Tulpina SARS-CoV-2 care face ravagii în India cucereşte planeta. La ce trebuie să ne aşteptăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul SARS-CoV-2 a suferit o nouă mutaţie care este monitorizată de autorităţile sanitare mondiale
Virusul SARS-CoV-2 a suferit o nouă mutaţie care este monitorizată de autorităţile sanitare mondiale

Tulpina indiană a SARS-CoV-2 care face ravagii în India a fost identificată „în cel puţin 17 ţări” inclusiv europene, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cel mai probabil ea a ajuns şi în România, deşi nu a fost identificată prin secvenţiere genomică.

„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore“, au spus reprezentanţii OMS, în ultima actualizare săptămânală a pandemiei. Specialiştii suspectează că această variantă de coronavirus ar putea avea o rată de creştere mai mare decât celelalte care circulă în India şi o contagiozitate mai mare, dacă ne uităm la dezastrul umanitar şi sanitar din această ţară. India se confruntă cu o explozie de cazuri, depăşind, luni, un record mondial de 352.991 de noi contaminări şi un record naţional de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.

„Variantă de interes“ şi nu „de îngrijorare“ 

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă rămân rezervaţi în a trage concluzii şi spun că lucrurile trebuie privite mai în detaliu. „Varianta indiană este încadrată la acest moment de OMS în categoria „variante de interes”, nu în categoria „variante de îngrijorare” - unde se află variantele B.1.1.7 şi B.1.351, britanică şi sud-africană”, subliniază dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină. 

Aceasta înseamnă că, deocamdată cel puţin, nu este considerată ca fiind mai periculoasă, cu o contagiozitate mai mare, mai letală sau insensibilă la imunizările prin vaccinare. „Cele trei tulpini au circulat şi circulă intens, fiind responsabile toate trei de creşterea numărului de cazuri la un nivel-record - un caz de COVID-19 din 3 diagnosticate provine, în acest moment, din India. Analize recente sugerează o competiţie pentru supremaţie, în India, între variantele B.1.1.7 şi B.1.617”, adaugă dr. Geantă. 

FOTO EPA-EFE

Decedaţi de COVID-19 asteptand sa fie incineraţi la New Delhi in India FOTO EPA-EFE

În opinia specialistului, nu trebuie pierdut din vedere faptul că dezastrul sanitar şi umanitar din India poate avea şi alte cauze. „Este vorba despre relaxarea măsurilor de distanţare socială sau chiar de eliminarea acestora, de aspectele demografice particulare – o populaţie de peste 1,3 miliarde –, dar mai ales de aglomerările urbane masive care facilitează transmiterea rapidă a infecţiei. În plus, sistemul sanitar are o performanţă modestă, rata de vaccinare împotriva COVID-19 este scăzută – doar 2%, deşi India este cel mai mare producător de vaccinuri”, explică preşedintele CNIM.  

„Nu este mai transmisibilă decât varianta britanică“

Din cauza aglomerării mari de oameni, India este considerată un incubator optim pentru ca virusul acesta să genereze mutaţii, subliniază prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, SRE. „Sunt 1,3 miliarde de oameni care nu au organizarea Chinei”, adaugă specialistul. 

„Dacă este să luăm în calcul faptul că varianta indiană a fost descoperită în octombrie anul trecut şi de atunci şi până acum au trecut multe luni până când să genereze situaţia din India, atunci ea nu este mai transmisibilă decât varianta britanică”, consideră prof.dr. Emilian Popovici. 

Acesta mai spune că varianta indiană a virusului are două mutaţii, dintre care una comună cu varianta sud-africană şi una cu varianta braziliană. „Dar nu are o influenţă foarte mare asupra eficacităţii vaccinurilor şi se pare, cum spuneam, nici transmisibilitatea mai mare ca a variantei britanice. I-am auzit pe unii spunând că tulpina indiană merge cu insuficienţă respiratorie! Toate merg, să ştiţi. Iar evoluţia aparent mai severă este cauzată de starea sistemului sanitar indian care este depăşit. De aceea au ajuns să incinereze oameni în exteriorul crematoriilor care nu mai fac faţă”, punctează vicepreşedintele SRE. 

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, reaminteşte că orice virus care stă mult în circulaţie suferă mutaţii virale. „Nu avem cum să ştim deocamdată dacă are într-adevăr o virulenţă mai mare sau dacă e mai contagioasă. Deocamdată, sunt elemente indirecte pe care le avem. De exemplu, ştim că în India creează probleme destul de mari, dar trebuie să luăm în calcul că acolo sunt nişte condiţii epidemiologice cu totul diferite: regulile de igienă sunt precare, distanţarea socială se face foarte greu, fiind o densitate foarte mare a populaţiei”, rămâne prudent medicul infecţionist. 

Orice virus e la un avion distanţă

Deşi varianta indiană a fost identificată până acum doar în unele ţări, există o foarte mare probabilitate să circule deja în mult mai multe altele, atrage atenţia dr. Marius Geantă. „Numai că lipsa sau inadecvarea programelor de supraveghere genomică fac imposibilă sau foarte dificilă identificarea timpurie a acesteia”, mai spune acesta. 

Trebuie să ne fie limpede că, la ora actuală, orice virus se află „doar la un avion distanţă”. „Nu te poţi uita la un virus că e în Australia şi să spui că n-ai nicio treabă cu el, pentru că, în câteva ore, poate să ajungă în orice parte a lumii, împreună cu oamenii. La noi încă nu s-a decelat noua variantă, dar posibilitatea există şi teoretic, şi practic”, punctează prof.dr. Popovici. 


FOTO RO Vaccinare

Maratonul vaccinării de la Timişoara FOTO RO Vaccinare

Aşadar, problema nu este că noua variantă nu va ajunge şi în România, ci dacă ea se va dovedi până la urmă mai contagioasă şi va ajunge predominantă, cum s-a întâmplat cu cea britanică. „Nu ne gândim deocamdată la valul al patrulea, la un impact major. Deocamdată este o ipoteză de lucru, mai ales că e important dacă această tulpină are interferenţe cu vaccinul. Dacă nu are interferenţe, înseamnă că actuala campanie poate să ducă la un efect de protecţie”, spune, la rândul lui, dr. Adrian Marinescu. 

Vestea bună este că date preliminare de laborator sugerează că vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm şi pe care le avem acum la dispoziţie acoperă şi varianta indiană, B.1.617. „De aceea, intensificarea vaccinării reprezintă cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva infecţiei, inclusiv în ceea ce priveşte varianta indiană”, recomandă dr. Marius Geantă. 

Şi ar trebui să continuăm să ne vaccinăm până atingem pragul de minimum 50%. „În pragul iernii măcar, ca să evităm al patrulea val. Dacă ne uităm la Israel, vedem că acolo lucrurile merg bine, că au o rată de infectare sub 1, că au avut Pesah-ul acum o lună, sărbătoare mare similară Paştelui creştin, şi nu a crescut numărul de infecţii, deşi autorităţile se aşteptau să crească. Nu au crescut şi acum au reuşit – la peste 60% din populaţie vacinată – au scos măştile la exterior, au reluat cursurile faţă în faţă în şcoli. Deci, dacă vrem să ajungem ca ei, trebuie să facem ce au făcut ei”, conchide dr. Popovici. 

O doză de vaccin scade cu 50% riscul de infecţie în familie

O cercetare realizată de Direcţia de sănătate publică (PHE) din Marea Britanie arată că o singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate reduce cu aproape jumătate riscul de transmitere a noului coronavirus în aceeaşi familie. Potrivit datelor PHE, riscul scade într-o proporţie cuprinsă între 38 şi 49%, acest nivel de protecţie având loc în a  paisprezecea zi după vaccinare, indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

„Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal“, şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock. Cercetarea a avut loc pe 57.000 de persoane în 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv, datele fiind comparate cu aproape un milion de contacte ale persoanelor nevaccinate. Familiile sunt considerate a fi locuri cu „risc ridicat“ în ceea ce priveşte transmiterea şi „rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile“, potrivit aceleiaşi surse.

Din datele cercetării mai reiese faptul că o singură doză de vaccin permite, de asemenea, după patru săptămâni, reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite