Traian Băsescu, izolat? Cât de sincer este Ungureanu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începe izolarea președintelui Traian Băsescu? Învestirea de astăzi a guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu lasă loc acestei întrebări.

În discursul prezentat Parlamentului, premierul desemnat a aruncat la coș câteva dintre preceptele "sfinte", inspirate de președintele Băsescu și urmate neabătut de fostul șef al guvernului, Emil Boc.

Mărirea pensiilor și a salariilor, de exemplu, devine, deodată, posibilă. Și chiar cu o lună înainte de alegerile locale! Dar nu declara preşedintele, până mai ieri, că nu a găsit în Bugetul pe 2012 nicio sursă de creștere? Depinde cine citește cifrele.

Mihai-Răzvan Ungureanu a lăsat la o parte și vechea marotă ale lui Emil Boc, inspirată direct de președintele Băsescu, privind modificarea Constituției - o temă care nu făcea decât să tensioneze relația Putere-Opoziție, în condițiile în care majoritatea de două treimi necesară nu poate fi întrunită nicicum în actualul context politic. Nimic despre reforma administrativă, o altă temă favorită a președintelui. Nimic despre președintele însuși, în schimb, afirmarea dorinței de a reinstaura respectul pentru partidele politice - acea "clasă politică" hulită de Traian Băsescu.

Discursul lui Victor Ponta - care prin venirea sa neașteptată la tribuna Parlamentului a jucat rolul de șef neoficial al opoziției, spre enervarea colegului Crin Antonescu -a fost, de asemenea, o invitație prea puțin voalată la o ieșirea premierului de sub controlul lui Traian Băsescu. "Un om al trecutului" - cum l-a numit liderul PSD pe atualul șef al statului.

Să privim și spre PDL. Scoaterea pe tușă a Elenei Udrea, cu "prețul" retragerii întregii garnituri de miniștri ai cabinetului Boc, este un alt semn de frondă față de actualul președinte. Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, persoană văzută de mulți drept un fel de "Cabinet 2", este pusă acum sub tirul colegilor de partid. Acolo unde se vede că avea mai puțini prieteni decât se putea crede. Și că frica nu e totuna cu respectul.

Întrebarea este: ce urmărește cu adevărat Mihai-Răzvan Ungureanu?

Cu popularitatea făcută franjuri după protestele din ianuarie, președintele Băsescu seamănă acum cu un camion eșuat în șanț din cauza zăpezii. Noul premier poate face, împreună cu PDL, efortul de a-l scoate de acolo. Sau nu.

Preferă Mihai-Răzvan Ungureanu și să-și urmeze propria cale - inclusiv prin întinderea de punți către partidele de opoziție - lăsându-l pe Traian Băsescu să zacă, izolat, în colivia lui de aur de la Palatul Cotroceni?

Sau totul este o simplă capcană, în care Victor Ponta a căzut sau a fost forțat să cadă, menită a diviza opoziția și a menține PDL la butoanele guvernării după alegerile parlamentare?  Se pregătește astfel terenul unei reveniri în forță a lui Traian Băsescu, precum Vodă Lăpușneanu în a doua domnie, spre a-i popi pe toți?

Este prea devreme pentru a da un răspuns, dar lunile ce urmează ne vor lămuri, probabil.

Ovidiu Nahoi este senior editor Adevărul

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite