Tot ce vrei să ştii despre Codul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de marţi, 26 aprilie 2011, la chioşcurile de ziare din toată ţara puteţi găsi „Codul Muncii 2011, pe înţelesul tuturor", o carte de 208 pagini, publicată de Editura Adevărul. Volumul explică toate noutăţile din Cod, într-un limbaj accesibil, precum şi noile relaţii juridice între salariaţi şi angajatori.

Publicaţia conţine un argument semnat de Grigore Cartianu, redactorul - şef al cotidianului „Adevărul", o prefaţă care explică unde era România faţă de restul Europei cu vechea formă a legii, precum şi textul noului Cod, aşa cum va intra el în vigoare de la 1 mai. Toate prevederile noii legislaţii sunt explicate şi adnotate de specialişti de la societatea civilă de avocaţi „Pop, Savin & Asociaţii". Mai bine de 20 de ani, România a avut un Cod al Muncii rigid, dezechilibrat, excesiv de protector cu drepturile angajaţilor.

Acest lucru a fost până la urmă chiar în defavoarea lor, căci în lipsa libertăţii de mişcare, mulţi patroni au preferat să facă rar angajări, iar economia neagră a înflorit.  Noua lege va permite firmelor să scape mai uşor de lucrătorii incompetenţi, iar la concedierile colective nu vor mai prima criteriile sociale, ci rezultatele evaluărilor profe­sionale periodice.

Aceleaşi evaluări ar urma să-l protejeze pe salariat în faţa unor eventuale încercări de concediere abuzivă, întrucât acesta va putea dovedi uşor că a avut performanţă pe durata angajării sale. Toţi salariaţii vor fi informaţi la angajare referitor la obligaţiile pe care le au, fişa postului şi normele existente, iar orice modificare ulterioară a acestor documente se va face de comun acord.  În sectorul privat, o companie este obligată să-i recheme pe foştii salariaţi dacă face recrutări în termen de 45 de zile după restructurare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite