Tulpina Omicron se răspândeşte cu viteză şi în România. Guvernul se gândeşte să relaxeze măsurile de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua tulpina Omicron a fost izolată prima oară în Africa de Sud Foto: Shutterstock
Noua tulpina Omicron a fost izolată prima oară în Africa de Sud Foto: Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi că încă trei probe pozitive la SARS-CoV-2  vor fi supuse secvenţierii, persoanele infectate fiind suspecte că s-au îmbolnăvit cu noua tulpină Omicron. Asta înseamnă că numărul cazurilor de infectare cu noua variantă a coronavirusului în România ar putea fi cel puţin dublu. Cu toate acestea, Guvernul pregăteşte măsuri de relaxare pentru Sărbători.

Pe lângă cele trei persoane confirmate deja cu Omicron, respectiv o femeie de 48 de ani din Braşov, un bărbat de 59 de ani din Vaslui şi un sportiv din Maramureş, Ministerul Sănătăţii (MS) a mai anunţat că alte trei probe de control recoltate în ziua a 8-a de DSP Maramureş la sportivii repatriaţi din Africa de Sud au ieşit pozitive la infecţia cu SARS-CoV-2. 

„Cele trei probe vor fi trimise pentru secvenţierea tulpinii virusului la Institutul Naţional de Cercetare «Cantacuzino», iar cei trei sportivi rămân, în continuare, în izolare. Starea lor de sănătate este bună, fiind asimptomatici. Toţi sportivii sunt vaccinaţi anti-COVID-19”, se arată într-un comunicat de ieri transmis de oficialii de la Sănătate. 

Omicron, primele studii 

Specialiştii din Africa de Sud, unde această nouă tulpină a fost identificată pentru prima dată, susţin că, din primele studii, reiese că mutaţiile virale fac tulpina mult mai contagioasă, infecţia reuşind să se propage în doar 5 zile, dar că formele de boală par să fie uşoare. O altă concluzie ar fi aceea că vaccinurile au efect protectiv în faţa formelor severe de îmbolnăvire.

Rata de deces în cazul Omicron pare a fi mult mai mică faţă de valurile anterioare – 6,6% dintre pacienţii ajunşi în spital au murit, faţă de 23% în valurile precedente. Cât priveşte profilul pacientului infectat cu Omicron, el are vârsta peste 50 de ani, este asimptomatic sau are semne uşoare de boală şi o nevoie mai mică de terapie cu oxigen. Cercetătorii au derulat studiile în noiembrie, lună în care numărul cazurilor a crescut vertiginos, în regiunea Pretoria, dar avertizează că datele problemei se pot schimba oricând, pe măsură ce informaţiile se acumulează pe perioade mai lungi de timp. 

Ianuarie, debutul valului Omicron în România 

Cercetătorul Octavian Jurma face o paralelă între cazul Africii de Sud şi cel al României din punctul de vedere al răspândirii Omicron. Jurma spune că această creştere exponenţială a infecţiilor a avut loc într-o populaţie cu grad foarte mare de imunizare prin infectare şi rată mică de vaccinare, similar cu România. El subliniază că timpul de dublare a numărului de cazuri este de sub 4 zile, adică de două ori mai multe cazuri într-o săptămână, la o populaţie recent trecută prin infectarea de masă. 

„Vă imaginaţi valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România? În acest ritm, Omicron poate disloca Delta cu uşurinţă şi în România într-o singură lună. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România. Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi, la finalul săptămânii vom avea 2.000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8.000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32.000 de cazuri pe zi. Asta înseamnă că, în 3 săptămâni, valul 5-Omicron poate ajunge la vârf. Varianta Omicron are potenţialul să producă primul val pandemic cu adevărat pan-european în ianuarie”, estimează cercetătorul. 

De aceeaşi părere este şi dr. Gabriel Diaconu: „Dacă tulpina Omicron va deveni dominantă în ianuarie? Da! Are toate calităţile să devină dominantă peste Delta şi mă refer implicit la capacitatea lui de a fi foarte contagios, de a eluda răspunsul imun, la capacitatea lui de a fi creativ. Pe de altă parte, nu avem încă detalii definitive vizavi de capacitatea lui de a omorî”.

Medicul atrage atenţia că România este pe ultimul loc în UE – alături de Bulgaria – la capitolul vaccinare anti-COVID şi că este dezirabil să creştem masiv vaccinarea. „La fel de bine cum – deşi e o pură speculaţie – s-ar putea să fim pe primele locuri în Europa la populaţie imunizată prin boală. Cu un cost teribil, 56.000 de decese – dar cu realitatea aceasta prezentă. Deocamdată, situaţia are multe necunoscute. Abilitatea tulpinii Omicron de a ocoli imunitatea obţinută prin vaccinare sau prin boală încă e un subiect de dezbatere. Şi atunci avem măsuri de a pune o piedică suplimentară răspândirii”, consideră specialistul. În aceste condiţii, ar trebui să rămânem prevăzători şi să respectăm regulile sanitare. 

Guvernul pregăteşte relaxări de Sărbători 

Dar premierul Nicolae Ciucă a declarat, ieri, că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) analizează măsuri de relaxare în perioada Sărbătorilor. Acesta a spus că „vom face în aşa fel încât să evităm aglomeraţiile în magazine, să existe posibilitatea ca oamenii să circule”. De asemenea, este posibil ca masca să nu mai fie obligatorie în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate. Potrivit unor surse guvernamentale, petrecerile ar putea fi permise, din nou, după mai bine de două luni, în noaptea de Revelion. În 22 octombrie a fost luată decizia prin care absolut orice petrecere privată, de orice natură, a fost interzisă de autorităţi. 

Programul magazinelor ar putea fi prelungit până la ora 23.00. În prezent este până la ora 21.00.  

Cine nu intră în carantină de Sărbători, la sosirea în România 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune noi reguli de circulaţie la graniţă şi măsuri speciale pentru persoanele care vin de Sărbători în România. Hotărârea urmează să fie adoptată în următoarea şedinţă de Guvern.

Astfel, la sosirea în România din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană, aflate în zonele VERDE şi GALBEN, persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau care nu au test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) - vor intra în carantină 14 zile. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

La sosirea în România din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană, aflate în  zona ROŞIE: NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;

persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală, dar prezintă un test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) vor intra în carantină pentru 10 zile. Cei care nu prezintă test, nu sunt vaccinaţi şi nu au trecut prin boală vor sta în carantină 14 zile.

La sosirea în România din state terţe (altele decât UE şi spaţiul european) NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional.

Vor fi carantinaţi 10 zile nevaccinaţii ori cei care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară, cu condiţia să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional, indiferent de zona de risc în care sunt încadrate statele din care vin. 14 zile de carantină vor primi persoanele care intră în România şi NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Excepţii de la măsura carantinării 

- Copiii sub 12 ani;

- Copiii cu vârste între 12 şi 16 ani, indiferent de încadrarea ţării în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

- Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară, care sosesc din zona ROŞIE şi rămân în România pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore). În această situaţie, persoanele trebuie să prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional. În situaţia în care persoanele nu părăsesc teritoriul naţional în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea direcţiei de sănătate publică din judeţul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în ţară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;

- Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării. 

- Lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria sau Bulgaria, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din cele două ţări. La intrarea în ţară ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;

- Elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării, în cazul în care fac naveta zilnic. Aceştia trebuie să prezinte documente doveditoare. Aceleaşi măsuri se aplică în cazul în care elevii şi studenţii au de susţinut examene sau urmează cursuri. Excepţie fac şi însoţitorii acestora, în cazul în care ne referim la elevi minori.

- Membrii delegaţiilor sportive, precum şi artiştii şi staff-ul acestora nevaccinaţi ori trecuţi prin boală, care sosesc din zona ROŞIE pentru participarea la competiţii sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Aceştia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional. Ei vor participa doar doar la activităţi în cadrul competiţiilor sau, după caz, evenimentelor menţionate;

- Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinaţi ori care nu au trecut prin boală şi care sosesc din zona ROŞIE. Aceştia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional;

- Persoanele predate autorităţilor române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;

- Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti şi posesori de paşapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, nevaccinaţi ori care nu au trecut prin boală, care sosesc din zona ROŞIE. Condiţia este ca aceştia să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional.

SITUAŢII EXCEPTATE DE LA CARANTINARE, INDIFERENT DE ZONA DE RISC ÎN CARE SE AFLĂ STATUL TERŢ:

- Copiii sub 12 ani;

- Copiii cu vârsta între 12 şi 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

- Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară, care rămân în România pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore). În această situaţie, persoanele trebuie să prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional. În situaţia în care persoanele nu părăsesc teritoriul naţional în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea direcţiei de sănătate publică din judeţul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în ţară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;

- Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării;

- Lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din cele trei ţări. La intrarea în ţară ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;

- Elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării, în cazul în care fac naveta zilnic. Aceştia trebuie să prezinte documente doveditoare. Aceleaşi măsuri se aplică în cazul în care elevii şi studenţii au de susţinut examene sau urmează cursuri. Excepţie fac şi însoţitorii acestora, în cazul în care ne referim la elevi minori.

- Membrii delegaţiilor sportive, precum şi artiştii şi staff-ul acestora nevaccinaţi ori care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, pentru participarea la competiţii sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Aceştia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional. Ei vor participa doar doar la activităţi în cadrul competiţiilor sau, după caz, evenimentelor menţionate;

- Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinaţi ori care nu au trecut prin boală. Aceştia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional;

Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti şi posesori de paşapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, nevaccinaţi ori care nu au trecut prin boală, care sosesc din state terţe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc. Condiţia este ca aceştia să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite