Trauma ne-naşterii

Suntem nenăscuţi. Mulţi dintre noi mor înainte de a se naşte. Când spunem 'ne-am născut' înţelegem prin aceasta 'am fost născuţi', forma reflexivă a verbului fiind parcă menită să ne ascundă unul dintre cele mai importante complexe psihologice, trauma ne-naşterii.
"Am fost nascuti", am crescut , ne-am maturizat..biologic. Si aici contributia noastra este mai redusa. Rolul principal il are bagajul genetic si un mod viata cat mai sanatos. Dupa nasterea biologica incepe procesul de nastere, de formare si maturizare culturala, spirituala.. Si aici fiecare popor are bagajul sau de mituri, de traditii, de obiceiuri, de educatie, de valori.. Din pacate noi romanii nu avem mituri puternice, motivante, impregnate in fiinta noastra, care sa ne sa ne uneasca cultural, spiritual, moral.. in afara de limba romana. Sa ne faca sa ne dorim sa traim impreuna, aici, pe aceste meleaguri.. sa luptam ca valorile morale, etice, culturale valoroase sa fie dominante in societate. Este si expresia, romanii nu sunt uniti.. Evreiii cu miturile, cultura, obiceiurile respectate si pastrare cu sfintenie, indiferent unde i-au aruncat soarta.. este un bun model.. O renastere ar presupene reconfigurarea miturilor, a valorilor actuale, care sa ne dea o motivatie unificatoare..o bucurie de a pastra limba, obiceiurile, folclorul, traditii si de a ne imbogati cu valorile lumii civilizate de azi, oriunde am fi in lumea asta. Din pacate, ca romani plecati in lumea larga, limba traditiile, cultura, obiceiurile.. se pstreaza maxim o generatie.. Dupa care asimilarea este aproape completa. La evrei nu a fost, nu este asa.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
"Limba romana a aparut acum 200 de ani.. Reuseste Moldova sa pastreze aceste valori lasate de Stefan cel Mare de acum 1000 ani..." Te tot lupti sa scrii tampenii pe aici..