Trei români arestaţi în Franţa pentru că aveau iPhone. Unul este masterand la Sorbona, altul antreprenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin, Georgiana şi Benjamin
Constantin, Georgiana şi Benjamin

Povestea a trei români care s-au aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit, este spusă pe larg de o publicaţie franceză după ce autorităţile locale au făcut o gafă de proporţii.

Pe 3 iunie 2011, trei români, Constantin, Georgiana şi Benjamin, stabiliţi în Paris au fost arestaţi pe stradă. Cu doar 15 minute înainte şi la doar câteva sute de metri distanţă, unui francez i se furase iPhone-ul, pe terasa unui restaurant. Victima a descris doi hoţi, "doi români", unul purtând o cămaşă albastră, iar celălalt, una albă, scrie rue89.

Românii întâmplător s-au potrivit descrierii şi aveau fiecare câte un iPhone, motiv pentru care au fost arestaţi. Deşi românii i-au arătat poliţistului pozele personale din telefoane, precum şi faptul că ştiu codul PIN, deci aparatele le aparţin, omul legii nu i-a crezut.

"Există o Sorbona pentru săraci?"

După cinci ore, Georgiana a fost eliberată, pentru că nu corespundea semnalmentelor date de victimă. Românca a rămas socată de modul în care a fost tratată de poliţiştii francezi: "Cum adică studiezi la Sorbona? Cum poate fi adevărat? Există o Sorbona pentru săraci, pentru români?", a întrebat unul dintre poliţişti.

Iar altul a fost şi mai direct cu unul dintre români. "Taci din gură, nu-mi plac românii", i-a spus ofiţerul, lui Constantin.

Fata a contactat imediat portalul de ştiri Rue89, care este implicat în problemele de integrare a imigranţilor din Franţa, mai ales cei români.
În dimineaţa următoare, Constantin şi Benjamin apar în faţa judecătorului, care decide să-i elibereze temporar. Doar până pe 9 septembrie, când este stabilit următorul termen al procesului.

Timp de trei luni, Constantin şi Benjamin au timp pentru a-şi pregăti cazul, ajutaţi de Georgiana şi de jurnaliştii francezi. În plus, o avocată se decide să-i ajute fără să le ceară niciun ban.

" Pe 9 septembrie, Georgiana, Constantin şi Benjamin, alături de avocata lor şi de jurnalista de la Rue89 s-au prezentat în faţa Palatului de Justiţie.
În sala de judecată, procurorul cere o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, plus 300 de euro amendă pentru fiecare dintre cei doi români. Dar în urma probelor przentate judecătorul îi eliberează spunând: "Din nefericire, alte persoane de naţionalitatea voastră fură telefoane, iar voi aţi suferit consecinţele".

"Poliţiştilor, dacă un român are un iPhone, nu înseamnă neapărat că l-a furat"

Constantin, în vârstă de 34 de ani, a venit în Franţa în 2007. Zugrav de meserie, el s-a stabilit în orăşelul Aulnay-sous-Bois, unde, descurcăreţ din fire, a devenit antreprenor. În octombrie 2010, Constantin a obţinut viza de şedere în Franţa, pe zece ani.

Georgiana, prietena lui Constantin, a venit în Franţa în ianuarie 2010, ca să-i fie alături. Ea şi-a îndeplinit, astfel, un vis dintotdeauna: să trăiască în Hexagon. În plus, fata s-a înscris, în mai 2010, la un master în turism, la prestigioasa universitate Sorbona din Paris. Acum, vrea să-l urmeze şi pe al doilea.

Benjamin, şi el antreprenor, este cel mai bun prieten al lui Constantin. Şi, la fel ca amicul său, a aplicat pentru o viză, pe care speră să o primească în curând.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite