Totul despre restricţiile impuse de luni persoanelor nevaccinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restricţiile de circulaţie revin din cauza ratelor mari de infectare
Restricţiile de circulaţie revin din cauza ratelor mari de infectare

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin COVID-19 nu mai au acces în restaurante, cinematografe şi săli de sport. În plus, cei neimunizaţi prin una din cele două metode intră în fiecare zi în carantină de noapte, de la ora 20.00.

Cu o rată de infectare de 8,98 cazuri la mia de locuitori, record de la începutul pandemiei, Capitala a intrat, începând de duminică, de la ora 0.00, sub efectul restricţiilor impuse de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Muncipiului Bucureşti. Astfel, a fost introdusă şi în Capitală carantina de noapte pentru persoanele neimunizate. De asemenea, în restaurante, cinematografe sau la evenimentele private au voie doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Totuşi, masca de protecţie nu este încă obligatorie pe stradă. 

Concret, în primul rând, autorităţile reintroduc carantina de noapte între orele 20.00 şi 5.00 pentru persoanele neimunizate. Cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală nu au nevoie de declaraţie, dar ceilalţi pot ieşi din case numai dacă o fac în scopuri lucrative, dacă merg la medic sau dacă au de îngrijit sau însoţit un copil, un bolnav sau o persoană în vârstă, iar completarea documentului este obligatorie. 

Restaurantele, cinematografele şi sălile de sport sunt deschise la jumătate din capacitate pentru vaccinaţi şi pentru cei trecuţi prin boală, dar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este total interzisă. În plus, evenimente private (nunţi, botezuri) se pot organiza la jumătate din capacitate (cel mult 200 de persoane), pentru vaccinaţi şi pentru cei trecuţi prin boală. 

Magazinele se închid la ora 22.00, iar în spaţiile publice (pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun) şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie.

1.440 de bolnavi la ATI 

Măsurile vin în contextul în care, la nivel naţional, nu mai puţin de 8.682 de cazuri noi de COVID-19 au fost depistate în ultimele 24 de ore, după ce sâmbătă a fost depăşit recordul absolut de cazuri noi de la începutul pandemiei (12.590). De sâmbătă până duminică au fost înregistrate 150 de decese ale unor persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar la terapie intensivă erau internate 1.440 de persoane, record în acest val 4. Nu mai puţin de 15 judeţe, aproape o treime din total, au raportat peste 200 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. 

„Această cifră de care toată lumea este speriată - de 20.000 de cazuri pe zi - este posibil să fie atinsă în următoarele două-trei săptămâni.” Alexandru Rafila Medic

De departe cel mai mare număr se regăseşte în continuare în Capitală, cu peste 2.400 de cazuri noi raportate. Pe locul doi s-a detaşat Iaşi, cu peste 600, iar apoi Timiş, cu 578. La coadă vine Covasna, cu doar 16 noi infectări înregistrate. Rata de infectare cu noul coronavirus este în creştere la nivel naţional, ajungând la 4,71. Cea mai mare incidenţă la mia de locuitori, la 14 zile, este în judeţul Ilfov - 8,67, urmat de Bucureşti, cu 8,28, şi Timiş, cu 7,3.

De altfel, conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivel naţional, sunt 154 de oraşe şi municipii cu incidenţa cumulată peste 3 la mia de locuitori, iar dintre acestea, peste 30 au depăşit pragul de la 6 la mie. Dintre oraşe şi municipii, cea mai ridicată rată de infectare o are oraşul Bragadiru (Ilfov) - 12,32, urmat de Slănic (Prahova) - 11,27 şi Popeşti-Leordeni (Ilfov) – 10,89. De asemenea, municipiul Timişoara a ajuns la o incidenţă de 10,09 la mie, Bucureştiul – la 8,98, Cluj-Napoca – la 7,48.

Totodată, sunt 829 de sate şi comune unde incidenţa cumulată este mai mare sau egală cu 3 la mia de locuitori, iar 202 dintre acestea au rata de infectare mai mare sau egală cu 6. Cea mai mare incidenţă este la Zâmbreasca (Teleorman) – 18,85 la mie, urmată de Gura Vadului (Prahova) – 16,04 şi Cătina (Cluj) – 14,64.

Ilfovul bate toate recordurile 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a adoptat, în şedinţa de sâmbătă, o serie de măsuri similare celor din Capitală, după ce aproape 30 de localităţi  înregistrează o incidenţă COVID-19 care depăşeşte 6/1.000 de locuitori. Localităţile pentru care s-au dispus măsuri începând de duminică şi incidenţele COVID-19 sunt: Afumaţi - 10,61, Baloteşti - 6,34, Berceni - 11,26, Brăneşti - 8,29, Bragadiru - 12,32, Cernica - 7, Chiajna - 10,90, Clinceni - 8,55, Copăceni - 9,09, Corbeanca - 9,36, Dărăşti-Ilfov - 8,11, 1 Decembrie - 7,82, Dobroeşti - 12,57, Domneşti - 7,60, Dragomireşti - 6,07, Glina - 6,40, Gruiu - 6,80, Jilava - 7,21, Măgurele - 10,63, Mogoşoaia - 11,07, Otopeni - 9,66, Pantelimon - 7,70, Petrăchioaia - 6,15, Popeşti-Leordeni - 10,89, Ştefăneştii de Jos - 8,87, Tunari - 6,83, Voluntari – 10,69.

Carantină obligatorie pentru cei care intră în Germania pe baza testului  

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, în zona roşie au intrat România, Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus şi Groenlanda. În zona galbenă au intrat, din zona roşie, în urma scăderii incidenţei, Austria, Elveţia, Gibraltar, Iran, Maldive şi Bahamas. Tot în zona galbenă, ca urmare a creşterii incidenţei, sunt Ucraina, Insulele Feroe şi Leshoto. În plus, România este pe lista roşie, între altele, pentru ţări ca pentru Olanda, Germania, Franţa, San Marino, Portugalia, Italia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Australia, Spania, Cehia, Polonia, Liechtenstein, Ungaria şi Kosovo. 

Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile din Germania au revizuit condiţiile de intrare pentru români, ţara noastră fiind trecută pe lista roşie. Astfel, cei care vor să intre în Germania trebuie să se înregistreze, anterior deplasării, prin intermediul platformei https://einreiseanmeldung.de. Apoi, la intrarea în ţară, cetăţenii trebuie să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau rezultatul negativ al testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Sunt acceptate testele tip PCR (efectuate cu maximum 72 ore anterior sosirii) şi cele antigen (efectuate cu maximum 48 ore anterior sosirii). Totuşi, foarte important, cei care prezintă numai teste negative vor sta în carantină pentru o perioadă de 10 zile şi au obligaţia, imediat după sosire, de a se deplasa direct spre locuinţă. Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, după o perioadă de cel puţin 5 zile, dacă persoana în cauză a efectuat un nou test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, al cărui rezultat este negativ. De reţinut, copiii cu vârste de până la 12 ani au obligaţia de a rămâne în carantină 5 zile de la intrarea pe teritoriul Germaniei. 

Trebuie spus că, pentru încălcarea carantinei, în Germania amenzile diferă de la land la land, dar acestea sunt drastice şi pot atinge şi 25.000 de euro. În plus, cei care încalcă această măsură sunt pasibili de dosar penal şi până la 5 ani închisoare dacă se dovedeşte că ieşind din carantină au infectat alte persoane. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite