Tu ce faci când ţi se dărâmă casa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce citeşti acest articol, vreau să te rog să îţi imaginezi ceva. Imaginează-ţi casa în care ai crescut. Gândeşte-te la cele mai frumoase momente din copilăria ta, la joacă fără griji, la familia ta, la amintirile pe care nimeni nu ţi le va şterge.

Apoi derulează următorul film: casa în care ai crescut rămâne tot mai goală. Om drag după om drag pleacă. Pereţii se cojesc, acoperişul se dărâmă, geamurile sunt sparte şi ferestrele se clătină la primul vânt. Casa e plină de praf, iar bătrânii care au rămas acolo, să aibă grijă de ea, nu mai pot face mare lucru. În curând o să cadă toată casa şi în locul ei va rămâne doar un morman de moloz, pe care ploaia şi vântul îl vor face una cu pământul, peste ani.

Lucrurile sunt simple, chiar dacă unii le complică inutil. Ai de făcut o alegere. Poţi să alegi să nu îţi pese, de aici, de acasă sau din ţara în care ai fost alungat, unde ai plecat în căutarea unui trai mai bun. Poţi să alegi să crezi că toţi sunt la fel, că votul tău nu va schimba nimic sau să faci altceva în ziua alegerilor. Şi când copilul tău te va întreba ce ai făcut atunci când casa rămânea tot mai goală şi risca să se prăbuşească, să îi spui că ai stat confortabil pe canapea, că ai dat un like, sau că ai dat o fugă până la munte (cu banii primiţi ca pomană electorală de la un guvern „generos”). Sau poţi să alegi să mergi la vot şi să poţi spune că ai făcut tot ceea ce a ţinut de tine -- ca cetăţean şi ca om.

Chiar dacă spaţiul public e invadat în această perioadă de campanie (şi nu numai) cu mesaje din toate direcţiile, cu instigări, cu manipulări, cu jigniri şi cu acuze, realitatea e una singură: suntem într-un moment crucial, suntem mai dezbinaţi ca niciodată, suntem după aproape 3 ani de guvernare dezastruoasă, suntem la răscruce.

Duminica asta România îşi joacă viitorul. De fapt, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi. Dezvoltare sau sărăcie? Vest sau Est? Justiţie cinstită sau corupţie? O casă trainică sau un morman de dărâmături? Ce vei alege?

Eu aleg să lupt, să mă implic, să îmi pese. Aleg o Românie în 3D, democratică, dezvoltată şi demnă. Aleg mai multă Europă, nu mai puţină. Aleg o casă frumoasă, îngrijită, cu flori la ferestre şi iarba cosită în curte. Pusă la punct. O casă în care să mă simt bine. Asta e România visurilor mele.

Voi explica în cele ce urmează de ce şi cum votez duminica asta. E timpul să spunem lucrurilor pe nume şi să ne asumăm alegerile noastre. Nu cred în oameni care se ascund în spatele cuvintelor frumoase. Respect dreptul fiecăruia de a alege şi n-am decât o singură pretenţie: să fie respectat şi dreptul meu. Asta înseamnă o democraţie: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!” (Ion Raţiu) 

Aşadar, votez lista PNL pentru alegerile europarlamentare pentru cinci motive mari şi late:

1. PNL este singurul partid politic care poate învinge PSD duminica asta.

Lucrurile sunt simple. Dacă ne desprindem de ura pe care o parte dintre noi o purtăm PSD-ului, trebuie să recunoaştem că avem nevoie de o forţă politică puternică şi stabilă care să reuşească să învingă monştrii pe care guvernarea i-a creat în toată ţara, mai ales în ultimii trei ani. Singurul partid de pe scena politică actuală capabil să câştige această bătălie duminica asta este PNL - are forţă în teritoriu, are tradiţie, istorie şi a demonstrat în administraţiile locale şi naţionale că POATE şi că SE POATE. Acest fapt este demonstrat în toate sondajele de pe piaţă, indiferent cine le-a făcut: dacă PSD poate fi învins duminică, atunci va fi învins de PNL. E matematică pură. De aceea, în toate comunicările publice, veţi vedea că principalul oponent al PSD este Partidul Naţional Liberal, împreună cu Preşedintele Klaus Iohannis.

La fel de adevărat este că PNL are deplina legitimitate de a continua procesul de modernizare a României, întrerupt cu tancurile sovietice pentru patru decenii de comunism şi încă trei de neocomunism. PNL a pus bazele României Mari şi a iniţiat, „prin noi înşine”, cele mai ample reforme pentru creşterea economiei româneşti până pe un loc fruntaş în Europa şi în lume. Vorba marelui istoric Gheorghe Brătianu, mort la Sighet ca erou al luptei pentru libertate: „Adevărul învinge, indiferent de soarta celor care l-au servit.”

2. PNL are cea mai puternică echipă de profesionişti pentru Parlamentul European

Captivi în propriile noastre bătălii interne, uitam câteodată că nu suntem singuri, într-un glob de cristal. Ba din contră, suntem într-o lume în permanenţă schimbare, care nu se opreşte, iar Europa trece prin mari provocări. Într-un asemenea context, nu putem risca să trimitem în parlamentul European tot felul de oameni care vor această poziţie doar pentru confort, care vor trece neobservaţi şi vor bifa un mandat liniştit.

Pe lista PNL sunt candidaţi profesionişti, extrem de respectaţi la nivel european, naţional, sau local: de la cel mai apreciat tânăr europarlamentar român (Siegfried Mureşan), care a negociat întreg bugetul UE în 2018, la primarul care a schimbat faţa unui oraş cu fonduri europene (Mircea Hava), de la cel mai influent europarlamentar român în clasamentele internaţionale (Adina Vălean) la profesionişti în transporturi (Marian Jean Marinescu), agricultură (Daniel Buda, Mihai Ţurcanu), până la cel mai vocal lider de opinie care a sancţionat derapajele anti-europene ale coaliţiei PSD-ALDE (Rareş Bogdan). Lista cuprinde specialişti din toate domeniile, oameni cu greutate şi cu o experienţă politică incontestabilă. Acestea sunt fapte pe care nimeni nu le poate contesta.

3. PNL are un program politic solid, bazat pe soluţii deştepte pentru România.

Partidul Naţional Liberal are un program politic credibil şi inteligent pentru alegerile europarlamentare. Este pro-european şi realist şi propune, printre altele:

  • mai multă Europă în România: aderarea la Zona Euro şi la Spaţiul Schengen;
  • simplificarea absorbţiei fondurilor europene pentru accelerarea investiţiilor în infrastructură;
  • creşterea subvenţiei la hectar pentru fermierii români până la nivelul mediu din UE;
  • dublarea fondurilor europene pentru cadastrarea proprietăţilor din România;
  • creşterea numărului de burse „Erasmus” pentru studenţii români de la 8.000 burse / an până la 20.000 de burse / an.
  • reabilitarea din fonduri europene a jumătate de milion de apartamente în România.

Programul propus de PNL stabileşte un nou standard de profesionalism pentru partidele politice din România, aşa cum oricine poate verifica aici. Mai mult, PNL a fost singurul partid care şi-a lansat programul printr-un eveniment public de consultare, la care au participat lideri din mediul privat, din mass-media şi din societatea civilă. Chiar oamenii de afaceri prezenţi la eveniment au remarcat că e un eveniment unic pe piaţa politică din România. 

4. Administraţiile locale liberale au performanţe remarcabile pentru comunităţile lor.

În timp ce PSD insistă să ţină în sărăcie o mare parte din această ţară, administraţiile liberale au demonstrat că pot îmbunătăţi viaţa românilor. Mergeţi sau întrebaţi prieteni care locuiesc în Oradea, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Timişoara. Şi să nu uităm de Roman, Botoşani, Deva, Reşiţa, Ştei şi nici de com. Sadova (jud. Suceava), com. Sântandrei, com. Vetrişoaia (Vaslui) şi multe, multe altele. Încercaţi să comparaţi singuri localităţile conduse de primari PSD şi cele conduse de primari PNL. Veţi vedea diferenţa fundamentală de viziune, de competenţă şi de seriozitate. Veţi vedea ce impact are în viaţa cetăţenilor o administraţie eficientă, concentrată pe dezvoltare, preocupată de atragerea de investitori şi de fonduri europene şi orientată spre oameni. România în care se poate este cea condusă de PNL. Fapte, nu vorbe. E atât de simplu. Vorba primarului Ilie Bolojan: „primăria este în slujba comunităţii, nu invers”.

5. Partidul Naţional Liberal este singură forţă care contează pentru România la nivel european.

PNL este o parte esenţială a Partidului Popular European. Prin PNL România este reprezentată cu cinste. Este într-adevăr în primul rând în Europa, aşa cum s-a văzut recent şi la Summit-ul de la Sibiu.

Liderii PNL sunt sunt extrem de respectaţi pe plan internaţional iar acest lucru contează şi mai mult astăzi, după ce de aproape 3 ani suntem pe primele pagini în presa internaţională şi naţională cu gafe diplomatice, greşeli strategice şi dovezi incontestabile de impostură şi incompetenţă de la politicienii care ne conduc. Alte partide fie nu sunt afiliate nicăieri pentru că nu şi-au definit clar valorile şi principiile ideologice, fie sunt pe punctul de a fi excluse din familiile lor europene. 

În fine, să nu uităm de referendum: duminică vom primi câte un buletin de vot pentru fiecare din cele două întrebări de la referendumul pentru justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Opţiunea de vot este răspunsul la întrebarea: vrei o justiţie independenţa în ţară ta? Dacă DA, ştii ce ai de votat.

În loc de concluzie, mă întorc la imaginea cu care am început şi pe care ar trebui să o păstrăm în minte nu doar duminica asta, ci în fiecare zi. După ce închizi această pagină, lasă telefonul sau laptopul deoparte pentru câteva secunde, închide ochii şi imaginează-ţi România ca o casă.

E casa noastră, a tuturor. E şi casa ta. Dacă nu faci nimic, se va dărâma şi nu va mai rămâne nimic în urma noastră. Dacă însă alegi să faci ceva, ai şansa să baţi un cui, să repari un geam, să văruieşti un colţ de încăpere. Ai şansa să laşi ceva în urma ta. Iar împreună chiar putem face din casa asta un castel pentru o lume întreagă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite