Tot mai puţini români se vaccinează împotriva gripei. Chiar şi aşa, suntem feriţi de pandemie, spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu mai au încredere în vacccinuri FOTO: Adevărul
Românii nu mai au încredere în vacccinuri FOTO: Adevărul

Numărul persoanelor care decid să se vaccineze împotriva gripei scade anual. Din ce în ce mai puţini sunt cei care preferă să plătească preţul a două pachete de ţigări pentru a-şi achiziţiona o doză de vaccin antigripal, care este administrată preventiv de medicul de familie.

Motivele pentru care trendul vaccinării înregistrează un declin sunt mai multe. Neîncrederea şi experienţa anilor precedenţi ocupă, însă, locurile fruntaşe în top.

"De ani buni există lipsuri în sistemul de vaccinare. De exemplu, anul trecut, vaccinul de la Ministerul Sănătăţii a venit relativ târziu şi nu toate persoanele aflate la risc au reuşit să se vaccineze antigripal", a explicat pentru adevărul.ro dr. Rodica Tănăsescu, peşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită au fost imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi gravidele.

Populaţia trăieşte cu impresia "greşită" că vaccinarea nu e benefică

Potrivit ultimului raport dat publicităţii de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la data de 24.02.2013 au fost vaccinate antigripal 838.787 persoane din grupe la risc, cu vaccin distribuit de minister.

Instituţia a cumpărat în noiembrie 2012 un milion de doze de vaccin antigripal, pentru care a alocat un buget de 11 milioane de lei. Prin comparaţie, în 2011 au fost achiziţionate 3 milioane de doze pentru campania gratuită de vaccinare, dar jumătate dintre acestea nu au fost folosite.

Conform dr. Rodica Tănăsescu, imunizarea împotriva gripei nu este o prioritate pentru populaţie, care trăieşte cu impresia "greşită" că vaccinarea nu are niciun beneficiu asupra stării de sănătate. Iar închiderea Institutului Cantacuzino a întărit lipsa de încredere a românilor în produsul autohton.

Totuşi, explică medicul de familie, chiar dacă până în prezent au fost confirmate 225 de cazuri de gripă, acestea sunt sporadice.

Cazurile de gripa porcină nu au fost o surpriză pentru specialişti

Mai precis, în România au fost confirmate peste 130 de cazuri de gripă porcină. Situaţia nu este una alarmantă pentru specialiştii din sănătate, care se aşteptau la apariţia unor cazuri de gripă porcină în rândul românilor.

"Nu pare nimic ieşit din comun. A/H1N1 (gripa porcină) este unul dintre acei viruşi care circulă în acest moment. În general, un virus pandemic încă mai circulă câţiva ani după ce a provocat o epidemie. Spre exemplu, actualul vaccin antigripal conţine şi A/H1N1. Aceste cazuri pe care le avem acum nu au cum să se transforme într-o pandemie. Porcina aparţine gripei. Noi supraveghem mişcarea viruşilor, şi anticipăm care sunt cei mai frecvenţi", au precizat pentru adevărul.ro surse medicale.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un bărbat în vârstă de 52 de ani a decedat la Spitalul Judeţean Constanţa. În acelaşi judeţ, alţi 11 pacienţi sunt în atenţia doctorilor, ei fiind suspectaţi că ar avea gripă porcină. De asemenea, o elevă de 14 ani din Arad a murit zilele trecute în urma infecţiei cu virusul gripei porcine.

În perioada următoare, va creşte numărul de cazuri de guturai sau de răceli, spune doctorul Rodica Tănăsescu. "Ele nu trebuie confundate cu gripele. Nu e nimic catastrofal", spune doctoriţa, accentuând importanţa unor campanii de informare referitoare la beneficiile vaccinării, în general.

"La ora actuală, populaţia nu se informează din surse credibile sau de pe site-uri profesionale. Aici e problema. Medicina se face de către medici şi ingineria de către ingineri, a amesteca lucrurile nu e bine", conchide medicul.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite