Trei provocări despart România de stabilizarea numărului de infectări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Totalul persoanelor confirmate cu noul coronavirus a depăşit 105.000
Totalul persoanelor confirmate cu noul coronavirus a depăşit 105.000

Începerea şcolilor, alegerile locale şi debutul sezonului rece – în care gripa sezonieră reprezintă o ameninţare în plus faţă de epidemia de COVID-19 – sunt trei dintre provocările sanitare din această toamnă.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în ultimele ore din cauza infectării cu noul coronavirus creşte din nou. Ieri au fost înregistrate 51 de decese, în timp ce la Terapie Intensivă se aflau 460 de pacienţi cu COVID-19. Bilanţul total al persoanelor confirmate în România a ajuns la 105.298 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate alte 1.111 de noi îmbolnăviri pe baza a 21.049 de teste efectuate. 

În Bucureşti au fost înregistrate 214 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, aici totalul persoanelor infectate fiind de 13.861. Capitala rămâne, astfel, în topul clasamentului cu cel mai mare număr de infectări. Judeţele Ilfov (2.680 de cazuri în total) şi Suceava (5.882 de cazuri în total) se află pe locul II cu câte 53 de noi infectări în doar 24 de ore. În judeţul Cluj (2.516 de cazuri în total) au fost înregistrate, de luni până marţi, 49 de noi cazuri.

Când ar putea să scadă numărul de infectări

Cifrele raportate de Grupul de Comunicare Strategică sunt în scădere uşoară faţă de perioada estivală, când România sărise, uneori, de pragul de 1.200 de infectări pe zi şi avea peste 500 de pacienţi internaţi la ATI.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a subliniat că primul val al epidemiei de COVID-19 nu a trecut şi că, dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie. 

„Respectarea regulilor ar trebui să ne lase în acelaşi platou, cu o creştere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta. În condiţiile în care ne ducem spre începutul lui octombrie şi vedem că gestionăm bine începutul acestei şcoli (acest lucru – n.r.), va putea face ca spre jumătatea a doua a lui octombrie-noiembrie să avem şi o scădere a numărului de cazuri. Să nu uităm că va veni un sezon gripal, să nu uităm că există un sezon rece, că există patologie şi comorbidităţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat când va veni valul doi al epidemiei de COVID-19 în România, ministrul Sănătăţii a spus că ţara noastră nu a trecut încă de primul val. „Staţi să terminăm valul 1. Noi avem cea de-a doua fază a primului val sau a doua cocoaşă, suntem în acel platou pe care intenţionăm să-l menţinem pe aceste două săptămâni în care vedem efectul de la începutul şcolii, efect pe care trebuie să-l observăm în rândul copiilor, dar şi în rândul profesorilor”, a spus Nelu Tătaru.

Voluntar testare vaccin Universitatea Oxford Sursa Digi24

Vaccinul gripal, disponibil pentru toată lumea în câteva zile

Gripa sezonieră rămâne o problemă serioasă de sănătate publică, poate avea forme severe şi chiar provoca moartea în rândul categoriilor vulnerabile, iar cea mai eficientă modalitate de prevenţie este vaccinarea. România a trecut prin doi ani consecutivi cu epidemie de gripă în sezonul rece, iar medicii au avertizat că vaccinarea împotriva gripei este mai necesară ca oricând anul acesta, în timpul pandemiei de COVID-19. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Vaccinul tetravalent este disponibil pentru distribuţie în România începând cu această săptămână, anunţă principalul furnizor de vaccin gripal de anul acesta, Mylan România. Prima tranşă, de aproape 400.000 de doze, este distribuită săptămâna aceasta către furnizorii de servicii de sănătate (Direcţiile de Sănătate Publică de la nivel naţional) ca parte a programului naţional de vaccinare, conform acordului cu Ministerul Sănătăţii pentru sezonul 2020-2021. De la DSP-uri, vaccinul poate fi accesat de medicii de familie la timp pentru campania de vaccinare, conform calendarului ministerului.

Persoanele care fac parte din categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire pot beneficia de vaccin gratuit în cabinetul medicului de familie. Este vorba despre persoane cu vârste de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical sau femei însărcinate. Persoanele din afara categoriilor de risc îşi pot achiziţiona vaccinul împotriva gripei contra cost, din farmacii.

Imagine indisponibilă

Raed Arafat: Cei care refuză să poarte mască nu pot vota. Cum va decurge procesul electoral

Persoanele care refuză să poarte mască în interiorul secţiilor de votare nu vor avea acces la urne, a atras atenţia şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Preşedintele fiecărei secţii de votare ar urma să fie cel care veghează la respectarea regulilor sanitare şi tot el ar trebui să ia măsuri împotriva celor care nu le respectă. „Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir, precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne. Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va riscă viaţă celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz, preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără mască să între în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva, dintr-un motiv sau altul, nu are mască”, a scris Arafat pe Facebook.

Avocat: O chestiune mai degrabă socială, decât juridică

Dreptul de vot este unul din drepturile fundamentale, care nu poate fi restrâns decât în cazurile limitativ prevăzute de Constituţie, iar legislaţia secundară nu poate să îngrădească sau să limiteze suplimentar acest drept, susţine însă avocatul Daniel Adrian Briscan. Pe de altă parte însă, tot Constituţia prevede, la articolul 34, că Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

„Chestiunea e, în opinia mea, mai mult de natură socială, decât juridică. Alegătorii trebuie să fie convinşi că prin purtarea - benevolă - a măştii se protejează ei înşişi şi îi protejează şi pe ceilalţi. Pe de altă parte, cred că - tot în lumina Constituţiei - există şi obligaţia statului român de a asigura măşti gratuite pentru persoanele care nu îşi permit achiziţionarea acestui mijloc de protecţie. Asta pentru că, tot ca un drept fundamental, Constituţia prevede că siguranţa persoanei este inviolabilă, şi că Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”, a declarat avocatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite