Tulpina românească a SARS-CoV-2 bate la uşă. Datele autorităţilor sunt îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr.. Valeriu Gheorghiţă, a avertizat în privinţa acestui pericol catastrofal ca o mutaţie nou apărută să anuleze beneficiile vaccinului FOTO Shutterstock
Dr.. Valeriu Gheorghiţă, a avertizat în privinţa acestui pericol catastrofal ca o mutaţie nou apărută să anuleze beneficiile vaccinului FOTO Shutterstock

Prognoza pe termen lung a pandemiei în România nu arată deloc bine, avertizează cercetătorul Octavian Jurma. Datele ultimului raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică numit „Informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC)”, analizate de G4media, arată că 20% din totalul secvenţierilor indică alte variante decât VOC.

 Aceste variante fac parte tot din ramura Delta şi o parte din acestea sunt variante de interes care sunt incluse generic în grupul Delta Plus, mai spune cercetătorul. 

Ne paşte un pericol catastrofal 

De ce este atât de importantă această informaţie? „Între variantele grupului Delta Plus se va da cel mai probabil bătălia pentru supremaţia variantei care va înlocui varianta B.1617.2, Delta ancestrală, dacă îi putem spune aşa”, spune Jurma. Potrivit acestuia, există deja date care arată că infectările ce  străpung apărarea vaccinală sunt majoritar produse de variante Delta Plus. 

Chiar coordonatorul campaniei naţionale, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a avertizat în privinţa acestui pericol catastrofal ca o mutaţie nou apărută să anuleze beneficiile vaccinului. O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească foarte repede în Europa. România, Bulgaria şi celelalte ţări cu rate mici de vaccinare pot, la un moment dat, să reprezinte „potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că, să nu uităm, de fapt acesta este un alt lucru extrem de important, şi anume că pe măsură ce vom avea în continuare un număr foarte important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. 

„Pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal”, a conchis Valeriu Gheorghiţă. Acest lucru ar fi echivalent cu a o lua de la capăt. 

La rândul lui, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, apreciază că există o mare probabilitate de apariţie a unor variante ale virusului care să afecteze persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat cu variantele despre care discutăm acum. 

În perspectiva anului 2022, acesta arată că ar trebui să ne aşteptăm ca şi persoanele vaccinate să stea în lockdown, persoanele vaccinate să se infecteze şi aibă nevoie de acces la noile terapii orale sau la anticorpii monoclonali abia autorizatţi în UE. 

Boosterul creşte de peste 10 ori numărul de anticorpi 

Un studiu realizat de MedLife arată că 99% dintre persoanele vaccinate anti-COVID cu doza a treia au un nivel de anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală. Eficienţa celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferenţe majore între segmente. Potrivit aceleiaşi surse, după ce nivelul de anticorpi scade, în medie cu 78%, în interval de 6 luni de la administrarea rapelului, doza a treia îl readuce la cote înalte depăşind de aproape trei ori valorile maxime înregistrate la 10 zile de la rapel. Specialiştii estimează însă că, dacă rata de vaccinare va scădea, valul al cincilea al pandemiei este posibil în februarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite