Traian Băsescu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului român, Traian Băsescu, s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, acreditaţi la Bucureşti.

Preşedintele român va prezinta punctul de vedere al României cu privire la Raportul Comisiei Europene legat de progresele înregistrate de ţara noastră în Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei.

Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri că la întâlnirea cu ambasadorii şeful statului vizează, în primul rând, explicarea poziţiei României în urma raportului CE, informează Agerpres.

Evaluarea preşedintelui a fost: dacă la nivel tehnic lucrurile sunt foarte clare şi recunoaştem că problemele evidenţiate de CE sunt corecte, pe de altă parte, evaluările politice ni se par debalansate şi nu reflectă, să zic, în mod deplin, real, progresele pe care România le-a înregistrat pe alte zone, pe alte benchmarkuri.

În primul rând, cred că se doreşte să fie o explicare a poziţiei României legate de raportul Comisiei. Dar, bineînţeles, trebuie avut în vedere că raportul CE urmează să fie discutat de statele membre, că ar urma să se adopte aşa-numite concluzii şi, desigur, e foarte important ca poziţia noastră să fie cât mai bine cunoscută de toate statele membre, a precizat Orban.

Preşedintele Traian Băsescu le-a prezentat, miercuri, ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Robin Barnett, şi ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Marelui Ducat de Luxemburg, Conrad Bruch, punctul său de vedere legat de raportul CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Şeful statului a precizat că, deşi aspectele tehnice ale Raportului sunt corecte, concluziile politice ale acestuia nu pot fi acceptate, deoarece extind imaginea negativă generată de forma în care legea privind ANI a fost adoptată de Senat asupra celorlalte condiţionalităţi ale Mecanismului, unde România a realizat progrese semnificative, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite