Trecerea la ora de vară. Tot ce trebuie să ştiţi despre această schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecerea la ora de vară 2015 va avea loc în această noapte FOTO Shutterstock
Trecerea la ora de vară 2015 va avea loc în această noapte FOTO Shutterstock

Trecerea la ora de vară are loc, de fiecare dată, în ultimul weekend al lunii martie, când ora 3:00 devine 4:00, pentru a ne folosi mai mult de lumina Soarelui.

Medicii spun că începem să ne obişnuim cu trecerea la ora de vară după aproximativ o săptămână. Acest lucru se întâmplă pentru că prin trecerea la ora de vară trebuie să ne trezim mai devreme şi pierdem o oră de somn. Cu toate acestea, cei mai mulţi îşi reglează destul de repede ceasul biologic şi se obişnuiesc în câteva zile cu noul program. 

Sunt unele statistici care arată că s-au înregistrat mai multe sinucideri în această perioadă în rândul depresivilor, însă fără să existe o dovadă clară, ştiinţifică care să arate că au o legătură directă cu trecerea la ora de vară. 

De asemenea, tot statisticile, arată că în perioada de vară sunt mai puţine accidente rutiere şi, bineînţeles, se consumă mai multă energie electrică pentru că lumina soarelui este prezentă mai mult timp. 

Trecerea la ora de vară. Ce se întâmplă cu mersul trenurilor

Reprezentanţii CFR Călători anunţă că trecerea la ora oficială de vară, care se va întâmplă sâmbătă noaptea, nu va modifica în niciun fel mersul trenurilor.

„Un număr de 69 de trenuri, din care 6 trenuri internaţionale, 26 InterRegio şi 37 Regio aflate în circulaţie între 3:01 şi 4:00 (ora de iarnă), vor ajunge la destinaţii cu orarii modificate. 

Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 29 martie 2015, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare”, precizează reprezentanţii CFR Călători.

Trecerea la ora de vară 2015. Istoricul acestei schimbări

Ora de vară în România se aplică în fiecare an în ultima duminică din luna martie, când ora 3:00 devine ora 4:00. Scopul ar fi de a ne folosi câ mai mult de lumina naturală a Soarelui. 

Trecerea la ora de vară a fost introdusă şi în România începând din anul 1932. Însă, din 1943, trecerea la ora de vară a fost suspendată până în 1979. Actuala regulă de trecere la ora de vară în ultima duminică din martie a fost adoptată din 1984. Până atunci, trecerea la ora de vară era făcută în prima duminică din aprilie. 

În ceea ce priveşte istoria trecerii la ora de vară, ideea îi aparţine omului de ştiinţă Benjamin Franklin, după ce a studiat eficienţa lămpilor cu ulei care produceau lumină. Acesta a observat că în dimineţile de vară soarele răsare mai devreme, iar în 1784 a sfătuit oamenii într-un eseu să se trezească mai dimineaţă pentru a folosi lumina soarelui şi pentru a economisi uleiul lămpilor de iluminat. 

După mai multe încercări eşuate de a introduce trecerea la ora de vară, în 1916, Germania este prima ţară care face această schimbare. Au urmat şi alte ţări din Europa, dar şi Turcia sau Tasmania. Doi ani mai târziu şi Statele Unite a introdus trecerea la ora de vară. În acest moment, trecerea la ora de vară se face în 70 de ţări.


Ora de vară şi efectele ei neplăcute: ce trebuie să facem ca să depăşim cu bine această perioadă

În 2015, trecem la ora de vară în data de 29 martie. Concret, în noapte de sâmbătă spre duminică, ceasul se va da cu o oră înainte, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Acest decalaj orar poate avea efecte nedorite asupra confortului psihic, dar şi asupra stării de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite