Totul despre noile servicii medicale pe care le vom primi de la 1 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile de asistenţă medicală la cabinetele medicilor de familie se diversifică Foto: Arhivă
Serviciile de asistenţă medicală la cabinetele medicilor de familie se diversifică Foto: Arhivă

Guvernul a aprobat o serie de modificări la contractul-cadru prin care se acordă populaţiei asistenţa medicală, medicamentele şi dispozitivele medicale. Totodată, au fost introduse noi molecule în lista de medicamente compensate sau gratuite.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie vor fi extinse, de la 1 aprilie, prin introducerea de noi posibilităţi de diagnostic şi tratament acordate atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacienţilor sau la locul solicitării, informează reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).

Astfel, printre altele, medicii de familie vor putea efectua şi la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil ori perfuzabil de care au nevoie pacienţii aflaţi în lista acestora, pe baza unei consultaţii. 

Servicii de recuperare, acordate prin contract cu Casa

Totodată, pachetul de servicii medicale de bază în ambulatoriu va cuprinde şi consultaţiile, şi serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare în cabinetul medical.

Reprezentanţii CNAS mai spun că programul de activitate zilnic al bazelor de tratament a fost reglementat astfel încât să asigure accesul asiguraţilor pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână şi minimum 5 zile pe săptămână. Repartizarea va fi stabilită prin negociere cu casele de asigurări de sănătate. 

Potrivit noilor reglementări, pentru asigurarea individualizării serviciilor acordate în funcţie de necesităţile fiecărui pacient, serviciile medicale de medicină fizică şi de reabilitare în bazele de tratament se acordă numai pe baza planurilor eliberate de medicii de medicină fizică şi de reabilitare aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Cojan: „Se optimizează accesul în ambulatoriul de specialitate” 

Noul act normativ reglementează şi activităţi care vizează derularea relaţiilor contractuale între casele de asigurări de sănătate şi furnizori. Astfel, a fost prevăzută posibilitatea majorării programului de lucru cu maximum 17,5 ore pe săptămână pentru fiecare medic de specialitate paraclinică, în situaţia în care necesarul de servicii medicale presupune prelungirea programului de lucru.

„Actul normativ va asigura armonizarea, în mod nediscriminatoriu, a modalităţilor de plată pentru toate specialităţile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialităţi clinice, deci şi a medicilor de familie, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste reglementări permit utilizarea în totalitate, pe parcursul unui an, a fondurilor alocate asistenţei medicale primare prin legile bugetare anuale, cu destinaţia pentru care au fost alocate pentru serviciile efectiv realizate de către medicii de familie. De asemenea, se va asigura optimizarea accesului asiguraţilor la serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate şi utilizarea eficientă a fondului alocat cu această destinaţie, sumele neconsumate până în luna decembrie a anului curent urmând a fi utilizate pentru plata serviciilor medicale realizate de medicii de specialitate din ambulatoriu care depăşesc limitele stabilite conform programului de lucru, în mod proporţional cu numărul de puncte realizat de fiecare medic, până la consumarea acestor sume”, a declarat conf. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.

Prin Ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, până la data de 1 aprilie 2022 vor fi aprobate noile norme de aplicare a pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru.

Noi medicamente gratuite şi compensate 

Totodată, Guvernul a decis vineri, printr-o hotărâre, introducerea pe lista de medicamente gratuite şi compensate, începând cu data de 1 aprilie, a 34 de noi denumiri comune internaţionale destinate tratării mai multor afecţiuni. 

„HG nr. 720/2008 a fost modificată prin adăugarea unui număr de 34 de noi denumiri comune internaţionale (DCI). Acestea cuprind molecule noi care sunt destinate tratamentului afecţiunilor pulmonare cronice, oncologice, scleroză multiplă, diabet, boli rare, între acestea se regăseşte şi tripla terapie necesară pacienţilor cu fibroză chistică”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adriana Pistol. 

Declaraţia secretarului de stat vine în urma unui comunicat prin care MS făcea cunoscută aprobarea de către Guvern a decontării triplei terapii (Kaftrio) pentru pacienţii cu fibroză chistică.

Moleculele nou introduse pe lista de medicamente gratuite şi compensate vor putea asigura tratarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului – glaucom. Lista este completată de medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, cu diabet zaharat, cu boli rare – hemofilie/talasemie, cu hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite