Totul despre vaccinarea populaţiei: când începe imunizarea, unde se va administra vaccinul şi care sunt contraindicaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea populaţiei care nu este în grupe de risc ar putea începe în primăvară  FOTO Shutterstock
Vaccinarea populaţiei care nu este în grupe de risc ar putea începe în primăvară  FOTO Shutterstock

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a explicat când va începe vaccinarea generală a populaţiei şi unde se va face imunizarea.

Cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID şi nu sunt în grupele prioritare sau de risc se vor înscrie online pe o platformă specială, o vor putea face telefonic sau prin intermediul medicului de familie. Vaccinarea nu va avea însă loc la cabinetele medicilor de familie, ci în centre special create. Vor fi în jur de 850-900 de astfel de centre în toată ţara, dar lor li se vor alătura şi caravane mobile, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

Vaccinarea populaţiei generale, adică cei care nu sunt în grupele prioritare sau de risc, ar putea începe de la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie, iar autorităţile ar dori ca până la jumătatea anului viitor să se încheie deja acest proces şi să se apropie de procentele imunizării de grup: 60-70 la sută din populaţie. 

Imagine indisponibilă

Înainte de vaccinare, persoanele vor trece printr-un triaj epidemiologic şi un examen clinic. Cei care se vaccinează vor primi obligatoriu la momentul vaccinării o adeverinţă în care vor fi prevăzute datele de identificare ale fiecărei persoane şi tipul de vaccin administrat, seria, lotul respectiv, data la care trebuie să se efectueze rapelul. „Această adeverinţă se printează automat din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, pentru că vom avea o evidenţă cât se poate de clară a tuturor persoanelor vaccinate. De asemenea, vom avea o evidenţă a persoanelor care se află la prima doză, a persoanelor care se află la momentul rapelului, dar şi asupra tipului de categorie din care acea persoană provine, şi anume: personal medical, personal esenţial, personal la risc sau populaţia generală”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Imunizarea, în centre

La nivel naţional, vor fi în jur de 850-900 de centre de vaccinare, care vor asigura accesul cât se poate de facil al populaţiei din teritoriu la un anumit centru de vaccinare.

În plus, vor exista şi centre mobile de vaccinare, caravane mobile, care vor asigura echipe de vaccinare pentru personalul din centrele rezidenţiale de îngrijire pe termen lung, care evident se deplasează cu dificultate, pentru categorii de persoane care asigură activităţi esenţiale sau pentru alte categorii de persoane, din rândul populaţiei generale, pentru care accesibilitatea la un centru de vaccinare este limitată, cum sunt anumite zone rurale sau în orice alte condiţii în care accesul este limitat sau îngrădit, a mai spus dr. Gheorghiţă.

Contraindicaţii la vaccin 

În privinţa contraindicaţiilor, medicul a spus că a studiat prospectul disponibil pentru vaccinul de la Pfizer şi acesta menţionează că dacă persoana a făcut o reacţie alergică la prima doză, nu va mai face acelaşi tip de vaccin la a doua doză. Mai pot fi contraindicaţii în caz de boală acută febrilă, dar este o contraindicaţie temporară şi în momentul în care se rezolvă problema medicală respectivă, persoana poate să fie vaccinată. 

În cazul tulburărilor de coagulare, având în vedere că acest vaccin se administrează intramuscular, o persoană care face tratamente anticoagulante sau are tulburări de coagulare care îi creşte riscul de sângerare, atunci avea o contraindicaţie pentru acest vaccin.

Mai sunt persoanele cu imunitate scăzută, cum sunt persoanele cu HIV/SIDA care sunt decompensate sau care fac tratamente sever imunosupresoare, şi care nu neapărat au o contraindicaţie, dar răspunsul imun în cazul acestor persoane nu este cel mai bun. Din acest punct de vedere, este o regulă aplicabilă pentru toate tipurile de vaccinuri: în cazul persoanelor cu răspuns imun deficitar, răspunsul post-vaccinare nu va fi unul foarte bun, iar aici trebuie întărite celelalte măsuri, nespecifice, de prevenţie, cele deja cunoscute: mască, igienă şi distanţare fizică. Dar şi pentru aceste categorii de persoane, prin vaccinarea persoanelor din jur, practic se va crea un efect de protecţie, de barieră în jurul acelei persoane şi ea va fi protejată, a arătat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sylvia Hoişie, „mama“ Polidinului, celebrul vaccin 100% românesc: „L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri“

ÎPS Teodosie, despre posibilele decese ale pelerinilor care s-ar putea infecta cu COVID-19: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite