Totul despre noile restricţii. Unde vom avea nevoie de Paşaportul COVID şi care sunt locurile în care nevaccinaţii vor avea interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca redevine obligatorie în spaţii deschise
Masca redevine obligatorie în spaţii deschise

Fără nunţi şi botezuri în următoarele 30 de zile, circulaţie restricţionată pe timp de noapte pentru nevaccinaţi şi acces condiţionat de certificatul verde în mall-uri, dar nu şi la biserică. Lista interdicţiilor care intră în vigoare de luni a fost publicată în Monitorul Oficial.

Mai exact, Hotărârea de Guvern nr. 1130/2021 cu privire la noile reguli stabileşte că pe lângă evenimentele publice sau private a căror organizare este interzisă în spaţii închise sau deschise, sunt instituite şi restricţii la magazine între orele 21.00 şi 5.00, precum şi de circulaţie începând cu ora 22.00, la nivelul întregii ţări. Cu unele excepţii: urgenţele, interesul de serviciu la care se adaugă şi persoanele vaccinate sau trecute prin boală. 

Slujbele şi pelerinajele religioase, permise

pelerinaj

Accesul în zonele considerate esenţiale, inclusiv în magazine şi farmacii, se poate face şi fără certificatul verde, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, dar la mall accesul va fi permis numai cu dovada vaccinării sau a trecerii prin boală. 

În muzee, librării, biblioteci, cinematografe şi teatre, activitatea este permisă la 30% din capacitatea maximă a sălilor pentru cei vaccinaţi (la 10 zile după schema completă) şi pentru cei care au trecut prin COVID-19 (la 15-180 de zile după confirmare), cu purtarea măştii. 

Slujbele, procesiunile şi pelerinajele religioase sunt permise în interior şi exterior, în interior, cu purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de protecţie sanitară. Competiţiile sportive sunt permise fără spectatori, iar sportul în aer liber pentru maximum 10 persoane vaccinate sau trecute prin boală. De asemenea, la mitinguri şi demonstraţii pot participa maximum 100 de persoane cu certificat verde şi cu purtarea măştii de protecţie. 

Fără restricţii pentru imunizaţi 

Actul normativ mai stabileşte că persoanele imunizate – prin vaccinare sau trecere prin boală – pot circula fără restricţii. Celelalte au interdicţie de circulaţie în localitate – între orele 22.00-5.00. În afara localităţii, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, în mijloacele de transport în comun, sunt permise drumurile de la şi către serviciu – caz în care este necesară adeverinţa de la angajator – la spital, la cumpărat medicamente, sau pentru a îngriji un copil sau un bolnav, sau în caz de deces. 

În restaurante şi cafenele, în interior şi la terase, inclusiv în hoteluri şi pensiuni au acces doar cei vaccinaţi şi cei trecuţi prin boală, în limita a 50% din capacitate. În afara acestor ore: este permis pentru livrare la domiciliu. În baruri, cluburi şi discoteci, activitatea este interzisă. 

Intrarea în orice instituţie publică sau spaţiu comercial se face doar cu triaj epidemiologic şi dezinfectare obligatorie a mâinilor, pentru personalul propriu şi vizitatori. Şcolile de stat şi after school-urile intră în vacanţă pentru două săptămâni, nu şi şcolile private.

Accesul persoanelor în instituţii publice sau clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane este permis cu certificat verde sau cu test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen – nu mai vechi de 48 de ore. 

Arafat: Pentru angajaţi nu se poate impune certificat verde prin HG, e trimisă propunere la Parlament 

Raed Arafat a făcut precizări cu privire la introducerea certificatului verde în clădirile de birouri. Potrivit şefului DSU, documentul devine obligatoriu la intrarea în clădirile publice oficiale şi în imobilele private unde lucrează peste 50 de persoane doar pentru vizitatori, nu pentru angajaţi. „La angajaţi nu se poate introduce prin Hotărâre de Guvern, ci prin propunere legislativă, care e trimisă deja la Parlament“, a precizat Arafat. 

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a făcut şi el precizări despre folosirea certificatului verde în instituţii publice, în administraţia publică centrală şi locală, dar şi de sfera privată. „Pentru salariaţi, pentru angajaţii din acea instituţie, nu putem să propunem, pentru că aici trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba de dreptul constituţional la muncă“, a spus ministrul.

El a spus însă că în cazul companiilor, recomandarea categorică a autorităţilor este să-şi verifice angajaţii. „Această propunere se va regăsi sub formă de amendament la proiectul de lege pe care îl avem în Parlament, dar nu poate Guvernul, prin Hotărâre de Guvern, astăzi fiind un guvern interimar, să facă acest lucru. Ar putea s-o facă un guvern care se formează“, a menţionat Cseke Attila.

Elevii şcolilor publice sunt în vacanţă două săptămâni

Tot de luni elevii din unităţile şcolare publice sunt în vacanţă. „Pentru că printr-un ordin al ministrului Educaţiei s-a dispus, prin derogare sau prin modificarea altui Ordin al Ministrului Educaţiei care prevedea structura anului şcolar, s-a dispus o vacanţă pentru perioada care începe după 25 octombrie. Şcolile private nu au intrat sub incidenţa ordinului ministrului Educaţiei care a reglementat o perioadă de vacanţă începând cu 25 octombrie. Vacanţa a fost instituită prin ordin al ministrului Educaţiei doar pentru unităţile şcolare publice. Şcolile particulare, dacă nu au reglementată vacanţa, primesc elevi”, a declarat aseară Mariana Stancu Ţipişcă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bucureşti.

Jurma: Impactul vaccinării se va vedea abia în 14 zile

Jurma

Cercetătorul Octavian Jurma (foto sus) remarcă într-o postare pe Facebook numărul mare de persoane care au optat să se vaccineze de când s-au anunţat noile restricţii. „Astăzi, 22 octombrie 2021, am depăşit două recorduri de vaccinare. Avem un total zilnic record de 128.014 doze administrate dintre care, cel mai important, un record de 86.385 de persoane vaccinate cu prima doză. Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depăşit ca viteză imunizarea prin infectare (valorile reale estimate nu cele confirmate). Astfel, ţinta de vaccinare de 10 milioane de persoane cu minimum o doză (52% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 14 ianuarie 2022, iar ţinta de vaccinare de 15 milioane de persoane (78% din populaţia rezidentă) în 4 mai 2022”, notează cercetătorul. 

Potrivit acestuia, impactul vaccinării se va vedea abia în 10-14 zile la nivel personal. „Şi de aceea este extrem de important ca în perioada următoare toţi cei vaccinaţi să intre şi în 14 zile de carantină personală relativă pentru a nu se infecta şi rispi o decizie fericită (vaccinarea) cu una nefericită (socializarea). De aceea trebuie să vedem măsurile anunţate ca o umbrelă necesară să ne ferească de ploaia de COVID-19 până dezvoltăm imunitate protectivă”, este recomandarea dr. Jurma.

În 2-4 săptămâni, efectul va fi vizibil şi în curba cazurilor noi, alături de impactul măsurilor anunţate. „Cel mai important avantaj al vaccinării acum este că vei avea o imunitate optimă exact de sărbători, când ne vom putea vedea cu cei dragi în siguranţă, în cadrul unei bule de famile vaccinată”, a conchis medicul. 

Arhiepiscopia Bucureşti îşi pune la dispoziţie capelele, pentru că morgile nu mai fac faţă 

Sac cadavru decedat mort spital coronavirus covid FOTO Shutterstock

Morgile spitalelor din Capitală nu mai fac faţă numărului mare de decese ale pacienţilor infectaţi cu coronavirus, motiv pentru care Arhiepiscopia Bucureşti a anunţat că pune la dispoziţie capelele de exterior din cadrul spitalelor, capelele mortuare din apropiere şi capelele cimitirelor parohiale. „Ca urmare a escaladării situaţiei dramatice cu care se confruntă spitalele în care sunt trataţi bolnavii de COVID-19 din Bucureşti şi morgile acestor spitale unde locurile de păstrare temporară a trupurilor celor decedaţi au devenit insuficiente, Arhiepiscopia Bucureştilor iese în întâmpinarea solicitărilor de ajutor şi pune la dispoziţie capelele de exterior din cadrul spitalelor, capelele mortuare de la parohiile din imediata apropiere şi capelele cimitirelor parohiale din imediata proximitate“, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, Biserica îşi exprimă solidaritatea cu instituţiile şi autorităţile medicale confruntate în această perioadă cu cea mai grea situaţie provocată până acum de pandemie şi apreciază efortul medicilor şi al întregului personal medical care luptă pentru salvarea vieţii pacienţilor grav bolnavi.

Ajutor extern. Austria preia pacienţi COVID, Danemarca trimite două echipe de medici la „Matei Balş“ 

Austria a devenit a treia ţară europeană care preia pacienţi COVID din România, după Ungaria şi Polonia, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila. De asemenea, două echipe de medici din Danemarca vor veni la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti, pentru a îngriji pacienţi aflaţi la terapie intensivă.

Vor mai fi trimişi pacienţi şi în Polonia, în condiţiile în care această ţară a pus la dispoziţie 20 de paturi. „Este important orice fel de sprijin şi mai ales această solidaritate care vine este îmbucurătoare, dar trebuie să fim şi noi solidari cu noi înşine”, a spus ministrul.

Austria a trimis, de asemenea, medicamente pentru pacienţii COVID în stare gravă. Ministrul a mai spus că Serbia a promis că va trimite în România concentratoare de oxigen şi anticorpi monoclonali.

„Danemarca ne-a promis două echipe de medici care vor veni în Bucureşti şi pentru care pregătim operaţionalizarea a 20 de paturi de terapie intensivă în plus la Institutul Matei Balş”, a spus Cseke. 

Şi Franţa a promis că va trimite personal medical în România. De asemenea, personal medical din Republica Moldova este deja în România şi îngrijeşte pacienţi la spitalul din Leţcani. 

MAE va plăti transportul şi hrana bolnavilor care vor fi trataţi în străinătate 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), va fi abilitat să gestioneze situaţia pacienţilor români infectaţi cu COVID-19, transferaţi în stare gravă la spitale din străinătate.

Astfel, prin Hotărârea nr. 92 se stabilesc măsurile necesare a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 pentru gestionarea pacienţilor cu forme severe sau grave de boală transferaţi în străinătate de statul român.

„În considerarea faptului că aceste persoane au fost transferate în străinătate de către autorităţile române competente, neputând fi tratate în România, este necesară susţinerea repatrierii pentru a se asigura întoarcerea în România. Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situaţia în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical. În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga şi alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităţilor de repatriere”, se arată în motivarea Hotărârii.

Aproape 12.000 de noi cazuri de COVID-19 

Datele oficiale indicau ieri 11.725 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore şi 389 de decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI rămâne foarte ridicat – 1.846 –, din care 471 sunt copii. Cele mai multe infectări s-au raportat în Bucureşti, 2.790 de cazuri, Ilfov - 735, Iaşi - 605 şi Timiş - 582.

Cea mai mare incidenţă a fost înregistrată în oraşul Otopeni din judeţul Ilfov – 22,08, în timp ce în Capitală a ajuns la 16,38 la mia de locuitori. Alte trei localităţi din Ilfov au înregistrat rate de incidenţă foarte mari, respectiv oraşele Popeşti-Leordeni – 19,47; Bragadiru – 19,16 şi Măgurele – 18,96 la mie. 

Într-o analiză Reuters se arată că, în România, o persoană moare de COVID-19 la fiecare cinci minute şi că Europa de Est va depăşi curând 20 de milioane de cazuri de infecţii. Regiunea se confruntă cu cea mai gravă situaţie epidemiologică de la începutul pandemiei, iar campaniile de vaccinare se desfăşoară într-un ritm lent.

Bucureşti: peste 45.000 de persoane vaccinate în 3 zile 

În Capitală, totalul vaccinărilor anti-COVID-19 era duminică dimineaţă de 63.151, din care 30.539 în cadrul „Maratonului pentru viaţă” care a început vineri şi se încheie luni. Cele mai multe vaccinări în cadrul acestuia din urmă s-au făcut la Palatul Copiilor – 7.391 şi la Romexpo – 6.623.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite