăcaşul este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. A fost distrusă de-a lungul secolelor de cutremure şi incendii, iar astăzi este simbolul Braşovului.

Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală şi economică puternică. Parohia braşoveană a primit hramul Sfintei Maria, fapt dovedit şi astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porţii sudice.

De-a lungul timpului biserica a fost afectată de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu în 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape total. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră. A fost nevoie de peste 50 de ani ca lăcaşul de cult să fie refăcut.

 Zgârie-norii Sibiului – Centrul de afaceri, hotelurile Golden Tulip Ana Tower, Ramada şi Ibis

Centrul de afaceri din Sibiu, cu o înălţime de 54 de metri, dar şi trei din cele mai mari hoteluri din oraş se numără printre zgârie-norii din fosta capitală culturală europeană.

Construcţia Centrului de Afaceri din Sibiu a început în anul 2010 şi a fost finalizată în 2011. Complexul, clădire de birouri clasa A business, are două corpuri identice, „în oglindă”, care au legătură doar pe parter şi etajul 3, unde este o terasă comună. 

„Această clădire are o înălţime de 54 de metri. Este structurată pe 18 nivele, 2 nivele în subsol-parter plus 15 etaje, cu o suprafaţă totală de 25.066 de metri pătraţi. Din această suprafaţă avem destinaţi închirierii circa 15.534 de metri pătraţi, pentru spaţii de birouri. 

Catedrala Romano-Catolică, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia. Turnul sudic atinge 62 de metri

Cea mai înaltă clădire din Alba Iulia este Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”, care, prin turnul său de pe latura sudică, atinge 62 de metri. Clădirea este reprezentativă pentru Cetate, având o vechime de aproape 1000 de ani.

image

„În perioada medievală, împreună cu incinta şi palatul episcopal catolic, erau protejate de o fortificaţie secundară care includea şi palatul princiar. Anterior, pe acelaşi amplasament se crede că a existat o altă biserică distrusă de invazia tătară din 1241-1242. În perioada renaşterii au fost adăugate două capele pe latura de nord,  Lazo şi Sf. Ana, pentru ca în secolul XVIII să mai fie adăugată sacristia”, a afirmat istoricul Constantin Inel.  

Zgârie-norii Clujului: un sediu de bancă şi o clădire de birouri

Sediul BRD are 53 de metri înălţime, 13 etaje şi a fost construit în patru ani de zile. Se află la intrarea în cartierul clujean Mărăşti, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Ridicarea clădirii ce constituie filiala BRD din Cluj-Napoca a durat 4 ani. Imobilul cu 13 etaje a fost inaugurat în decembrie 1998.

Se află chiar la intrare în cartierul clujean Mărăşti, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, iar de la cei 53 de metri înălţime cât îi are, maşinile clujenilor par minuscule, doar contururile simbolurilor Clujului - Cetăţuia, Biserica Sf. Mihail din Piaţa Unirii, Catedrala Ortodoxă – ies în evidenţă în marea de construcţii.

Cea mai înaltă clădire din Zalău - un colos de sticlă în centrul istoric al oraşului

Cea mai înaltă clădire din Zalău este şi una dintre cele mai controversate, dat fiind faptul că ea a fost înălţată în centrul istoric al oraşului, contrastând în mod evident cu clădirile vechi din jur.

Cu o înălţime de aproximativ 40 de metri, sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj este cea mai înaltă clădire din Zalău, pentru a cărei construire a fost nevoie de nu mai puţin de 18 ani.

Construcţia colosului de sticlă ce domină centrul Zalăului a început în noiembrie 1992. Lucrările au fost întrerupte în 2005, din cauza faptului că antreprenorul general, firma ACI Porolissum SA Zalău, a intrat în faliment.  

Palatul Administrativ din Satu Mare ocupă locul III în topul celor mai înalte clădiri din ţară

Palatul Administrativ din Satu Mare are 97 metri, 15 etaje, 12.000 de metri pătraţi şi este cea mai înaltă clădire din Ardeal. De asemenea, ocupă locul trei pe ţară în clasamentul celor mai înalte clădiri, după Tower Center şi Casa Presei Libere din Bucureşti.

Clădirea a fost construită între anii 1972- 1984, de aproximativ 1.000 de muncitori, arhitectul fiind Nicolae Porumbescu din Iaşi, asistat de Ludovic Gyüre din Satu Mare. Construit în anii ‘70, în plin comunism, Palatul Administrativ, a fost la vremea respectivă cea mai înaltă clădire din România depăşind cu 2,6 metri Hotelul Intercontinental din Bucureşti.

image

Construcţia are un imens potenţial arhitectural. Artiştii fotografi din toate colţurile lumii o fotografiază pe timp de zi sau noapte, în amurg sau la răsăritul soarelui. Doar din cauza epocii de tristă amintire în care a fost construit, Palatul Administrativ nu devine brandul oraşului.

Turnul Combinatului din Baia Mare, mai înalt ca Turnul Eiffel

Cea mai înaltă clădire din Maramureş este cu siguranţă Turnul Combinatului. Deşi a fost contruit cu scopul de a diminua poluarea din municipiu şi din localităţile învecinate, impresionanta construcţie ar putea deveni obiectiv turistic.

Turnul Combinatului este cel mai înalt furnal din România şi este a treia construcţie industrială din Europa. Colosul a fost ridicat în perioada 1993-1995, construit şi proiectat de către Gip Grup SA din Bucureşti. Lucrările s-au demarat pe parcursul a trei ani iar rezultatul final a fost un mastodont de 351,5 metri cu o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri.

Coşul de dispersie a apărut ca o necesitate datorată activităţii industriale intense din zonă. Ideea construcţiei de peste 11 milioane de dolari a aparţinut specialiştilor companiei Phoenix, principalul poluant al zonei în vremea respectivă. 

Zgârie norii României. Central Plaza Hotel, clădirea de top din Piatra Neamţ

Singurul hotel de patru stele din oraş, este cea mai înaltă construcţie din oraş, cu cei 43 de metri măsuraţi de la sol. De la ultimul etaj se poate avea o perspectivă completă asupra urbei, concurată doar de imaginea din telegondola care trece prin apropiere.

După cum i-a fost dat numele iniţial, hotelul este situat în zona centrală a oraşului, la intersecţia bulevardelor Decebal cu Republicii. În imendata apropiere sunt situate Casa de Cultură a Sindicatelor, Gara oraşului şi staţia de plecare a telegondolei.

Hotelul Central a fost dat în funcţiune în anul 1975, fiind, la acea vreme, printre puţinele construcţii din oraş (alături de blocul Turn şi Hotelul Ceahlău) care se înălţau cu mult peste casele şi blocurile de patru etaje existente.

Top 3 cele mai înalte clădiri din Iaşi. Universitatea "Petre Andrei" rămâne pe primul loc de aproape 10 ani

Sediul universităţii private, Hotelul Europa şi Hotelul Unirea sunt clădiri din Iaşi care depăşesc 50 de metri înălţime.

În acest moment, cel mai înalt punct din Iaşi este pe acoperişul clădirii Universităţii „Petre Andrei“. La cei 65 de metri, deasupra tuturor blocurilor din oraş, proprietarii imobilului au trebuit să amplaseze lumini de avertizare pentru cei care zboară la altitudine joasă. 13, numărul de etaje al clădirii, se pare că a fost norocos pentru proprietarii turnului care îşi păstrează, pentru moment, supremaţia la înălţime în Iaşi, după inaugurarea din 2005. 

La acest material au participat Mădălina Mihalache, Cezar Pădurariu, Florin Jbanca, Cosmin Carp, Cristina Cicău, Olimpia Man, Dorin Timonea, Florina Pop, Ramona Găină şi Dana Mihai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite